PlayStation VR2: Isprobali smo novu generaciju Sonyjeve virtualne stvarnosti

PlayStation VR2: Isprobali smo novu generaciju Sonyjeve virtualne stvarnosti

0

Sonyjeva VR priča počinje 2016., kad je predstavio prvu generaciju PlayStation VR naočala. Bio je to prvi takav uređaj za popularne konzole i kao takav, poprilično popularan. No ostavio je značajan prostor za poboljšanja i nove funkcije. Druga generacija, koju upravo testiramo, adresirala je sve probleme prve generacije i predstavlja najbolji VR headset namijenjen igračima na tržištu.

Piše: Vedran Vlahović

Prvo otpakiravanje headseta vas može prestrašiti, uz velike i glomazne naočale te kablove koji uz njih dolaze, no spajanje i podešavanje je zapravo vrlo jednostavno i intuitivno.

Spaja se na PlayStation 5 konzolu samo jednim USB-C kabelom koji je dovoljno dugačak čak i za veće dnevne boravke u kojima ćete ga koristiti. Prvo podešavanje prije same uporabe je dugotrajno, no vrlo zanimljivo.

Igrač mora stegnuti naočale na glavi kako ne bi padale, a i kako bi slika bila kristalno čista. To ćete napraviti pomicanjem samog vizora i podešavanjem udaljenosti leća od očiju. Headset je napravljen da bude udoban i prostran, tako da neće imati problem ni igrači s dioptrijskim naočalama.

S vanjske strane: nalaze se četiri IR kamere koje služe za praćenje korisnika i “gledaju” u stvarni prostor oko vas

Zatim morate namjestiti i poziciju očiju putem kotačića, odnosno njihov razmak, te proći kratki vodič kroz praćenje očiju kako bi pokreti u igrama bili što prirodniji. Posljednji korak je skenirati vlastitu okolinu za objekte i prepreke te odabrati želite li VR koristiti dok sjedite ili stojite.

OLED HDR: zasloni donose rezoluciju od 2,000 x 2,040 piksela po oku, što je znatno više od 960 x 1,080 koliko ih je nudio PSVR1

Ovaj korak je moguće brzo odraditi prije svake igre, budući da sama igra diktira kako ju je bolje igrati za najbolje iskustvo. VR naočale su hardverski izuzetno impresivne, s kvalitetnim OLED ekranima za svako oko rezolucije 2.000 x 2.040, pa slika nikad neće izgledati zrnato kao na povoljnijim PC headsetovima.

Podešavanje je vrlo jednostavno. Pritisnete veliki gumb i razvučete headset koliko vam treba, a onda ga istim gumbom zategnete

Igre koje nemaju podršku za VR, kao i izbornici same konzole, bit će prikazani u tzv. Kino modu, a igrač u opcijama može podesiti veličinu virtualnog zaslona. Odaberete li veći, imat ćete osjećaj igranja na projektoru uz ekran koji prelazi stotinu inča dijagonale, pa je VR headset primjenjiv i izvan VR igara.

Headset sadrži gumb za uključivanje, ugrađeni mikrofon i funkcijski gumb koji možete koristiti za nekoliko funkcija

Odlični kontroleri (nema više sladoleda)

Drugo oduševljenje su iznimno kvalitetni kontroleri koji dolaze uz VR headset, udobni u rukama i s odličnim praćenjem pokreta što VR igre čini izuzetno realističnima.

PS VR2 Sense kontroleri predstavljaju veliku promjenu u odnosu na ‘sladolede’ s jedinice i djeluju kao da su prirodni nastavak vaših ruku

PSVR2 je težak, no zahvaljujući udobnoj traci oko glave, pogodan je za duže nošenje. Iako mora biti stegnut, nikad ne radi preveliki pritisak na glavi. Iako dolazi sa svojim malim in-ear slušalicama koje se spajaju direktno u headset, dizajn je takav da igrač može koristiti i svoje, kvalitetnije naglavne slušalice kako bi iskustvo virtualne stvarnosti bilo doživljeno u potpunosti.
Ipak, treba naglasiti potencijalni problem korištenja takvog hardvera. Naime, zbog naglih pokreta i načina na koji mozak doživljava kretanje i prostor, baš kao i s drugim VR naočalama, igrač može imati simptome mučnine i umora već nakon pola sata igranja.

