Stray

Stray

0

Kao prava ljetna poslastica, stiže nam igra u kojoj se nalazimo u ulozi mačke

8.5

Author's rating

Overall rating

Grafika
8.9
Animacija
9.3
Zvuk
8.7
Glazba
8.8
Igrivost
8.9
Konačna ocjena
8.8
The good
  • Upravljanje mačkom
  • Odlična atmosfera
  • Platformiranje
The bad
  • Kratkoća
  • Jednostavnost

Originalna mačja avantura jedinstveno je igraće iskustvo namijenjeno prije svega početnicima u gamingu, no niti oni iskusniji neće ostati ravnodušni. Dajemo joj jedan veliki Mijauuu!

Želimo li pomaknuti kantu i napraviti novi prečac, morat ćemo je odgurati u maniri hrčkovog kotača

U moru jednoličnih igara, izašla je originalna igra koja ima nešto drugačijeg tihog protagonista.

Piše: Vedran Vlahović

Konstantno se žalimo da nema originalnih igara. Ovakva pucačina, onakva akcijska avantura, pokoji sport, pa zatim trkačina. I zbilja, ako igrate dovoljno dugo, lako se može dogoditi da ste se jednostavno zasitili jednoličnih igara. Ipak, proizvodnja igara je sve skuplja, pa je sve teže opravdati neprovjerene formule i ideje, te je igraća industrija postala tržište na kojem izdavači igraju na sigurno. Svakako neće uložiti golem novac u igru koja neće vratiti godine uložene u njen razvoj, te gledaju kako prodati što veći broj primjeraka s igrom koja će svima biti privlačna i poznata na prvu, bilo da se radi o nekom nastavku ili sličnom konceptu. No tko bi znao da se tajna uspjeha krije u nečem svakodnevnom. Ovog ljeta, prava je pomama i najveće iščekivanje za igru u kojoj upravljamo mačkom.

Pijenje vode, grebanje, njuškanje… ničem ne služi, ali je zabavno

Post-apokalipsa

Stoljećima u budućnosti, nakon apokaliptičnih događaja koji su zadesili Zemlju, čovječanstvo je prisiljeno živjeti ispod betonske konstrukcije koja nas štiti od vanjskih utjecaja. Prošle su još mnoge godine i čovječanstvo je u potpunosti izumrlo, a njihovu ulogu u podzemlju su preuzeli roboti. Jednog dana, nakon nestašne igre malena maca pada u podzemlje. To je ujedno naš protagonist.

Proučite teren kako biste odabrali najbolji put

Roboti koji nikad prije nisu vidjeli organsko biće shvate da je život na površini Zemlje obnovljen, budući da živo biće može živjeti na njoj, te pokreću plan kako bi napokon izašli iz podzemlja. To je ukratko početak radnje Strayja, kako vam ne bismo pokvarili ostatak radnje, no igrač će tokom avanture otkriti brojne informacije o tome što se točno dogodilo na Zemlji te saznati ponešto više o (ne baš lijepoj) viziji budućnosti koju igra sadrži. Igrač upravlja već spomenutom mačkom, što je definitivno najveći adut ove zabavne avanture. Radi se o pasmini „orange tabby“, poznatijoj kao narančasta kućna mačka, kojima rijetko tko može odoljeti.

Nestašna mačka može srušiti razne predmete, a neki možda otkriju i kakvu tajnu

Devet života

Nikad to ne bismo pomislili, ali mačka je zapravo idealan protagonist za jednu videoigru. Izuzetno je spretna, agilna i brza. Može se zavući u sve i svašta, doskočiti na gotovo svaki objekt, ne može pasti, a da i padne, uvijek će se dočekati na noge. Baš takav je i gameplay, iznimno fluidan i brz, a koristi se svega nekoliko tipki od kojih ćete uglavnom pritiskati onu za skakanje. Nakon kratkog uvoda koji vas upoznaje sa svijetom, kretanjima i osnovnim mehanikama, susret ćemo našeg pomoćnika, malog letećeg robota B-12, koji će mački dati malo odijelce kojeg neće rado obući. Uz robota i odijelo, mačka će moći prevoditi robotski jezik i sheme, razgovarati s robotima, ali i sakupljati predmete po svijetu koji će vam pomoći kod brojnih slagalica kojih je igra prepuna.

