Uncharted: Legacy of Thieves Collection

Uncharted: Legacy of Thieves Collection

0

Legacy of Thieves Collection predstavlja perjanicu PlayStation ekskluziva, a Uncharted igre s PlayStationa 4 su i nakon šest godina jednako atraktivne i zabavne.

8.5

Author's rating

Overall rating

Grafika
8.8
Animacija
9.2
Zvuk
8.6
Glazba
8.5
Igrivost
8.9
Konačna ocjena
8.5
The good
  • Napeta priča
  • Odlična akcija
  • Dvije dugačke igre u paketu
  • Fantastično remasterirano
  • Izazovni bossovi
The bad
  • Remaster nema multiplayer

Atraktivna akcijska avantura i ponajbolji naslov za PlayStation vratio se u osvježenom izdanju na „peticu“, a uskoro stiže i na moćni PC.

Pitate li igrača na PlayStationu koje su mu najdraže igre, nabrajanje će zasigurno započeti Unchartedom. Popularna franšiza je već petnaest godina sastavni dio svake kolekcije PlayStation igara, a svoj labuđi pjev je imala na PlayStationu 4 s fantastičnim naslovom A Thief’s End.

Piše: Vedran Vlahović

Iako je preporuka da prije igranja posljednja dva nastavka odigrate i originalnu trilogiju s PlayStationa 3, koja je odlično remasterirana za kasnije izdane konzole, veliko predznanje i nije potrebno. Igre tehnički ipak zaostaju cijelu generaciju, pa nisu toliko atraktivne i dinamične kao ove koje smo iznova s guštom zaigrali.

Uvedena je nova mehanika uporabe užeta, u borbi, ali i svladavanju prepreka

Trebate znati da se glavni protagonist zove Nathan Drake i da je lovac na blago. Ipak, nakon tri avanture gdje je ostao manje-više praznih džepova, odlučio se povući u miran obiteljski život i dosadan posao, s odabranicom i glavnom heroinom ranijih nastavaka, istraživačkom ratnom novinarkom Elenom Fisher.

Igra je krcata impresivnom, poluotvorenom scenografijom koja zove na istraživanje

No, kad saznaje da mu je brat ipak živ i da pronalazak velikog blaga Henrya Averya može otplatiti njegov dug prema narko-mafiji, Drake odlazi u svoju posljednju avanturu. Uncharted 4 je u potpunosti samostalna priča i donosi nove likove, kao i predivne lokacije koje ćemo posjetiti kroz igru. Savršeno je zaokružena cjelina koju vrijedi opet, ili po prvi put posjetiti. Kroz godine, nije izgubila nimalo na svojoj neodoljivoj privlačnosti.

Akcijski spektakl

Još otkako se pojavio prije petnaest godina, Uncharted definira žanr modernih akcijskih avantura, odnosno pucačina iz prvog lica. I dok mu je očit uzor za prvi nastavak bio klasični Tomb Raider, moderni izdanci popularne Lare Croft sad su slični Unchartedu kao jaje jajetu. Naughty Dog je pronašao savršenu formulu i kombinaciju pucačine, pentranja, šuljalačkih dionica i istraživanja. Svi elementi se neprestano i suptilno izmjenjuju, pa ne dolazi do zamora igrača s previše pucačine ili praznog hoda.

Vozit ćemo brojna vozila, uključujući brodice i džipove

Uvijek je nešto novo i svježe, a kad gameplay nije u prvom planu, onda je to promjena scenografije koja je predivna, a vodi od sunčanih otoka i džungli, do Italije, pa sve do hladne Škotske. Cijeli svijet je fantastično umrežen i povezan u logičnu cjelinu potrage za velikim gusarskim blagom. Dvije su novosti koje donosi Uncharted 4, a to su uporaba užeta za prelazak prepreka, ali i dinamičnu borbu, te uporaba džipa i drugih vozila. Iako je i ranije bilo vozačkih dionica, one su bile u potpunosti skriptirane, dok su tu pozicionirane na velike mape i daju igraču osjećaj slobode kod istraživanja.

Retrospektivne scene će nam još više približiti glavne likove i produbiti odnose s njima

To je posebno istaknuto kod dodatka The Lost Legacy, koji je osim nekoliko linearnih dijelova cijeli koncipiran kao igra otvorenog svijeta, gdje moramo skupiti određene artefakte, ali nam igra ne zadaje redoslijed kojim ćemo to učiniti. Osvježena verzija za PlayStation 5 gameplay dodatno produbljuje odličnom uporabom novih funkcija DualSense kontrolera.