Preporučljivo je uzimati česte pauze i odmor puno češće od uobičajenog igranja. Tu je Sony doskočio vrlo praktičnom tipkom koja uključuje kamere kako bi igrač dobio proširenu stvarnost i pregled okoline, što će smanjiti inicijalnu mučninu, a tipku možete pritisnuti u bilo kojem trenutku, što će i zaustaviti igru.

Tu je i tipka za prostornu rekalibraciju, gdje se igrač može iznova pozicionirati ako je koristeći naočale izašao iz planiranog prostora za igranje ili ako bi pak zamijenio stajaći igraći stil onim sjedilačkim. Značajan je trud uložen kako bi korištenje PSVR2 naočala bilo što ugodnije, no mučnine su individualne svakom igraču i VR se mora koristiti izuzetno oprezno.

Igre, igre, igre

Što je gamerski VR set bez igara? Isprobali smo razne igre namijenjene upravo novom headsetu, no dojmovi su podijeljeni. Radi se o prvoj generaciji launch igara od kojih su neke odlične, a druge samo dobre. Najviše oduševljenja izaziva Gran Turismo 7, punokrvna igra koja je dobila besplatno VR proširenje za sve vlasnike originalne trkačine.

Bez potrebe za ikakvim podešavanjem, ako konzola detektira da imate priključene VR naočale, svaka vožnja će se automatski prikazivati putem njih. Fantastično praćenje pokreta očiju prenosi svaki vaš pokret u automobil, pa vožnja izgleda vrlo realistično.

Osjetit ćete svaku grbu i uzbrdicu na stazama, a poseban je gušt osvrnuti se prema retrovizorima, ili se pak okrenuti ne biste li vidjeli mrtvi kut ili što se događa iza vas. Posebno je oduševljenje showroom, gdje možete razgledavati bogatu kolekciju automobila koju Gran Turismo 7 nudi, a sve zbog odlične grafike koju pruža igra, a zatim i visoke rezolucije VR-a.

Isprobali smo i Resident Evil VIII, čiji horor elementi izazivaju pravu nelagodu kad se igrač doista nalazi u tom okruženju. Igra je posebna po fantastičnoj uporabi vatrenog oružja, no kompleksne kontrole čine igranje dosta zahtjevnim. Repetiranje oružja, primjena prve pomoći i druge akcije tjeraju igrača da se više bori sa zahtjevnim realističnim kontrolama nego sa samim zombijima.

Horizon Call of the Mountain je ono što igrači nazivaju pokaznom igrom. Kako se radi o prvoj velikoj Sonyjevoj ekskluzivi za PlayStation VR2, Horizon će vam pokazati sve za što je novi VR sposoban, do te mjere da će se sama igra gotovo staviti u drugi plan, a mogućnosti VR-a u prvi.

PSVR2 trenutno igračima nudi desetak naslova, no ovi nabrojani čine onu okosnicu najboljeg što novi hardver nudi. Opremite li igraći prostor s kvalitetnim volanom, Gran Turismo 7 je pobjednik novog iskustva igranja i nešto zbilja posebno.

Nova generacija igranja

PSVR2 je fantastičan komad hardvera. Dizajn, tehnologija i mogućnosti su promišljene do najsitnijeg detalja i radi se o ponajboljem komercijalnom headsetu na tržištu. Riječ je o udobnom headsetu visoke kvalitete, no trenutno ograničenom na desetak dostupnih igara.

U najavi su brojni naslovi, no imajte na umu da PSVR2 isključivo radi na PlayStationu 5 i nije ga moguće spojiti na PC za dodatne mogućnosti, poput gledanja sve popularnijih VR filmova. Također, nekompatibilan je s igrama prve generacije, a iz nje su izašli brojni privlačni naslovi koji bi posebno zasjali s novom generacijom.

Ipak, nova generacija Sonyjevog headseta pršti od mogućnosti i potencijala, a na developerima je da taj potencijal u potpunosti ostvare.

Naravno, popularnost VR-a među igračima će odrediti koliki će biti fokus developera na razvoju takvih igara, no sigurni smo da nas očekuju godine fenomenalnih VR naslova. Ovo je jedna sasvim nova dimenzija, iskustvo i generacija konzumacije videoigara.