Asus G513QY je gaming mrcina s AMD-ovim predznakom

Asus G513QY je gaming mrcina s AMD-ovim predznakom

0

AMD se u velikom stilu vraća u svijet mobilnog gaminga! Najnoviji Asusov gaming laptop u potpunosti je opremljen AMD-ovim hardverom, što uključuje RDNA2 grafičku karticu i Ryzen 9 procesor. Je li konačno došao kraj dominaciji Intela i Nvidije u svijetu high end gaming laptopa?

[/vc_column_text]

9.5

Author's rating

Overall rating

Performanse
9.5
Isplativost
9.5
Cool faktor
8.5
The good
  • Procesor
  • Grafika
  • Ekran
The bad
  • Buka
  • Zagrijavanje

Piše: Slaven Pintarić

Nakon podužeg iščekivanja, AMD je konačno nedavno predstavio i svoju najnoviju generaciju mobilnih grafičkih procesora temeljenih na RDNA2 arhitekturi. Usporedno s tim predstavljena je i posve nova serija prijenosnih računala pod nazivom Advantage. Riječ je o laptopima koji se u potpunosti temelje na AMD-ovom hardveru (glavni i grafički procesor) te donose odgovarajuće optimizacije kako bi se osigurale ponajbolje performanse i energetska učinkovitost.

Advantage AMD!

Asus je prvi proizvođač koji je u suradnji s AMD-om na tržištu predstavio Advantage gaming laptop kojeg smo imali priliku testirati. Preciznije, ovdje je riječ o Asusovom gaming laptopu iz dobro poznate serije ROG Strix koji je opremljen trenutno jednim od najbržih AMD-ovih mobilnih procesora, Ryzenom 9 5900HX, i najbržom trenutno dostupnom mobilnom RDNA2 grafičkom karticom, Radeonom RX 6800M.

S obzirom na to da je riječ o Advantage Edition modelu, podržane su neke od najmodernijih tehnologija kao što su Smart Access Memory (resizable BAR) i Smartshift, koja bi dinamički trebala balansirati dostupnu snagu između glavnog i grafičkog procesora ovisno o trenutnom opterećenju i pojedinoj aplikaciji. Također spomenimo kako je kod ovog modela dostupna snaga koju na raspolaganju imaju CPU i GPU osjetno veća, što se dobro ogleda u ogromnom strujnom adapteru ukupne snage od 280 W. Velika dostupna snaga znači i potencijalno značajno zagrijavanje pa je Asus ovdje ugradio vrlo potentan sustav hlađenja temeljen na Vapor chamber tehnologiji uz korištenje tekućeg metala kod glavnog i grafičkog procesora.

Što se tiče samog dizajna, ovaj se laptop ne razlikuje pretjerano od ostalih modela iz serije ROG Strix. Dimenzije su mu poprilično uobičajene za 15-inčni laptop, s tim da svakako ne spada među tanje (27,2 mm debljine) ili lakše (2,3 kg). Gaming izgledu doprinose svjetleći RGB dijelovi s lijeve, desne i prednje strane. Poseban detalj svakako su i izmjenjivi poklopci u raznim bojama s lijeve stražnje strane. Možete birati između crvene, srebrne i prozirne varijante. Sve u svemu, dizajn ne oduševljava pretjerano, niti su ovdje prilikom izrade korišteni materijali visoke kvalitete. Međutim, kućište je dovoljno robusno, a dopao nam se i prednji dio kod odmorišta za ruke, koji je izveden u obliku glatke površine i vrlo je ugodan na dodir.

Gaming dizajn i 300 Hz ekran

Sličan materijal krasi i površinu touchpada, koji je prilično velik i nema zasebne tipke. Podržava sve moderne geste i funkcije koje očekujemo od ovakvog uređaja i možemo reći kako je sasvim ugodan za korištenje. Tipkovnica je klasične chiclet izvedbe s gumiranim tipkama, uz napomenu kako su W, A, S i D tipke svijetle odnosno prozirne, dok su ostale tipke tamne boje. Tipke su nešto manjih dimenzija, ali dobro reagiraju na pritisak i imaju dovoljno hoda. RGB osvjetljenje vizualno izgleda vrlo atraktivno, a možete ga podešavati zasebno u četiri različite zone.

