Spider-Man 2

Spider-Man 2

0

Očistite paučinu s PlayStationa 5. Spider-Man se vratio u velikom stilu.

9.0

Author's rating

Overall rating

Grafika
9.3
Animacija
9.5
Zvuk
9.0
Glazba
8.8
Igrivost
9.2
Konačna ocjena
9.3
The good
  • Odlična borba
  • Brzo i dinamično kretanje
  • Priča
  • Tehnički besprijekorno
The bad
  • Dodatni sadržaj je repetitivan

Iščekivani nastavak Marvelove uspješnice je napokon stigao, a što možete očekivati od duplo više Spider-Mana u ovoj igri, pročitajte u novoj PC Play recenziji.

Piše: Vedran Vlahović

Prije pet godina izašao je Spider-Man, iza kojeg je uslijedio i Miles Morales, koji je predstavio drugog Spider-Mana s vlastitom pričom, ali i nešto drugačijim sposobnostima. Novu prijetnju New Yorku mogu zaustaviti samo zajedničkom borbom.

Dinamični duo

Nakon što u spektakularnom uvodu zaustavimo Sandmana, upoznajemo Kravena, negativaca koji zapravo ne želi zavladati svijetom. Došao je u New York osloboditi superzlikovce jer nema adekvatnog suparnika u borbi. Želi ih ubiti, dok stariji Spider-Man, Peter Parker, smatra da svi zaslužuju drugu priliku.

Oslobađanje zlikovaca napravit će pravi metež u New Yorku. No nisu samo zločinci ono što brine duo Spider-Mana. Peter se muči s hipotekom i pronalaskom posla kojeg će uskladiti sa svojim pozivom heroja, a u grad se vraća i njegov prijatelj Harry. Kako bi ga izliječio od smrtonosne bolesti, otac mu ubrizgava strano tijelo koje će ga pretvoriti u Venoma.

S druge strane, mlađeg Milesa muče upis na fakultet, odnosi s majkom i djevojkom, a među oslobođenim zločincima je i čovjek koji je ubio njegovog oca. Pratiti njihovu priču uopće nije naporno. Priče su izuzetno isprepletene, a baš kad se zaželimo drugog, igra će nas prebaciti u njegove cipele.

Dok se kreću kroz grad i rješavaju sporedne misije, igrači mogu prebaciti uloge, što će se dogoditi gotovo instantno, a upravo to pokazuje pravu snagu PlayStationa 5.

Bum-tras

Borba u igri je fantastična. Polirana je u odnosu na prvi dio, te su blago izmijenjene kontrole kako bi borba bila još dinamičnija i brža. Iznimno je dobro koreografirana, te će igra pred vas baciti cijeli set različitih protivnika, od običnih uličnih snagatora, do onih s vatrenim naoružanjem, štitovima, zatim mehaničke pse i ptice te druge.

To od igrača traži konstantnu adaptivnost novim prijetnjama i mijenjanje stilova borbe. Osim šaketanja, igrači mogu koristiti mrežu kako bi se približili protivnicima ili ih privremeno onesposobili. Imaju na raspolaganju brojne gadgete, poput drona ili mine, koji će bolje kontrolirati velik broj prijetnji odjednom. Svaki Spider-Man ima i poseban set moći.

Peter Parker ima mehaničko odijelo s dodatne četiri mehaničke ruke, izuzetno razorne prema većim protivnicima. S druge strane, Miles će koristiti struju kao snažne napade, što ima velik domet i lančane reakcije. Oba su dobro balansirana, pa igrač neće imati dojam da bilo koji zaostaje u borbi, već će se prilagoditi novom stilu borbe ovisno kojeg mu igra u tom trenutku da u kontrolu.

Kako ne bi sve ostalo na borbi, imamo još dvije vrste dionica. Predah od borbe ćemo dobiti misijama u civilu, gdje imamo interakciju s drugim likovima u igri. Ove dionice su krcate mini igrama, poput traženja kemijskih formula i letenja dronom, te manjim slagalicama koje su pravo osvježenje.