Najveću prijetnju predstavljaju mali roboti – čistači smeća

Svako toliko, igra će pred igrača staviti malenu glavolomku. Bitno je staviti se u ulogu mačke i razmišljati kako bi mala životinjica riješila neku prepreku. Obično će šapicom gurnuti neki predmet, u ustima nositi malenu kantu ili mijaukanjem pridobiti pažnju. Sve zagonetke su smislene, zabavne i vrlo maštovite. Osim manjih slagalica i korištenja predmeta, velik broj zagonetki će biti istraživačkog tipa, gdje će igrač biti primoran pronaći put do nekog iznimno povišenog ili udaljenog odredišta. Spretnim skakanjem i doskakivanjem upoznat ćete sve čari mačke i divnog post-apokaliptičnog svijeta kojeg je razvojni studio pripremio. Stray nije igra bez akcije. Mačka će se susresti s drugom vrstom robota, takozvanim čistačima. Za njih ćemo saznati da čiste podzemlje od bioloških tvari, a kako je mačka živo biće, tako će privući robote čistače koji joj mogu nauditi. Na početku igre morat ćete vješto izbjegavati robote i nadmudrivati ih, ili im jednostavno pobjeći.

B-12 je vaš vjerni pratitelj na putu i jedini način komunikacije s drugima

U kasnijoj fazi, ipak ćemo pronaći ultraljubičasto svjetlo koje ih može onesposobiti, pa će igra dobiti posve novu akcijsku dimenziju. Valja spomenuti i dionice igre koje se baziraju na šuljanju, a kako su mačke tihe i mogu se zavući gotovo bilo gdje, takve dionice su pravi gušt za igranje. Stray se sastoji od brojnih linearnih dionica igre, ali i od nekoliko centralnih hubova u kojima se upoznajete sa svijetom, razgovarate s brojnim robotima, te u njima provodite najviše vremena. Tu se nalaze i brojni sporedni zadaci, kao što su potraga za notama za raspjevanog robota koji ne zna niti jednu pjesmu, te saznati priče brojnih drugih robota koji su u post-apokaliptičnom svijetu bez ljudi jednostavno usamljeni. Želite li pokupiti sve predmete i uspomene koje pripovijedaju pozadinsku priču, mogli biste čak udvostručiti trajanje igre, odnosno produžiti za onoliko vremena koliko bi iznosio prolazak isključivo glavne radnje.

Mačka ima inventar s brojnim predmetima, baš kao što priliči žanru avanture

 Grebalica

Grafika nije posljednji krik tehnologije, no izuzetno je ugodna oku. Koristi smirenije tonove kod istraživanja, uz poneki izraženiji neonski natpis kako bi igrača uputila na pravi put. Zapravo najviše do izražaja dolazi fantastičan dizajn razina. Kako igramo sa spretnom mačkom, tako će i razine biti izrazito vertikalne, pa je potrebno dobro proučiti okolinu prije planiranja optimalne rute. Skok na vanjsku jedinicu klime, pa na nadstrešnicu, okno prozora, teglu cvijeća i začas ste na vrhu zgrade gdje se nalazi sasvim nova razina koja krije brojne nove prilike za istraživanje. No čak i od toga su impresivnije animacije koje je razvojni studio snimio.

Baterijska svjetiljka će biti iznimno korisna u mračnim hodnicima i prostorijama

Kako bi kretnje glavne junakinje bile što realnije, developer je snimio motion capture svakog uobičajenog pokreta prave mačke. Svaka kretnja mačke, skakanje i doskakivanje detaljno su preneseni u igru. Zavlačenje pod niske objekte, njuškanje, grebanje, maženje i pranje, sve što možete očekivati od kućne mačke, možete očekivati i od mačke u igri. Developer je išao toliko daleko da je na kontroler stavio tipku za mijaukanje, koja baš i nema neku preveliku korist u igri, osim da možete mijaukati kad god vam se poželi. Kad smo već kod kontrolera, zahvaljujući integriranom zvučniku na PlayStationovim kontrolerima, svaki zvuk koji mačka ispušta izlazit će direktno iz kontrolera. To je posebno zabavno kad poželite odrijemati s mačkom, te ćete tada iz kontrolera začuti tiho mačje hrkanje.

Roboti u podzemlju imaju brojne informacije i uputit će vas na pravi trag

Kratko i slatko

Stray je kratka igra, a za uspješno završavanje vam neće trebati duže od tek nekoliko sati. Nema izbora težina niti grananja radnje, pa je i replay value malen, osim u slučajevima kada ćete svako toliko poželjeti iznova skakutati s mačkom po post-apokaliptičnom svijetu, čisto za svoj gušt. Igru je nemoguće usporediti s bilo kojom drugom. Radi se o vrlo jedinstvenom spoju platformera, walking simulatora i avanture, a igranje s mačkom je toliko unikatno da ne možemo garantirano reći kada ćemo igrati originalniju igru. Voljeli bismo da traje duže, voljeli bismo brzo dobiti nastavak ili barem kakav DLC. Sve što je lijepo kratko traje, pa tako i odlični Stray. Zbog jednostavnosti, preporučili bismo ga ne samo ljubiteljima igara, već i svim ljubiteljima mačaka. Igru ćete vrlo lako svladati čak i ako vam je ovo prva igra uopće.

Znatiželja je ubila mačku