Kao the Kangaroo

Kao the Kangaroo

0

Povratak dvadeset godina starog platformera u posve novom ruhu.

8.0

Author's rating

Overall rating

Grafika
8.2
Animacija
8.3
Zvuk
7.7
Glazba
7.6
Igrivost
8.1
Konačna ocjena
8.0
The good
  • Raznolike razine
  • Mnoštvo zabavnih mehanika
  • Ugodni vizuali
The bad
  • Kratko
  • Nema postavki težine

Novi Kao the Kangaroo neočekivano je dobar platformer, raznolik i jednako zabavan za klince, kao i one starije.

Ljutiti rak će vam u kratkim crticama objasniti osnovne mehanike kretanja i borbe

Boksača-klokana se sjećamo još od 2000. godine, kad je za PC izdan prvi dio serijala.

Piše: Vedran Vlahović

Sad već davne dvijetisućite, izdan je platformer Kao the Kangaroo. To je bilo zlatno doba platformera, kad su ljestvicama žarili i palili Crash Bandicoot, Spyro The Dragon, Super Mario i drugi, stoga je Kao dobrom dijelu publike prošao ispod radara. Tome pridonosi i činjenica da je originalno izdan za Segu Dreamcast, igraću konzolu koja kod nas nikad nije dosegla željenu popularnost. Kao se nekoliko godina zadržao na sceni, te smo na kraju dobili trilogiju, no brzo se izdavač prebacio na popularnije franšize i žanrove. Ipak, nakon nekoliko generacija konzola, ali i igrača, Kao the Kangaroo se vraća u novom ruhu. Igra je reboot serijala, što znači da je radnja napisana iznova, te se ne nastavlja na originalnu trilogiju. Naslovni junak Kao, spretni klokan, živio je u idili dok mu mračne sile nisu otele sestru Kaiu. Kao će krenuti na put, kako bi pronašao sestru, ali i otkrio tajnu o davno nestalom ocu, boksačkom šampionu Kobyu.

Uštogljeni majstor Walt je zapravo jedini glas razuma u Kaovom ludom svijetu

Klokanska posla

Ubrzo nakon što svladate osnovne mehanike kretanja, skakanja i drugog pentranja po platformama, pronaći ćete očeve boksačke rukavice, koje Kau stoje kao salivene. Nisu to bilo kakve boksačke rukavice, budući da one imaju moć upijanja posebnih moći, te mogu primjerice postati ledene ili vatrene, što će glavnom junaku dati dodatnu snagu udarcima, ali i omogućiti dolazak na dotad nedostupna mjesta, poput sakrivenih pećina čiju ćemo paučinu na ulazu jednostavno spaliti vatrenim rukavicama. Igra je podijeljena u nekoliko regija, pa ćemo tako osim početnog tropskog otoka, vidjeti džunglu, vatrene i ledene pećine, te druge atraktivne lokacije. Raznolike lokacije donose nove protivnike, od kojih ćete neke lako svladati boksom, dok za druge treba uključiti sive stanice i promisliti kako ih svladati, osobito one oklopljene protivnike. Kao za borbu ima pregršt poteza, skok, kotrljanje, ali i dalekometne napade.

Boksačke vreće za trening također sakrivaju ponešto novca

Zlatnici i dijamanti

Igrač će borbu brzo svladati, no želi li uspješno završiti igru, bitnije će biti istraživanje razina. Svaka regija ima centralnu lokaciju s mnoštvom tajni, no sakupljanjem fragmenata tamne sile, otvarat će se dodatne pojedinačne razine u svakoj. Iznova, svaku od njih treba detaljno istražiti. Osim fragmenata koji vam trebaju za otključavanje novih razina, pronaći ćete novčiće i dijamante, za kupovinu nadogradnji i nove odjeće za vašeg klokana. One nemaju drugu namjenu osim one vizualne, no razbit će monotomiju i dati vam dodatni razlog za istraživanje. Tu su i tri slova KAO, sakrivena u svakoj razini, kao i brojni svesci koji će dodatno objasniti priču i približiti nam likove. Kao the Kangaroo je fantastična igra za najmlađe, jer će sakupljanje svega tražiti nekoliko prelazaka istih razina, a svaki novi pokušaj će otkriti nešto novo.

Novčiće zamijenite za dodatni život, zdravlje ili novi kostim

Unreal ruho

Kao neće osvajati nagrade za tehnički najbolju grafiku, no to ne znači da je ona loša. Igra koristi provjereni Unreal Engine 4, koji je bio podloga za brojne hitove prošle generacije. Korištenje pokretača koji je prilagođen generacijama konzola, omogućilo je razvojnom studiju izdavanje igre na svim konzolama nove i stare generacije, kao i PC-u od kojeg neće tražiti svemirske komponente. Kao koristi blage, pastelne boje i oku je vrlo ugodna igra. Glavni protagonist, stanovnici otoka, kao i brojni protivnici i bossovi, zabavno su i simpatično dizajnirani, a posebno su nas oduševile raspjevane žabe u prvoj regiji, koje vas napadaju jezicima. Svaka regija je vizualno karakteristična i atmosferična. Sve se izvodi u velikom broju sličica u sekundi i kroz cijelo igranje, od početka do kraja, nismo naišli na niti jedan bug, vizualni ili bilo kakav drugi. Zvuk prati ostatak prezentacije, a svaki stanovnik otoka ima karakterističan glas i gomilu snimljene sinkronizacije.

Kako biste otišli u druge regije, potrebno je završiti zadatke za stanovnike otoka

Šampion

Tko bi rekao da stari i zaboravljeni serijal ima još toliko vatre u sebi? Izdavač je već kod razvoja bio svjestan da Kao the Kangaroo nije toliko snažan brand poput Super Maria ili Ratcheta & Clanka, pa igru prodaje u pola cijene. S odlično pozicioniranom cijenom, zabavnom borbom, odličnim vizualima i relativno dugačkom kampanjom, nadamo se da novi izdanak serijala neće proći ispod radara kao originalna trilogija. Svjedočimo povratku žanra platformera, a Kao the Kangaroo može ponosno stajati uz puno zvučnija imena.

Žabe su prava smetala, napadaju u grupama i nisu nimalo bezazlene

Dodatak: Povratak u mlađe dane

Svidio vam se novi Kao the Kangaroo, te bi željeli vidjeti gdje je sve počelo? Ništa lakše. Originalna trilogija je izašla na raznim igraćim konzolama, no ono što je kroz sva tri izdanka bila konstanta je to što su igre usporedno izašle na PC. Igraći servis GOG, nudi cijelu trilogiju za kupovinu, po vrlo simboličnoj cijeni od 2,99 Eura. Na spomenutom servisu specijaliziranom za igraće klasike, serijal je nadograđen podrškom za visoku rezoluciju modernih ekrana, podrškom za nove kontrolere igraćih konzola, te omogućava snimanje pozicije u GOG oblaku. Želite li dodatnu boksačku zabavu, ali i dio igraće prošlosti, toplo vam preporučamo originalnu Kao trilogiju.

Vizuali su možda iz jurskog perioda, ali originalna trilogija je još uvijek zabavna