Pozelenite Mars u Planet Crafteru

Pozelenite Mars u Planet Crafteru

0

Ljudska vrsta više nema vremena čekati. Naš planet je u problemu, a na vama je da ljudskoj vrsti pripremite novi dom.

Piše: Robert Barbir

Miju Games, malen indie studio dvojice Francuza, je 24.3. izbacio The Planet Crafter. Radi se o open world base building naslovu, na crvenom planetu, Marsu. Naglasak je u ovom naslovu na teraformiranju. Vaša je zadaća pretvoriti crveni planet u zeleni (i plavi). Preobraziti cjelokupan ekosistem neprijateljskog planeta kako bi postao pogodan za ljudsku vrstu čini se kao kompliciran i zahtjevan zadatak, no ovdje je to lakše nego što mislite. Na početku imate sve potrebno za preživljavanje; landing pod koji vas opskrbljuje s kisikom, kovčeg za pohranu u kojem se nalazi dovoljno hrane da preživite do trenutka kada počnete uzgajati hranu.

Skupljajte resurse koji su porazbacani po planetu te pomoću njih izgradite bazu i napunite ju strojevima koji stvaraju kisik, toplinu i pritisak. Stvaranjem topline, kisika i pritiska dobivamo poene koje možemo koristiti za stvaranje nove biosfere pogodne za život. Poeni ujedno preuzimaju ulogu research poena, kojima se potom mogu otključati nove građevine, strojevi i druge razine igre.

Izgradnja je grid-based. Nekima će to odgovarati jer se stvari mogu vrlo uredno postaviti, no to povlači činjenicu da je fino pozicioniranje otežano. Vrlo je zanimljivo što nema strujnih kablova – električna mreža je globalna. To znači da možemo sagraditi vjetroelektrane na jednom djelu mape, a one će moći pogoniti strojeve na drugom djelu mape. Nedostatak strujnih kablova nad glavnom nekima će smetati, no ako ste igrali Factorio i Satisfactory ovo će vam biti ugodan predah od manualnog spajanja žica po tvornici.

BONUS TIP: Bazu nemojte graditi u kraterima jer će s vremenom nastati jezera koja će ju poplaviti.

The Planet Crafter trenutno se nalazi u early accessu na Steamu, te ga do 7.4.2022. možete nabaviti po 10% manjoj cijeni od očekivane. Developeri planiraju igru držati godinu dana u early accessu kako bi slušali prijedloge svojih igrača i pružali im ono što žele. Za sada je već u planu novo vozilo, veći svijet i više razina teraformiranja.

Budući da igrica još nije potpuno gotova, svakako preporučujemo da pogledate trailer. Na vama je da odlučite želite li odigrati demo verziju ili ćete pričekati full release.