Civilni dijelovi nisu predugi, pa ćete vrlo brzo opet uskočiti u akciju. Treća vrsta misija su one sa šuljanjem. Tamo su obično puno jače naoružani protivnici, gdje šaketanje nije opcija, pa ćete ih svladavati iz prikrajka. Zbog mnoštva mogućnosti, ovi dijelovi su dosta lagani, tim više što možete skenirati koji protivnici su sigurni za svladavanje, a koji su međusobno u vidokrugu. Voljeli bi da je taj dio teži, po uzoru na Batman serijal.

Uz ove tri vrste dionice, igra je odlično balansirana, a između misija možete izvršavati i velik broj sporednih misija koje će dati nove bodove za otključavanje. Igrači imaju gomilu toga na raspolaganju, od nadogradnje zdravlja i štete koje zadaju, do kupovine i nadogradnje gadgeta, novih odijela, vještina i drugog.

Svaka sporedna misija je bitna jer bez nadogradnji igra bi vrlo brzo mogla postati preteška budući da protivnici oduzimaju značajno zdravlje svakim udarcem. Vrlo brzo naučit ćete odlično se snalaziti u borbi, a osim šaketanja, bitno je koordinirano izbjegavati štetu u čemu će pomoći korisno Spider-Manovo šesto čulo.

Valja spomenuti i odlično kretanje kroz veliki New York. Iako je mehanika swinganja značajno poboljšana, osobito kod izbjegavanja prepreka, nastavak je donio i wingsuit kojim ćete se kretati brže no ikad. On se može u bilo kojem trenutku upogoniti, no tako ćete brzo gubiti na visini. Ono što želite je pronaći zračne čepove kojima ćete doslovno letjeti kroz grad.

Zbog novih mehanika kretanja developer je napravio pametnu odluku da zaključa fast travel dok god ne počistite kriminal u određenoj četvrti i izvršite dovoljan broj sporednih misija. Izostankom fast travela, zbilja ćete okusiti prelijepi New York onako kako on to zaslužuje.

Sva raskoš i snaga

Svaki dio igre briljira na svoj način, no ono što pokazuje pravu raskoš igre jest njena tehnička prezentacija. Spider-Man je najljepši naslov na PlayStationu 5. Igrači na izbor imaju fidelity i performance načine igranja. Prvi se izvodi u 30 sličica u sekundi s naprednom geometrijom, ray-tracing tehnologijom i mnoštvom civila i prometa na cestama.

Ako imate televizor koji generira 120 Hz, fidelity će se zaključati na 40 sličica. Drugi način je performance, koji stoji na zakucanih 60 sličica u sekundi. Koji god način odabrali, igra izgleda predivno, a grad je iznimno živ. Jedan je od najvećih gradova u igrama općenito, no ono što Spider-Mana izdvaja je njegova vertikalnost, budući da ćemo najmanje vremena provesti na njegovom asfaltu.

Tehničku stranu dodatno pojačavaju detaljni i vjerni likovi, spektakularne animacije i nevjerojatna prirodnost kretanja. To posebno dolazi do izražaja u velikim okršajima, gdje je borba fantastično koordinirana i prepuna odličnih afekata brojnih moći koje Spider-Mani imaju na raspolaganju.

U glavnim misijama ćemo često igrati s oba, a igra će sama prebacivati njihove uloge u kontrolu igrača. Ostatak prezentacije vjerno slijedi tehnički dio, tako da moramo pohvaliti odlične glumce, kao i fantastičnu glazbenu podlogu koja nimalo ne zaostaje za Marvelovim filmskim blockbusterima.

Spektakularni Spider-Man

Nakon završavanja priče, igrači imaju pregršt opcija za nastavak igre. Grad je prepun sporednih aktivnosti gdje će vam trebati sati kako bi sve uspješno priveli kraju.

Svako izvršavanje će dati dodatne bodove i materijale za nadogradnju lika, pa će Spider-Mani biti sve snažniji, pokretniji i s većim repertoarom poteza i moći. Što igra ide dalje, sve je bolja i bolja, te ćemo joj se rado vraćati makar za malo letenja po gradu.

Developer je nadmašio odlični prvijenac i napravio još spektakularnijeg Spider-Mana. Ovo bi trebao odigrati svaki vlasnik PlayStation 5 konzole, te se hvaliti prijateljima što njegov hardver može izvesti.