Philips Momentum 5000 je QHD monitor za napredne PC i PS5 gamere

Philips Momentum 5000 je QHD monitor za napredne PC i PS5 gamere

0

Iako ne dolazi u punoj 4K rezoluciji, zahvaljujući vrhunskoj HDR slici, velikom broju sličica u sekundi, praktičnom postolju i izuzetno tankim rubovima, ovaj će monitor biti odličan izbor za svakog gamera na PC-u i konzolama, no dobro će poslužiti i svim drugim korisnicima.

Proizvođač: Philips
Tip: NANO IPS, W-LED pozadinsko osvjetljenje
Dijagonala/rezolucija/omjer stranica: 27”, 2.560 x 1.440 piksela, 16:9
Osvježavanje: 240 Hz max
Vrsta panela: NANO IPS
Kut vidljivosti: 178°/178°
Kontrast: 1.000:1
Priključci: HDMI 2.0 x 2, DisplayPort 1.4 x 2, USB-B, USB 3.2 Gen 1 x 4, 1 x audio line out
Dodatno: SmartImage za igre
Dimenzije (sa stalkom): 609 x 552 x 235 mm
Masa: 5,99 kg
Cijena: 749 € / 5.643,34 kn
Ustupio: Microline d.o.o. – https://microline.hr

8.5

Author's rating

Overall rating

Performanse
9.0
Isplativost
8.0
Cool faktor
8.0
The good
  • Dizajn
  • Kvaliteta slike
  • Odličan stalak
  • Prikaz HDR sadržaja
  • Iznimno mala masa
  • Brzina odaziva od 1ms
  • Osvježavanje do 240 HZ
The bad
  • Nema web kameru
  • Gumb s opcijama na stražnjoj strani

Prva stvar koju ćete zamijetiti kada ovaj monitor izvučete iz kutije, složite i postavite na stol, jest osjećaj da je manji nego što ste mislili da će biti, odnosno da nema dijagonalu od 27 inča kao što piše na njemu.

Piše: Igor Sečen

Taj dojam se stječe zbog toga što je Philips izveo odličan dizajn s izuzetno tankim rubovima, pa vam je gotovo čitava površina panela „radna ploha“. Druga zanimljiva stvar je čvrsto i kompaktno heksagonalno postolje koje omogućuje da ga postavljate na manje stolove, što će toplo pozdraviti mnogi gameri koji svoje aktivnosti upražnjavaju u manjim sobama i nemaju na raspolaganju veliki namještaj.

Praktičan dodatak je i nosač za slušalice sa stražnje strane, koji će vam također osloboditi dragocjeno mjesto na stolu, a jedina stvar koja nam malo nedostaje je web kamera koja bi savršeno zaokružila odličan ukupni dojam.

HDR za milijardu boja

Monitor dolazi s Nano IPS panelom rezolucije od 2.560 x 1.440 piksela, što znači da nije 4K, već 2,4K – no to vam ne bi trebalo smetati jer ima DisplayHDR 600 certifikat koji će vam pružiti izvanredne boje.

Njegovih 1,07 milijardi boja uistinu zasljepljuje, s rasponom od 111,6% NTSC pokrivenosti, 131,9% sRGB pokrivenosti i 92,9% Adobe RGB pokrivenosti koji pojačavaju osjećaj ovog monitora kao vrhunske ponude za igranje.

Osim HDR-a, odlična stvar su frekvencije osvježavanja. Možete odabrati od standardnih 60 Hz do 120 Hz, ili 144 Hz kada ga spojite preko HDMI-ja, odnosno 250 Hz kada ga priključite preko DisplayPorta. Znajte da igranje akcijskih i trkaćih igara na višim frekvencijama osvježavanja predstavlja potpuno novo iskustvo ukoliko se s time niste prije susreli.
Ako tijekom igranja koristite slušalice, dobro će vam doći priključak za njih koji se nalazi direktno na monitoru, što će vam odlično poslužiti za igranje u multiplayeru, no ako želite bolju kvalitetu zvuka, bit će vam bolje da ih spojite direktno na svoj PC.

Još jedna savršena stvar kod ovog monitora je podešavanje nagiba, visine i prilagodbe kutova na brojne načine, što znači da ga možete podizati, okretati i zakretati kako god vam padne na pamet, pa čak i „tiltati“ u vertikalni položaj što vam vjerojatno neće biti korisno za gaming, ali će korištenje okomitog prikaza biti zanimljivo za razne foto i video formate.

Obilje opcija za spajanje

Što se priključaka tiče, Philips Momentum 5000 ih ima doista izobilje na raspolaganju, no oni su malo teže dostupni jer se svi nalaze na stražnjoj strani. Postoje dva HDMI 2.0 priključka, dva DisplayPort 1.4 priključka, HDCP 1.4 (HDMI/DisplayPort), HDCP 2.2 (HDMI/DisplayPort), USB-B uzlazni priključak, četiri USB 3.2 Gen 1 priključka s dva B.C 1.2 za brzo punjenje, kao i priključak za audio izlaz. To znači da monitor može učinkovito obavljati dvostruku dužnost ako ga, primjerice, koristite kao drugi zaslon za prijenosno računalo s oskudnim portovima.
Iako je monitor odličan za korištenje u svakodnevnom radu pri pokretanju klasičnih aplikacija, od njega će najviše koristi imati gameri koji će doista uživati u bojama HDR kvalitete, malom vremenu odaziva i frekvencijama osvježavanja do 240 Hz, a vjerujemo da će se dopasti i ljubiteljima e-sporta koji će imati mogućnost gađanja protivnika u svaki piksel koji neoprezno proviri iza zida.

U cjelini, ovo je doista izvrstan monitor za PC gamere, dok će konzolašima možda biti premali ako se ne žele odreći igranja na televizoru.