Top 10 igara za 2022. godinu

Top 10 igara za 2022. godinu

0

Početak nove gamerske godine pred nas stavlja velika očekivanja. Osim dobro poznatih i razvikanih nastavaka provjerenih franšiza, dolaze nam igre koje bi mogle postati veliki hitovi.

Ekipa PC Playa odlučila je dati svoj doprinos popularnim ljestvicama i popisima video igara za koje postoje najveća očekivanja u ovoj 2022. godini, svojim odabirom 10 naslova koje vidimo kao glavne kandidate za top of the top.

Vrlo vjerojatno, odnosno gotovo sigurno, tijekom godine će se pojaviti mnogi drugi naslovi koji će zabljesnuti u svijetu gaminga, no ove igre koje smo mi odabrali sigurno će biti mega popularne, mada uvijek postoji opasnost da neka podbaci jer se i to često dešava u ovom našem divnom virtualnom interaktivnom svijetu.

Kao što možete vidjeti velika većina tih igara dolazi na sve današnje next-gen platforme, što znači da nas ni u ovoj godini ne očekuje previše ekskluziva jer je i dalje prisutan trend da developeri i izdavači “prve lige”, odnosno takozvanih AAA igara, žele osvojiti čim širu publiku, obzirom da svoj mukotrpni rad žele dobro naplatiti. Po nama je to savršeno razumljivo, jer “triple A” igre imaju toliko ogromne budžete i troškove pa im i najmanji podbačaj može značiti totalnu propast.

Ne očekujemo da smo pogodili ukuse svih gamera i da će svi biti oduševljeni našim izborom, no ako među ponuđenim igrama nađete barem jednu koju ćete staviti na popis najviših želja za 2022. godinu, naša će misija biti uspješno odrađena.

Pa da bacimo pogled…

ARC Raiders

Veterani igraće industrije iz DICE-a prije dvije su godine napustili matičnu kompaniju i osnovali novu kompaniju, Embark Studios, a na The Game Awards ceremoniji su napokon otkrili na čemu rade. ARC Raiders je besplatna kooperativna online pucačina inspirirana filmom Svemirski marinci, ali i popularnim online igrama Destiny i Outriders. Sve što su naučili u DICE-u, podignut će na novu razinu, a izdavač Nexon im je dao potpuno odriješene ruke.

INFO BOX
VRSTA: F2P TPS
PROIZVOĐAČ/IZDAVAČ: Embark Studios / Nexon
PLATFORME: PC, PlayStation 5, Xbox Series X/S

Senua’s Saga: Hellblade II

Prvi dio sage o Senui je bio indie projekt cijenjenog Ninja Theorya, no njegov potencijal je uvidio Microsoft i za nastavak pripremio praktički neograničen budžet. Prvi gameplay prikaz nastavka nikoga nije ostavio ravnodušnim, uz impresivni grafički pokretač Unreal Engine 5 i impresivnu vikinšku scenografiju. Ovaj put developer radi puno dužu i ambiciozniju igru, no premisa ostaje ista, kroz cijelu priču će se igra poigravati sa psihom igrača, pa naoštrite živce.

INFO BOX
VRSTA: Akcijska avantura
PROIZVOĐAČ/IZDAVAČ: Ninja Theory / Xbox Game Studios
PLATFORME: PC, Xbox Series X/S

Alan Wake 2

Iako se smatra kultnim klasikom, ideja o nastavku Alan Wakea dugo je stajala u ladici. Njegov potencijal je odlučio iskoristiti Epic Games, koji je prvo izdao Remaster, po prvi put na PlayStation konzolama, a zatim odlučio financirati izradu nastavka. Budući da su igrači već siti besmislenog napucavanja, nastavak će biti puno manje akcijski orijentiran od prvijenca te ga je razvojni studio Remedy opisao kao punokrvni psihološki horor. Uzori su im Twin Peaks, ali i drugi filmski horori izašli posljednjih godina.

INFO BOX
VRSTA: Horror avantura
PROIZVOĐAČ/IZDAVAČ: Remedy Entertainment / Epic Games Publishing
PLATFORME: PC, PlayStation 5, Xbox Series X/S

Suicide Squad: Kill The Justice League

Rocksteady Studios, developer koji nas je počastio fantastičnim Batman igrama, za ceremoniju je pripremio prvi prikaz gameplayja nadolazeće cooperativne avanture Suicide Squad. Igru možemo igrati samostalno ili online s prijateljima, a stavit će nas u ulogu negativaca DC univerzuma koji moraju svladati moćnu Ligu Pravde. Radi se o igri frenetičnog gameplayja, a zbog impresivne audio-vizualne prezentacije, igra je rezervirana isključivo za next-gen i PC.

