Golf Club Wasteland

Golf Club Wasteland

0

Planet je opustošen i civilizacija se u potpunosti preselila na Mars. Samo oni bogati posjećuju Zemlju kako bi igrali… golf.

8.0

Author's rating

Overall rating

Grafika
7.0
Animacija
6.2
Zvuk
8.6
Glazba
9.4
Igrivost
8.4
Konačna ocjena
8.4
The good
  • Nevjerojatno opuštajuće
  • Originalno pričanje priče
  • Fantastična glazba
The bad
  • Gotovo za svega dva sata
  • Minimalan replay value

Srpski indie developer Demagog Studio predstavio je svoju prvu igru Golf Club Wasteland. Radi se o neobičnoj eksperimentalnoj kombinaciji avanture i 2D golfa koji je u biti samo drugačije koncepirani walking simulator. Zapravo je riječ o genijalnom načinu za preslušavanje fantastičnog odabira indie rocka.

Zemlja zove Mars

Piše: Vedran Vlahović

Golf Club Wasteland naizgled je vrlo jednostavna igra. Kao pripadnik bogate kaste Marsa, samo se rijetki vraćaju na opustošenu zamlju kako bi igrali golf. Glavni junak Charley, dolazi na svoju posljednju partiju. Igra nema atraktivnih međusekvenci i likova većih od života. Samo jedan bogati cinik, njegov dnevnik, nostalgični radio i misteriozni narator koji priča priču, malo po malo. Priču pratimo iz navedene tri perspektive, te se jako zavuče pod kožu kroz tridesetipet rupa koliko igra traje.

Niste u krivu, u pozadini slike je doista Spomenik revolucije naroda Moslavine.

Neki put ćemo se čak zateći da ni ne igramo golf, jer jednostavno uživamo u odličnoj glazbi ili zanimljivom podcastu. Službenog naziva Radio Nostalgia Mars, radio postaja pruža uvid u svakodnevni život na Marsu i kako su se zemljani snašli na novom planetu nakon apokalipse koja je zadesila Zemlju. Ispada da je Mars okrutno mjesto, nimalo pristupačno i s velikim klasnim razlikama, nimalo romantično kako su ga predstavljali kod odlaska. Svi su nostalgični za Zemljom, koja je bolji planet nego što smo je tretirali. Igrate li dobro i pogađate li rupe u malom broju udaraca, otključavate nove unose u osobnom Charleyevom dnevniku, koji daje njegov osobni uvid u cijelu situaciju.

Neke rupe su doista na apstraktnim mjestima, poput one na ruci ogromnog kipa kojeg drži dizalica.

Rupa po rupa

Igra ima tridesetipet rupa i dok prve idu kao od šale, već na pola igre će igra postati znatno složenija i teža. Igra se vrlo jednostavno. Gljivom kontrolera odaberete smjer i snagu ispaljivanja loptice, te je pritiskom na tipku ispaljujete. Ovisno o poziciji slijetanja, astronaut Charley će automatski odletiti do nje kako bi nastavljali pucati prema rupi.

Padne li vam loptica u kontejner, snalazite se sami, nema ponovnog pokušaja.

Padne li loptica u vodu ili ste previše puta pogrešno ispalili u Challenge modu, razinu ćete morati ponoviti. S druge strane, pogodak u pijesak znači da će sljedeći udarac biti dvostruko manje snage. Potrebne su prve dvije do tri rupe kako bi u potpunosti svladali kontrole i fiziku loptice u igri, a sve dolazi potpuno prirodno. Sve je popraćeno odličnom glazbom i podcastima, ili kako Radio Nostalgia Mars kaže, starim rock klasicima iz 2020.

Tutorial je iznimno jednostavan, kao i cijela igra. Koristi se gljiva i jedna tipka na upravljaču.

Ljepota jednostavnosti

Malene indie igre imaju dva pravca, ili njeguju pixel art, ili jednostavnost oblika i općenite prezentacije. Nisam ljubitelj piksela, pa cijenim kojim je putem developer išao kod razvoja i prezentacije Golf Club Wastelanda. Igra je iznimno oku ugodna i besprijekorno se izvodi na svim platformama. Radi se o 2D prezentaciji bez suvišnih detalja. No uz sav minimalizam koji igra donosi, scene zapravo pršte od gomile sitnih detalja, koje ćete primijetiti tek kod drugog ili trećeg igranja. Golf Club Wastelanda je kratak, tek dva do tri sata kod prvog igranja, no zamišljen je da se igra iznova i iznova, poput interaktivnog soundtracka, svaki sljedeći put možda na većoj razini težine.

Ako vam loptica padne u vodu, računa se kao potez, uz povratak na posljednju poziciju.

Prvi, Story mode, nema nikakvih penala za loše igranje. Challenge mode traži od igrača da svaku rupu svlada s propisanim brojem udaraca, inače se loptica samouništava, a razinu je potrebno ponoviti od početne pozicije. Najzahtjevniji režim je Iron Mode, koji traži odigravanje kompletne igre u zadanom broju udaraca i gotovo bez greške. Iako se čini nemogućom misijom, uporni igrači će brzo pohvatati konce i pronaći najbolji način za što brzi i lakši prolazak.

Kako bi malo začinila formulu, igra nudi tri načina igranja.

Ono što najviše oduševljava u igri je originalni soundtrack. Fantastične pjesme ukomponirane u Radio Nostalgia Mars, ugodne su za preslušavanje i jednom kad je igra već odavno završena, a osim što dolazi uz svaki kupljeni primjerak igre, možete ga preslušati i na servisu Spotify.

Uspijete li pogoditi rupu u zadanom broju udaraca, otključat ćete novi dio dnevnika.

Medeni mjesec na Zemlji

Opuštenu dvodimenzionalnu golfersku igru je izradio beogradski developer Demagog Studio, a isti je u igru unio brojne regionalne reference. Osim što ćete na radiju s vremena na vrijeme čuti poznat jezik, u igri se nalaze i brojni regionalni betonski spomenici iz bivše države. Ne donosi prevagu u ocjeni, ali čini igru nekako bližom regionalnim igračima. S tim ili bez toga, igra je baš opuštajuća i bit će vam po guštu za kišna jesenska poslijepodneva.

Kroz igru vas cijelo vrijeme prate odličan indie rock i zanimljivi podcasti.

Grafika je ugodna, priča suptilna i interesantna, glazba vrhunska, čak i ako nije vaš prvi odabir za slušanje. Demagog Studio je stvorio igru koja je jednako ugodna kao ležerna zabava u pokretu na pametnom telefonu, a opet dovoljno interesantnu da vas drži okupiranim pred velikim igranom, iako su na disku vjerojatno instalirane i puno veće igre.

Preciznost udaraca je važnija od jačine, čak i kad je rupa daleko.

Igra je dobra jer zna što želi. Opustiti igrača i učiniti partiju golfa na opustošenoj zemlji što ugodnijim iskustvom. Golf Club Wasteland je fantastična eksperimentalna zen igra i fantastičan koncept pričanja priče kroz neobičnu radio postaju s Marsa. No sve je vrlo brzo gotovo.

U svakom trenutku možete pogledati tablicu s najboljim rezultatima svih rupa.