Recenzija: Crash Team Rumble

Recenzija: Crash Team Rumble

0

Nakon uspješnog oživljavanja serijala, Crash Bandicoot ulazi u neistraženo područje online multiplayera.

8.0

Author's rating

Overall rating

Grafika
8.2
Animacija
8.3
Zvuk
8.4
Glazba
8.0
Igrivost
7.8
Konačna ocjena
8.0
The good
  • Zabavni okršaji
  • Originalan pristup
  • Odlično s prijateljima
The bad
  • Nebalans likova
  • Malo sadržaja

Zaokret u serijalu neće se svidjeti svima, no radi se o vrlo zabavnoj online multiplayer igri za sve uzraste

Konstantno se žalimo da nema originalnih igara. Ovakva pucačina, onakva akcijska avantura, pokoji sport, pa zatim trkačina. I zbilja, ako igrate dovoljno dugo, lako se može dogoditi da ste se jednostavno zasitili jednoličnih igara.

Piše: Vedran Vlahović

Izdavanje multiplayer igre uvijek je sklizak teren za izdavače. Puno je veći rizik i moraju u obzir uzeti nove varijable. Konkurencija u multiplayeru je velika, pogotovo sa sve većim brojem odličnih besplatnih igara, a izdavač mora računati i na dobivanje kritične mase igrača kako bi igra na duže staze bila privlačna.

Zbog toga su sve popularniji live service modeli, gdje će izdavač godinama kroz sezone dodavati novi sadržaj i battle passove kako bi održao igru svježom novim mapama, modovima i drugim sadržajem. Serijal je već početkom stoljeća imao party naslov Crash Bash, pa je ova igra svojevrstan nastavak te formule, no opet drastično drugačiji, moderniziran i prilagođen novim trendovima u gaming industriji

Makljaža

Crash Team Rumble suočava osam igrača, četiri sa svake suparničke strane u online makljaži. No sam okršaj s protivničkim timom vas neće daleko dovesti. Glavni cilj svake mape je sakupiti 2000 Lumpa voćki i položiti ih na svoju kontrolnu točku. Zvuči jednostavno, no baš i nije tako. Voćke se nalaze svuda po mapi, samostalno ili u kutijama, a svaki igrač može nositi do stotinu komada prije polaganja. Međutim svaki udarac od protivničkih igrača izbija dio voćki koje treba iznova skupiti.

Također, izgubite li život padom u provaliju ili vam jednostavno oduzmu energiju, izgubit ćete sve voćke i iznova ih morati skupiti. Kako bi sakupljanje bilo lakše, udruženo možete aktivirati kristalne platforme, koje će dati značajnu prednost i bonus u kod sakupljanja, pa ih u jednom polaganju možete dodati i preko tri stotine.

Igrač prije meča bira nekog od poznatih likova, koji su razvrstani u klase, pa su tako neki više prilagođeni brzom kretanju i skupljanju, drugi snažnijim napadima, dok su treći koncentrirani na obranu. Igrači u timu se ne trebaju samo koncentrirati na sakupljanje svog voća, već je jednako bitno spriječiti protivnika u sakupljanju njegovih, osobito kad protivnički tim ima aktiviran bonus za dodatno voće. Tu će vam pomoći brojne specijalne moći koje aktivirate relikvijama.

Baš kao i voće, relikvije ćete sakupljati po cijeloj mapi, pa je važno zapamtiti gdje će se stvoriti. One nisu toliko česte, a jednako kao i vi, vreba ih i protivnički tim. Specijalne moći će znatno promijeniti tijek cijelog okršaja i začas ga okrenuti u vašu korist, pa je dobro balansirati između sakupljanja voća i relikvija.

Osim toga, prije meča se bira i posebna sposobnost, poput primjerice biljke koja služi kao dalekometni napad, a može se postaviti na vlastitu ili protivničku kontrolnu točku. Baš to se pokazalo kao najbolja taktika. Jedan igrač može napraviti pravi metež na protivničkoj kontrolnoj točki kombinacijom različitih moći i vještina, te tako onemogućiti protivniku sakupljanje voćki na duže vrijeme, dok vaši suborci odnose laku pobjedu.

Glavni mod igre je vrlo zabavno koncipiran, ali dobro bi mu došlo malo balansa. Neki likovi i moći su jednostavno puno snažniji i korisniji od drugih, pa ćete tako često viđati one najbolje na svakoj mapi, dok su drugi likovi sasvim zanemareni. Budući da je ovo multiplayer naslov, sigurni smo da će developeri osluškivati zajednicu i popraviti inicijalne greške s balansom. Također, iako igra ima devet tematski različitih mapa, mečevi traju kratko, pa će se mape početi jako brzo rotirati. Voljeli bismo uskoro vidjeti nove, geometrijski još složenije.

Poznata razigranost

Igra izgleda odlično. Novi developer je već dobro upoznat s Crash univerzumom i igra ima poznatu atmosferu serijala. Sve pršti od boja, particle efekata i eksplozija, no nikad nije prekaotično na ekranu. Razlog tome je što su timovi dobro obilježeni, moći su karakteristično različite i u svakom vam je trenutku jasno što se događa na ekranu.

Koristi Unreal grafički engine četvrte generacije, što znači da igra izgleda odlično bez obzira na to koju platformu izabrali, te se odlično izvodi u šezdeset sličica u sekundi bez zastajkivanja, čak i kod najvećih okršaja. Najveću zamjerku možemo dati dužim učitavanjima razina i općenito dužem čekanju između mečeva, dok igrači zbrajaju bodove od prošlog meča i biraju lika za idući.

Kako mečevi kratko traju, kakvih pet minuta, imat ćete osjećaj da previše vremena gubite između njih. Kako se radi o netipičnom multiplayer naslovu, izuzetno je pohvalno što je developer uključio mogućnost cross-platform igranja. Manjak igrača na jednoj platformi riješit će igranje s igračima na drugoj.

Budući da se radi o platformeru, a igra izlazi samo na konzolama, niti jedna platforma neće imati značajnu prednost, kako to obično bude kad je cross-platform uključen u FPS naslovima. Crash Team Rumble je tehnički odlično zaokružen proizvod, bez bugova, pa će se u budućnosti developer moći posvetiti isključivo balansiranju i novom sadržaju.

Nešto novo

Na ustaljenoj sceni online multiplayera uvijek volimo vidjeti nešto novo. Posljednjih godina je tržište preplavljeno battle royale naslovima i mala zabavna arena makljaža je pravo osvježenje.

Izdavač bi sigurno dobio veći priljev igrača da je Crash Team Rumble besplatan i da je naplata isključivo kroz mikrotransakcije, no i ovako se u svakom trenutku može pronaći dovoljno igrača za kvalitetan meč.

Crash Team Rumble™_20230729094259

Oni traju kratko, tek nekoliko minuta, pa za Crasha ne trebate odvojiti cijelo poslijepodne za maratonska igranja. Radi se o perolakoj vikend zabavi. Zabavan online platformer najbolje je igrati u društvu, pa okupite ekipu i pokažite svijetu tko je najbolji voćar.