RECENZIJA: Rise of the Ronin

RECENZIJA: Rise of the Ronin

0

Team Ninja donosi novi naslov na svojoj provjerenoj formuli akcijskih RPG-ova koji inspiraciju vuku iz Ninja Gaidena, Souls serijala, pa čak i Diabla.

8.5

Author's rating

Overall rating

Grafika
8.0
Animacija
8.2
Zvuk
8.5
Glazba
8.3
Igrivost
8.5
Konačna ocjena
8.5
The good
  • Raznoliki stilovi borbe
  • Zanimljiva politička radnja
  • Mnoštvo sporednog sadržaja
The bad
  • Online poteškoće

Jesu li ovaj put izbrusili formulu? Što donosi RPG o posljednjim danima tradicionalnih japanskih mačevalaca?

Piše: Vedran Vlahović

Katane, ninje, samuraji, ronini. Japanska kultura i tradicija su nas oduvijek privlačile i lako zaokupljale našu pažnju, još otkako smo kao djeca gledali Šoguna i Kurosawine filmove. Baš zbog toga, objeručke prihvaćamo svaku novu igru, seriju i film s tom, za nas, mističnom tematikom.


Rise of the Ronin pripovijeda priču o posljednjim danima samuraja, kad je zapadnjački utjecaj počeo mijenjati tradicije i japansku kulturu te ju počeo okretati Zapadu.

Prije početka igre moramo kreirati dva lika, brata i sestru koji su siročad te koje, nakon što im selo bude spaljeno i obitelj pobijena, pod svoje okrilje prihvaća misteriozna Bladesmith, ratnica iz reda Veiled Edge.


Posebnost tog reda jest da su obučeni za brojna oružja, ratnički i ninja pristup, te infiltracijske napade u paru. Pravi su borci specijalizirani za sve situacije i uvjete. To znači da će igraču biti prepušteno u potpunosti prilagoditi gameplay stil svom načinu igre, ovisno o tome želi li se šuljati ili okušati u direktnoj borbi.

Developer Team Ninja već je stekao slavu s nabrijanim akcijskim serijalima poput Ninja Gaiden ili Nioh, no ovo im je prva igra otvorenog svijeta. Tu im borba neće biti dovoljna i moraju se jednako posvetiti i svim ostalim aspektima igre.

Zemlja izlazećeg sunca

Otvoreni svijet Ronina je podijeljen na tri velike regije, od kojih svaka sadrži jedan povijesni grad koji je fantastično prenesen u igru, kao i veliko otvoreno područje oko grada, prepuno hramova, sela, pećina i drugih područja za istraživanje. Ono što oduševljava jest to što igra značajno nagrađuje istraživanje i izvršavanje sporednih misija, pa ćemo tako dobiti gomilu nagrada, opreme i bonusa za gotovo sve što radimo u igri.


Istraživanje vas neće previše umoriti jer je značajan trud uložen u dinamično kretanje protagonista. Osim što brzo trčimo, za svladavanje dužih terena imamo na raspolaganju konja, s kojeg možemo i skupljati resurse, pa nije potrebno stalno silaziti s njega. Za svladavanje okomitih prepreka, protagonist ima kuku s kojom će se lako popeti na visoku stijenu, krov ili zidine, a kako bismo izbjegli pad s visine, imamo na raspolaganju praktičan glider, odnosno krila s kojima možemo prijeći zavidne udaljenosti.

Uz sve to, kad pronađete checkpoint, lako možete koristiti fast travel do te točke. Iako se radi o njihovoj prvoj igri s otvorenim svijetom, Team Ninja je uspješno svladao takav dizajn jer svijet nikada nije dosadan i vrlo je uvjerljiv po pitanju konfiguracije terena, te taman dovoljno velik da bude krcat zanimljivim mjestima, a bez praznog hoda.

Bogati arsenal

Igrači će kod kreiranja lika odabrati specijalnost za pojedinu vrstu oružja, no neka vas to ne zavara, jer ćete jednako lako koristiti i druga. Ta specijalnost se odnosi na početne vještine, no njih kasnije otključavate sami i onim redoslijedom kojim želite.

Oružja su podijeljena između kraćih noževa, klasičnih katana, kopalja i nešto većih sječiva. Dok su neka više univerzalna, druga su namijenjena za posebne, veće protivnike. Dodamo li izboru oružja i stilove borbe, trebat će neko vrijeme kako biste se prilagodili svakom tipu neprijatelja, no igra će vas dodatno potaknuti na isprobavanje raznih stilova kroz detaljan tutorial.


Vrlo brzo ćete svladati osnovne i napredne poteze i vrlo zahvalnu parry mehaniku, koja otvara prostor razornim udarcima koji će smjesta ubiti većinu slabijih protivnika. Osim mnoštva hladnog naoružanja specifičnog za Japan tog doba, imat ćemo na raspolaganju i puške koje su donijeli zapadnjaci, no njih ćete koristiti više kao sporedno oružje i za svladavanje strijelaca prije napada na utvrdu.

Uz istraživanje, igra je podijeljena na brojne instancirane misije. One će tražiti dodatnu pripremu, a možete ih igrati s računalno vođenim suborcima ili prijateljima putem kooperativne igre.

Takav nam se pristup nije svidio jer izgleda kao da je odvojen od igre i ne možete bilo kada doći do glavne misije, već postoji cijela priprema za nju i predodređen način pristupa.

Također, ako niste završili sporedne zadatke prije svladavanja bossa, više im se nećete moći vratiti. Iako je moguće igrati misije u multiplayeru, preporučamo single-player jer su sporedni likovi izuzetno zanimljivi. Za njih možete izvršavati sporedne misije te im davati poklone koji će produbiti vaše odnose.


Odnosi s likovima daju odlične bonuse, pa je dobro uložiti vrijeme u njih. Ipak, većina RPG elemenata u igri je tek površno izvedena i fokus je isključivo na akciji. Igra ima gomilu opreme na tragu Diabla, s mnoštvom statistika i uparivanja opreme, no ništa osim većih brojeva neće imati prevelik utjecaj na gameplay.

Postoji gomila statistika za vaš lik, no nadograđivat ćete uglavnom nove vještine i poteze. RPG potencijal je bio velik, no ostao je tek na pokojem perolakom elementu, a igra više podsjeća na Assassin’s Creed serijal nego li na kakav punokrvni RPG.

Posljednji samuraj

Naslovi Teama Ninja nikada nisu bili grafički preambiciozni jer su developeri većinu svojih resursa usmjerili na poliranje gameplayja do savršenstva, a tu su tradiciju nastavili i ovdje. Ne može se reći da je Rise of the Ronin neprivlačna igra.

Radi se o PlayStation 5 ekskluzivi koja zna iskoristiti hardver, no vidjeli smo i ljepše igre. Igra na momente zablista, da bi u drugim trenucima imala modele i teksture iz neke druge generacije. Igrači mogu birati između grafičkog režima orijentiranog na performanse ili grafičkog s višom rezolucijom, te trećeg, koji ima uključen Ray Tracing.

Budući da se radi o brzom i dinamičnom naslovu gdje borba traži brzu reakciju, preporučamo mod za performanse jer se ne gubi puno na grafičkoj prezentaciji. Tražite li odličan i dugačak akcijski RPG kojim ćete se zabavljati kroz proljeće, ne tražite dalje. Rise of the Ronin je školski odradio odličan posao. Raznolik je, intrigantan, zabavan i zanimljiv naslov. Borba je među najboljima u klasi.