Avantura je krcata brojnim artefaktima, što povijesnim relikvijama, tako i onim osmišljenim za potrebe igre

Nova haptička vibracija izuzetno je polirana, te daje jasnu povratnu informaciju o snazi oružja i svakom primljenom udarcu. Poseban je gušt voziti džip, jer se osjećaj kontrolera i povratne informacije mijenja vozite li po cesti, šljunku, blatu i drugim podlogama. Jednako su dobro iskorišteni i motorići u okidačima, koji su različito podešeni ovisno o tome koristite li automatsku pušku, sačmaricu ili pištolj.

Nikad ljepši

Uncharted je sve do kraja PlayStation generacije predstavljao neke od najljepših dostupnih igara za tu platformu, iako je izašao gotovo na samom početku. Legacy of Thieves Collection nije trebao puno dodati po pitanju kvalitete, osim tekstura nešto više rezolucije, pa se developer odlučio posvetiti se performansama.

Kad ponestane metaka, šake će riješiti sve probleme

Igrači biraju između Fidelity moda, koji se izvodi u nativnoj 4K rezoluciji i 30 sličica u sekundi ili Performance moda koji cilja na stabilnih 60 sličica u sekundi uz dinamičnu rezoluciju s pojačanim anti-aliasing renderiranjem. Oni s modernim televizorima mogu isprobati i Performance+, koji igru izvodi u nižoj rezoluciji, ali impresivnih 120 sličica u sekundi.

Impresivne podvodne scene nisu česte, ali su pravi gušt

Osim toga, igra koristi simulirani 3D zvuk, kojeg je moguće dobiti i iz mono zvučnika televizora, te koristi prednosti integriranog SSD-a. Od pokretanja igre do učitavanja same razine je potrebno tek nekoliko sekundi. Igra i dalje izgleda fantastično, a pogotovo su impresivne skriptirane akcijske sekvence koje pršte od detalja i bogatstva scene.

Prirodni i spontani odnosi među likovima su ono što čini kvalitetnu Naughty Dog igru

Količina eksplozija, dima, vatre i drugih detalja je i dalje impresivno, pogotovo uz bolje izvođenje na novim konzolama. Iako je najavljena PC verzija i već se može kupiti na digitalnim trgovinama, ipak ćemo se još strpjeti, ali igru za PC razvija talentirani Iron Galaxy Studios, poznat po ranijim radovima na portanju igara na druge platforme.

Labuđi pjev

Legacy of Thieves kolekcija donosi dvije odlične igre koje će zabaviti igrače nekoliko desetaka sati. Za današnje pojmove, to su dugačke avanture koje ni u jednom trenutku nisu dosadne. Stalno mijenjaju pristup i scenografiju, a napeta i topla ljudska priča drži igrače prikovanim za stolac.

Pucanje na slijepo nije precizno, ali čuva glavu na ramenima

Ako kolekciji nešto možemo zamjeriti, to je izostanak multiplayer moda iz remastera, budući da je originalni Uncharted 4 dolazio s poprilično zabavnom online makljažom koja je osim napucavanja donosila i brojne druge elemente koji su podigli multiplayer na jednu višu, zabavniju razinu. No i bez toga, Uncharted: Legacy of Thieves Collection je fantastičan paket i posljednja oda ponajboljim PlayStation 4 igrama.

SVJETLA HOLYWOODA – Uncharted uskoro na velikim platnima

Već za nekoliko dana, u kina stiže Uncharted film, nastao po uzoru na dugogodišnji serijal video igara. Filmovi po igrama opet dobivaju na popularnosti, a sve je otišlo u višu brzinu kad se produkcije prihvatio sam Sony, vlasnik intelektualnog vlasništva nad igrama.

Poznati dvojac će na velikom platnu utjeloviti velike holywoodske zvijezde Tom Holland i Mark Wahlberg

Njima je u posebnom interesu napraviti dobre filmove i igre, jer međusobnom interakcijom uspješnica na dvije fronte, osigurava visoke prihode i interesom za serijale. Upravo svjedočimo rekordno popularnim igrama Spider-man tematike, kao i filmom koji čak i u pandemiji ruši sve rekorde gledanosti i zarade. Od Uncharteda imamo visoka očekivanja, tim više što se pojavljuje nevjerojatno kvalitetna A lista holywoodskih glumaca, a kasnije u godini, trebali bismo gledati i The Last of Us seriji u produkciji kabelske televizije HBO.