Kada govorimo opremljenosti ovog Asusovog gaming laptopa, ovdje bismo svakako imali nekoliko zamjerki. Ponajprije, Asus je odlučio posve izostaviti web kameru i čitač kartica.

Također nema podrške za Thunderbolt, a samo jedan, i to USB-C priključak, podržava USB 3.2 Gen 2 brzinu. Pohvalno je, s druge strane, što Asus ovdje nudi dva PCIe NVMe utora za diskove, a zanimljivo je i ograničenje na 32 GB radne memorije putem dva dostupna utora.

Ovaj model iz Asusove G15 Advantage serije opremljen je superbrzim 15-inčnim IPS ekranom s frekvencijom osvježavanja od 300 Hz i brzinom odziva od 3 ms, a tu je i podrška za FreeSync. Ugrađeni 300-hercni ekran je iznimno brz i omogućuje odličnu kvalitetu slike kod bržih igara. Zamućenju nema ni traga.

Konačno RDNA2 za laptope!

Konačno dolazimo do najzanimljivijeg dijela ovog gaming laptopa, odnosno hardverske konfiguracije s AMD-ovim zaštitnim znakom. Glavne zvijezde su svakako Cezanne APU Ryzen 9 5900HX s osam jezgri i 16 threadova i integriranim Vega grafičkim čipom te najnovija RDN2A grafička RX 6800M.

Najvrućiji hardverski novitet ovdje je svakako RX 6800M kartica temeljena na grafičkom procesoru Navi 22 koja ukupno posjeduje 2560 shaderskih procesora, 160 teksturnih i 64 ROP jedinica. Također, dolazi s 12 GB GDDR6 memorije radnog takta 2000 MHz. Svojim je specifikacijama ova kartica vrlo slična desktop Radeonu RX 6700XT, uz osjetno veća ograničenja po pitanju maksimalne potrošnje energije.

Ovdje moramo napomenuti kako ovaj laptop aktivno koristi AMD-ovu tehnologiju Smartshift. Unutar ove tehnologije CPU (bolje rečeno APU) i GPU imaju zajedno na raspolaganju 190 W snage.
Ovaj smo laptop testirali odabirom Performance power profila koji smatramo optimalnim. Na raspolaganju su vam još Turbo, Silent i Manual profili.

Ryzen 9 5900HX odlikuje se izvrsnim performansama te je trenutno po pitanju multi core performansi, performansi u renderingu i video enkodiranja svakako najbrži mobilni procesor koji je trenutno dostupan. Usporedba s bržim desktop 8-jezgrenim procesorima je svakako ovdje na mjestu, s tim da ovdje govorimo o 15-inčnom laptopu.

Kraj Intel-Nvidia dominacije?

Što je s gaming performansama? Konačno, RX 6800M trebao bi biti do sada daleko najmoćniji AMD-ov grafički čip za laptope i prava konkurencija laptop verzijama RTX 3070 i 3080 kartica. Možemo reći kako su performanse očekivano više nego dobre. Iskreno, možda smo očekivali i malo više od ugrađene RX 6800M kartice. Nekako smo dojma kako je puni potencijal ovog čipa još uvijek negdje sakriven, posebno kada govorimo performansama na 1080p rezoluciji.

Jedan od razloga mogla bi biti činjenica kako je integrirani grafički čip na procesoru uvijek aktivan i preko njega slika uvijek dolazi na ekran. Ukoliko s ovim laptopom spojite vanjski monitor isključivo će biti aktivan zasebni grafički procesor RX 6800M, što donosi nešto bolje performanse. Također, ukoliko sami podesite limite za CPU i GPU unutar power profila, možete dobiti 5-8% više performansi na 1080p rezoluciji, primjerice ograničenjem CPU power limita na oko 40-50 W. Konačno, performanse s uključenim Ray tracingom nisu predobre, čak ni na 1080p rezoluciji, što je prilično razočaravajuće za ovako skup gaming laptop.

Dakako, ovako moćne komponente unutar kućišta laptopa se poprilično zagrijavaju. Temperature procesora nerijetko dosežu 90+ °C, a grafički čip je na nekih 80-85 °C. Buka rashladnog sustava je osjetna prilikom korištenja Performance i Turbo power profila, dok silent profil omogućuje nešto manju buku.

Pozdravljamo konkurenciju i povratak AMD-ovih grafičkih procesora u svijet gaming računala najviše klase.