Sniper Elite 5

Sniper Elite 5

0

Neke stvari nikad ne mogu dosaditi. Jedna od njih je i snajperiranje u slow-motionu.

9.0

Author's rating

Overall rating

Grafika
8.6
Animacija
8.4
Zvuk
8.9
Glazba
8.5
Igrivost
8.8
Konačna ocjena
9.0
The good
  • Detaljno pucanje snajperom
  • Invazije
  • Sastavljanje i nadogradnja oružja
  • Dugotrajnost
The bad
  • Nezanimljiva radnja

Sniper Elite 5 nadograđuje provjerenu formulu još jednim uspješnim nastavkom. Nova generacija konzola omogućava još detaljniju mehaniku pucanja, koja je s petim nastavkom dovedena do savršenstva.

Nije svaki put rješenje pucanja, ponekad se dobro prišuljati i riješiti stvar na tiši način

Po peti put ulazimo u ulogu snajperista u Drugom svjetskom ratu. Ovaj put odlazimo u ratom zahvaćenu Francusku, gdje ćemo uz pomoć Pokreta otpora stati na kraj nacističkom teroru.

Piše: Vedran Vlahović

Sjećamo se vremena kad je gotovo svaka nova pucačina imala tematiku Drugog svjetskog rata. Danas ipak nije tako, a samo su rijetki serijali ostali dosljedni tematici. Jedan od njih je Sniper Elite 5, dugovječni serijal o snajperistu, koji nakon nekoliko manje poznatih fronti dolazi u Francusku, možda i najpoznatije bojište Drugog svjetskog rata.

Igrač odabire i uređuje karaktera i naoružanje za svaki mod igre

Radnja igre se odvija netom nakon završetka avanture na talijanskom bojištu iz prošlog nastavka i godinu dana prije njemačke fronte koju smo imali priliku odigrati u Sniper Elite V2. Igrači upravljaju poznatim protagonistom Karlom Fairburneom, koji u Francusku dolazi prije ostalih saveznika i nizom diverzantskih akcija s Pokretom otpora, mora osigurati bojište za skori dolazak savezničkih trupa, poznat kao Dan D. Izmišljena priča Sniper Elitea 5 tako se odlično nadopunjava stvarnim događajima iz Drugog svjetskog rata i djeluje vrlo uvjerljivo, kao i Normandija koja osigurava igraču veće i bogatije mape, s nekoliko taktičkih pristupa misijama.

Mehanika pucanja i svaki njen aspekt su osobito važni kod viših modova težine

Planirate li igrati kao pravi snajperist i osigurati čisto bojište iz daljine, ili ste pak tip igrača koji se šulja u stilu Splinter Cell serijala, u potpunosti je prepušteno na izbor igraču, a svaka misija, sa setom sporednih zadataka, pomno je osmišljena za razne pristupe. Ipak, kako je ovo snajperska igra, taj element je zasigurno i najdotjeraniji. Svakako preporučamo igranje na višim postavkama težine, kako bi iskoristili maksimum koji igra nudi. Pri većim postavkama težine, najveći porast težine proizlazi iz realističnog pristupa napucavanju. Naime, tada je potrebno paziti na svaki detalj napucavanja, a svaka asistencija poput automatske pomoći kod nišanjenja i sugestivnog nišana je isključena. Morate paziti na jačinu vjetra, pad metka, okolne zvukove, kut pucanja i brojne druge parametre. Čekat ćete i po nekoliko minuta ne bi li se zvono na obližnjoj crkvi oglasilo i tako prekrilo zvuk ispucavanja zrna. Veće postavke težine traže nevjerojatnu koncentraciju, smirenost i pripremu, a misije će potrajati i nekoliko puta duže.

Razbijanje opreme i prikaz anatomije u usporenoj snimci su glavni prodajni alat igre

Nova optika

Igrač će kroz igru napredovati po razinama, te otključavati nove vještine poput detaljnijeg pretraživanja vojnika ili dužeg držanja daha, a pronalazak savezničke ili protivničke opreme otključat će nove puške i nadogradnje. Osim prikupljenog oružja, glavna odlika kvalitetne puške po guštu igrača dolazi od njenog samostalnog slaganja. Izborom dodataka za pušku, dodajete ili oduzimate neke njene karakteristike, poput stabilnosti, razorne snage i drugih parametara. Svaki će igrač pronaći svoj odabir dodataka koji ga čine najboljim snajperistom, s puškom koja mu najviše leži. I dok je to u kampanji više kozmetičke prirode i manje važan aspekt, kvalitetno slaganje puške će biti presudno u multiplayeru, gdje je osim vještine potrebno imati i najbolju opremu.

