Ratchet & Clank: Rift Apart

Ratchet & Clank: Rift Apart

0

Rift Apart je predivno dizajnirana igra koja izgleda poput najboljih modernih animiranih filmova renomiranih filmskih studija.

9.0

Author's rating

Overall rating

Grafika
9.6
Animacija
9.2
Zvuk
8.4
Glazba
8.0
Igrivost
8.8
Konačna ocjena
9.0
The good
  • Nevjerojatna prezentacija
  • Fantastične performanse
  • Iskorištava mogućnosti PS5
  • Dugotrajno i konstantno svježe
The bad
  • Jednostavan gameplay

Još od PlayStationa 2, svaka generacija PlayStationa, imala je svoj nastavak Ratchet & Clank. Iako se naizgled radi o ležernom platformeru, to je serijal koji je svaki put pomicao tehničke granice igraćih konzola.

Druga dimenzija

Piše: Vedran Vlahović

Nakon brojnih herojskih djela, Ratcheta i Clanka slave kao heroje, te su njima u čast pripremili paradu. Robot Clank, kako bi se za sve što je učinio za njega, odužio Ratchetu, popravlja Dimenzionator, uređaj koji može otvoriti procjepe u druge dimenzije, a sve kako bi Ratchet napokon pronašao druge pripadnike svoje rase Lombax. Međutim, tek nakon što mu je pokazao Dimenzionator, na paradi se pojavljuje zloglasni Dr. Nefarious, koji krade uređaj. Kako bi to spriječio, Ratchet ga napada, ali slučajno pogađa uređaj, koji eksplodira o otvara brojne dimenzije, a Ratcheta, Clanka i Dr. Nefariousa odbacuje u različite dimenzije. Doktor se budi u palači cara Neferiousa, njegovog pandana iz druge dimenzije, koji za razliku od doktora nikad nije bio poražen. Ratchet se budi sam na nepoznatom mjestu i kreće u potragu za Clankom. No gdje je Clank?

 

Riftovi su dio igre koji pokazuju pravu snagu nove generacije konzola.

 

Njega pronalazi Rivet, pripadnica Lombax rase i naša nova protagonistica serijala. Priča se odvija vrlo brzo i nedugo zatim, imati ćemo dvije paralelne radnje s fanatastičnim i potpuno različitim svjetovima za istraživanje. Dodamo li tome i naslovne procjepe u prostoru i vremenu, odmah znamo da imamo vrlo raznoliku i zabavnu igru prepunu iznenađenja. Procjepi u vremenu, vodit će nas kroz razna vremenska razdoblja, od daleke budućnosti pa sve u razdoblje jure, među dinosaure. Procjepima se također koriste i protivnici, pa akcije neće nedostajati.

 

Veći protivnici zahtjevaju drugačiji, oprezniji pristup i jače naoružanje.

 

Ratchet i Rivet na raspolaganju imaju bogat arsenal oružja i opreme, koje je ovaj put posebno zabavno koristiti jer novi kontroler drugačije reagira na svako od njih. Također, kontroler je iskorišten i za brojne druge elemente gameplay, koje vam ne želimo kvariti. Jednostavno ih treba isprobati. Rift Apart je najduži nastavak u serijalu dosad, no nema praznog hoda ili popunjavanja sadržaja. Igra je konstantno svježa i prepuna odličnih i orginalnih ideja. Za one uporne, igra nudi pregršt stvari za skupljanje, pa igranje iznova neće biti nikakav problem, tim više što svaki trud biva nagrađen novim oklopom ili drugim nagradama.

 

Bitno je skupljati sve moguće vijke, kako bi što brže nadogradili bogat arsenal.

 

Crtani film

Ratchet & Clank: Rift Apart je punokrvna PlayStation 5 igra, iz temelja rađena za hardver nove generacije. Budući da developer nije morao igru optimizirati za stari hardver, mogli su iskoristiti ideje i mogućnosti koje dosad nisu bile moguće. Prvi takav primjer su naslovni riftovi, koji mijenjaju dimenzije i za čije je izvođenje zaslužan isključivo ultrabrzi SSD. No pogled na slike uz recenziju daje naslutiti da je to jedna nova, viša klasa vizuala u industriji.

 

Osim Ratchetom, u ovom ćemo nastavku upravljati i sa šarmantnom Rivet.

 

Ratchet & Clank izgleda poput igrivog animiranog filma direktno iz Pixarovog studija. Količina detalja i besprijekorna izvedba, animacije bez greške i brojni drugi elementi, čine jedinstvene vizuale na kakve nismo navikli. Igra ima tri režima rada. Osnovni uključeni režim visual, igru izvodi u 30 sličica u sekundi, ali s odličnim frame pacingom, zbog čega nema osjećaja zastajkivanja i kašnjenja kontrola. U tom režimu, uključeni su potpuni Ray tracing efekti, 4K rezolucija i svi dostupni efekti. Drugi režim, Performance, izvodi igru u 60 sličica u sekundi, ali bez Ray tracinga. Treći režim naziva Performance RT je kombinacija najboljeg od oba. Izvodi se u većem broju sličica s Ray tracing osvjetljenjem, uz nešto nižu rezoluciju i slabije efekte.

 

Osim oružja, bitno je nadograditi i oklop, koji sa sobom donosi i zgodne bonuse.

 

U svim režimima, igra izgleda nestvarno dobro, a što treba iskusiti u pokretu. Uvijek se nešto događa na ekranu, bila to frenetična akcija u prvom planu ili pak pozadinsko ludilo kojeg ne nedostaje. Bez zadrške možemo napisati da je Ratchet & Clank vizualno jedna od najljepših igara koje smo zaigrali, neovisno o platformi. Zvuk prati grafiku, te nudi fantastičan Tempest 3D audio zvuk. Ukoliko nemate soundbar ili drugo kvalitetno ozvučenje, preporučamo igranje sa slušalicama, gdje će doći do izražaja tehničko umjeće virtualnog 3D ozvučenja nove konzole.

 

Avantura za sve

Fantastična akcijska avantura Ratcheta i nove protagonistice Rivet, doista je za sve uzraste. Mlađi će u potpunosti uživati, bilo da se radi o njihovoj prvoj igri uopće, ili već traže veći izazov. Oni stariji, pogotovo oni koji su svjedočili rađanju serijala prije dvadeset godina, biti će oduševljeni gdje je igraća industrija u kratkom vremenu stigla. Rift Apart je fantastična igra i jedan od razloga zašto bi netko kupio PlayStation 5.

 

Međusekvence su fantastično skriptirane u maniri najboljih animiranih filmova, a tako i izgledaju.

 

To je igra koju proizvođači konzola zovu system seller i za kojom se dugo diže prašina. Igra će pokazati sve mogućnosti vaše nove konzole, od audio vizualne prezentacije, pa sve do naprednih mogućnosti kontrolera ili iskorištavanja SSD-a kao elementa koji definira radnju igre, a ne kao alata za brza učitavanja razina. Baš kao i prije dvadeset godina, Ratchet & Clank je novi benchmark za igraće konzole.

Pogledajte dodatne screenshote!