INFO BOX
VRSTA: Kooperativna avantura
PROIZVOĐAČ/IZDAVAČ: Rocksteady Studios / Warner Bros Interactive Entertainment
PLATFORME: PC, PlayStation 5, Xbox Series X/S

Nightingale

Veterani Biowarea nisu bili zadovoljni smjerom u kojem kompanija ide pa su odlučili osnovati Inflexion Games kako bi nastavili raditi ono što najbolje znaju – vrhunske RPG igre. Najavljeni Nightingale je kompleksni spoj simulacije, survivala i RPG-a pa ćemo, osim borbe s ogromnim beštijama, morati razvijati grad i skupljati resurse za njegov opstanak. Nightingale odlikuje i nevjerojatan art stil koji je spoj visokog SF-a i viktorijanskog doba.

INFO BOX
VRSTA: RPG
PROIZVOĐAČ/IZDAVAČ: Inflexion Games / Inflexion Games
PLATFORMA: PC

Star Wars Eclipse

Quantic Dream je cijenjeni studio koji stoji iza avantura Heavy Rain i Detroit: Become Human, a sad izvan zone komfora priprema svoju najambiciozniju igru dosad. Star Wars Eclipse je akcijska avantura u otvorenom svijetu. Odvija se u vrijeme Visoke Republike, a pred igrača stavlja nekoliko igrivih likova i razgranatu radnju po kojoj je studio poznat. Developer je prije razvoja igre izradio vlastiti engine prilagođen next-genu, a kako izgleda, pred studijem su još godine razvoja prije konačnog proizvoda.

INFO BOX
VRSTA: Avantura
PROIZVOĐAČ/IZDAVAČ: Quantic Dream / Lucasfilm Games
PLATFORMA: PC, PlayStation 5, Xbox Series X/S

The Expanse: A Telltale Series

Telltale Games je posljednjih godina prošao kroz teško razdoblje, ali izgleda da se vraćaju jači no ikad. The Expanse: A Telltale Series se naslanja na istoimenu Amazonovu SF seriju, a kroz epizodalni naslov ispričat će nam priču koja prethodi popularnoj seriji. Glavni protagonist igre je Camine Drummer kojoj će glas posuđivati glumica iz serije, čiji kreatori sudjeluju i u izradi igre. Igru očekujemo kroz 2022. godinu.

INFO BOX
VRSTA: Avantura
PROIZVOĐAČ/IZDAVAČ: Telltale Games / Telltale Games
PLATFORMA: PC, PlayStation 4/5, Xbox One/X/S

A Plague Tale: Requiem

Neočekivani hit, srednjovjekovna avantura A Plague Tale oduševila je kritiku i igrače 2019. godine, kad je izdavač odmah odlučio financirati puno ambiciozniji nastavak. Requiem će imati još suroviji svijet s brojnim moralno upitnim odlukama koji će ispitati koja je cijena spašavanja onih koje volimo. Igra je planirana za ovu godinu, no samo za next-gen konzole. Radi se o najboljem interaktivnom prikazu crnog doba europske povijesti.

INFO BOX
VRSTA: Avantura
PROIZVOĐAČ/IZDAVAČ: Asobo Studio / Focus Home Interactive
PLATFORME: PC, PlayStation 5, Xbox Series X/S, Nintendo Switch

Star Trek: Resurgence

Ljubitelji Zvjezdanih staza doći će na svoje u nadolazećoj akcijskoj avanturi Star Trek: Resurgence, kojeg radi novi studio Dramatic Labs, sačinjen od odmetnutih veterana Telltale Gamesa, kako sami sebe vole nazivati. Igrači će preuzeti uloge kapetanice Jare Rydek i inženjera Cartera Diaza, u igri s razgranatom pričom i bogatim dijalozima, čija se radnja odvija nakon Nove generacije, a gdje će se u epizodalnim ulogama pojaviti i poznata lica poput kapetana Picarda i Spocka.

INFO BOX
VRSTA: Avantura
PROIZVOĐAČ/IZDAVAČ: Dramatic Labs / Epic Games Publishing
PLATFORMA: PC, PlayStation 4/5, Xbox One/X/S

Sonic Frontiers

Po prvi put, kultni serijal Sonic predstavlja igru u otvorenom svijetu. Novi trendovi nisu zaobišli ni platformere koji će s novim gameplay okruženjem donijeti brojne nove ideje i mehanike kako bi atraktivan i brz gameplay Sonica prilagodio drugačijem konceptu bez zatvorenih razina. Team Sonic smatra kako serijal stagnira pa će novim pristupom osim starih obožavatelja, privući i nove igrače koji će u igraći svijet stići oduševljeni nedavno izdanim igrano-animiranim filmom.

INFO BOX
VRSTA: Platformer
PROIZVOĐAČ/IZDAVAČ: Sonic Team / SEGA
PLATFORMA: PC, PlayStation 4/5, Xbox One/X/S, Nintendo Switch