STAR WARS Jedi: Survivor

STAR WARS Jedi: Survivor

0

Galaktička potraga za mitskim planetom.

8.5

Author's rating

Overall rating

Grafika
8.4
Animacija
8.7
Zvuk
8.9
Glazba
8.3
Igrivost
8.9
Konačna ocjena
8.5
The good
  • Raznolike razine
  • Mnoštvo zabavnih mehanika
  • Ugodni vizuali
The bad
  • Tehnički problemi
  • Mali broj planeta

Za obožavatelje Star Wars univerzuma i one koji to tek trebaju postati, drugi dio Calove sage je avantura koju ne smijete propustiti.

Piše: Vedran Vlahović

Još jednom uskačemo u cipele Cala Kestisa, jednog od posljednjih preživjelih Jedi vitezova koje progoni Imperij. Nekoliko godina nakon Fallen Ordera, Cal se vratio krijumčarenju i drugim aktivnostima na rubu zakona misleći da tako pomaže pobunjenicima protiv Imperija. Nakon što misija na Coruscantu pođe krivo i Calov brod bude oštećen, prisiljen je otići Greezu, starom pilotu i mehaničaru koji jedini zna kako ga popraviti. To će biti početak novog poglavlja Star Wars univerzuma.

STAR WARS Jedi: Survivor™_20230430182259

Daleka galaksija

Borba protiv Imperija neće imati smisao sve dok se red Jedi vitezova ponovo ne ujedini. To se ne može ostvariti pod teškom čizmom Imperija, već na udaljenom i sakrivenom planetu Tanalorru. Međutim Cal i njegova ponovno okupljena družina ne traže jedini taj mitski planet. Tu je i pali Jedi imena Dagan Gera, koji je izgubio povjerenje u red Jedi vitezova i koji ima vlastitu misiju okupiti vlastitu vojsku na Tanalorru.

STAR WARS Jedi: Survivor™_20230430181308

Cal će kroz igru posjetiti Koboh, opasan planet na kojem se sakuplja sav galaktički šljam i plaćenici, zatim Jedhu, staru utvrdu Jedi vitezova gdje učitelj Eno Cordova obnavlja knjižnicu starih Jedi učenja i zaboravljenog znanja, te vojnu bazu na mjesecu Koboha koji je eksplodirao u strašnoj nesreći. Jedi Survivor je prava Star Wars priča koja fantastično upotpunjuje prazninu između treće i četvrte epizode filmskog serijala i prava poslastica za sve obožavatelje. Ipak, voljeli bismo vidjeti više planeta jer samo tri ostavljaju pomalo gorak okus u ustima.

Red Jedi vitezova

Kako se radi o nastavku, fantastična je odluka developera kako neće oduzeti Calu prethodno stečene moći. Već na početku igre protagonist raspolaže s nekoliko stilova borbe, poput korištenja dvostruke sablje ili štapa, uporabe sile i trčanja po zidovima, dok će kroz učenja u Jedi Survivoru još više produbiti svoje vještine. Tako je i gameplay ovog nastavka višestruko kompleksniji od prvog dijela, te je potrebno svladati nekoliko stilova borbe kako bi s pravim pristupili pojedinim vrstama protivnika.

STAR WARS Jedi: Survivor™_20230430174748

Cal će u ovom nastavku naučiti koristiti blaster pištolj u kombinaciji sa svjetlosnom sabljom, što je odličan stil borbe protiv protivnika s vatrenim oružjem, te uporabu teške sablje, koju smo u filmskim ostvarenjima imali priliku vidjeti kod Kylo Rena. Taj stil je najsporiji, ali i najrazorniji, te nam je bio omiljen do kraja igre. Osim mačevanja, u borbi možete koristiti silu za privlačenje ili odbijanje protivnika, te moći manipulacije, kojima možete ošamućene protivnike preobratiti na borbu na vašoj strani.

STAR WARS Jedi: Survivor™_20230428214502

Tu su i korisni suborci, poput Bodea i Merrin, koji nisu tu samo za šminku, već će nanijeti ozbiljnu štetu protivnicima i biti jednako borbeni kao i vi. Borba je tek polovica igre jer Jedi Survivor veliki fokus stavlja na istraživanje. Iako ima samo tri planeta, svaki od njih je ogroman, te nećete vidjeti ni pola mjesta kroz glavnu priču.

Igra je krcata sporednim zadacima i mjestima za istraživanje, a neka će biti dostupna tek kad naučite nove vještine, poput prolaska kroz barijere ili korištenje užeta na imperijskim balonima. Svaki kutak je krcat Jedi vizijama, novim dodacima za izgled sablje i blastera, odjeće za Cala i drugo. Tu su i glasine, koje su svojevrsni mini zadaci, kao i lovci na ucjene, koji su najtvrđi sporedni protivnici u igri.

Ipak, njihovo svladavanje donosi posebnu valutu kojom ćete kupovati nove vještine i perkove koji će dodatno produbiti borbu, s više sile, obnavljajućim zdravljem i drugo. Igra nudi sate i sate istraživanja nakon glavne priče, te ćete se još dugo vraćati igri i otkrivati nove stvari.

Muke po performansama

Jedi Survivor je fantastična igra, no jedna stvar je pošla po krivu. Performanse na svim platformama su jednostavno ispod očekivanja.

Možemo nagađati je li razvoj igre zbrzan bez završnog poliranja ili su u pitanju drugi problemi, no igra se muči s izvođenjem. Pričekali smo nekoliko patcheva koji su izašli nakon igre, no niti jedan nije u potpunosti adresirao tehničke probleme.

STAR WARS Jedi: Survivor™_20230430083410

Igra nema velikih bugova i po tom pitanju nemamo zamjerke, no bez obzira na to odabrali PC ili konzolu, broj sličica u sekundi često pada u većim borbama i čak kod istraživanja većeg planeta poput Koboha. Odaberete li PC, čak i najsnažnije konfiguracije će se mučiti izvoditi igru u visokoj rezoluciji i s maksimalnim detaljima. Konzole imaju dinamičnu rezoluciju, no broj sličica u zahtjevnim scenama pada ispod trideset, pogotovo u animacijama s velikim brojem efekata.

To može biti presudno u borbi, koja na većim težinama zahtjeva naoštrene reflekse i pravovremenu reakciju igrača. Ipak, grafički i svakako drugačije, osjećaj univerzuma je u potpunosti pogođen. Sve odiše atmosferom Star Warsa i vidi se koliko je truda uloženo da Jedi Survivor bude sastavni dio univerzuma koji proširuje priču.

STAR WARS Jedi: Survivor™_20230430081054

Unatoč tehničkim problemima, Jedi Survivor je ponajbolja Star Wars igra. Borba je fantastična, te igra nudi brojne sate koje će provesti u istraživanju svijeta kojeg su developeri kreirali za nas. S nekim stvarima se jednostavno ne može promašiti. S vrućom janjetinom i odličnom Star Wars igrom. Za prvo se pobrinite sami, a drugo je upravo osigurao Respawn. Nek je Sila s vama!