Promotrimo li okolinu, pronaći ćemo alternativne putove za dolazak do mete

Invazije

Osim u kampanji za jednog igrača ili u klasičnom multiplayer napucavanju, igrači se mogu okušati u kooperativnom igranju, kad cijelo iskustvo podižemo na višu razinu. No te smo modove igre imali i u prethodnim nastavcima, te su vrlo poznati ljubiteljima serijala. Ona prava inovacija i novost je mod Invazije. Radi se o trećem igraču, koji upada u kooperativnu multiplayer sesiju i preuzima ulogu neprijateljskog snajpera. On je infiltriran u protivničke redove, no ukoliko se radi o dobrom igraču, vrlo je nečujan i smrtonosan. Ima isti arsenal kao igrač, te nikad ne znate od kud vreba. Njegovo svladavanje donosi odlične nagrade. Ukoliko ste vi neprijateljski snajper, čeka vas prava poslastica igre mačke i miša, tim više što su dva protivnička snajperista na drugoj strani. Kako oni igraju uobičajenu misiju, dobro osluškujte sve što se događa. Čak i najbolji će prije ili kasnije pogriješiti i aktivirati alarm ili ostaviti nesakriveno tijelo.

Prije kretanja u akciji, obilježite sve mete i točke interesa

Dobro podmazan kotačić

Sniper Elite 5 je prva igra u serijalu koja izlazi na next-genu. Serijal nikad nije bio poznat po grafici koja pomiče granice, no nova generacija ipak donosi značajan napredak u izvođenju, kao i posebne mogućnosti. Normandija je lijepo i vjerno prenesena u igru, a novi hardver omogućava renderiranje bogatije i uvjerljivije vegetacije. To znači više mjesta za sakrivanje u visokoj travi, što je i značajna taktička prednost u borbi. Kill camovi su također detaljniji, gdje se vidi svaka žilica, mišić i krhotina kostiju kod okrutnih prikaza penetracije metka, jednog od obilježja serijala. Također su iskorištene i nove mogućnosti kontrolera, pa tako polovičan pritisak okidača približava pušku za ciljanje s ramena, dok pritisak do kraja aktivira njenu optiku. Vibracije su također obogaćene haptičkim podražajima, bogatije su i uvjerljivije nego do sad. Igra se na novim konzolama izvodi u stabilnih šezdeset sličica u sekundi.

Svaki snajper je moguće detaljno prilagoditi novom optikom, kundakom i drugim dijelovima puške

Posljednje bojište?

U samo desetak godina, serijal je dobio četiri nastavka i nekoliko spin-off izdanaka, uključujući popularni Zombie Army serijal igara koji dijeli sličnu igraću mehaniku i okruženje Drugog svjetsko rata kao i Sniper Elite. Prošli smo njemačku frontu, afričku, talijansku i sad francusku. Umara li se serijal polako? Ljubitelji serijala priželjkuju Pacifik, no unatoč svim kvalitetama, inovacije u serijalu pomalo stagniraju. Ipak, ukoliko niste redoviti igrač serijala i ovo vam je možda i prvi naslov u serijalu, apsolutno ćete uživati. Ne postoji igra s boljom mehanikom klasičnog snajpera, osobito pri većim postavkama težine. I nakon završetka, igri ćete se s guštom vraćati svaki put kad pogledati poneki holywoodski klasik s ratnom tematikom, kao i kad se zaželite dobrog i promišljenog napucavanja. Pronađete li još i partnera za borbu, cijelu kampanju možete odigrati kooperativno, gdje misije možete planirati iz više kuteva i simultano odbrojavati napade. Tad igra zaslužuje i nekoliko bodova veću ocjenu.

Eksplozive čuvajte za grupe protivnika i teže naoružanje