Serious Sam: Siberian Mayhem

Serious Sam: Siberian Mayhem

0

Gospodin Sam Stone vraća se u samostojećoj ekspanziji Serious Sama 4 koja će ga odvesti na daleki sjever u potrazi za novim hordama alienske gamadi i domaćih izdajnika koje treba potamaniti.

8.5

Author's rating

Overall rating

Grafika
8.6
Animacija
8.5
Zvuk
8.5
Glazba
8.0
Igrivost
8.6
Konačna ocjena
8.5
The good
  • Akcija

  • Horde neprijatelja

  • Fora bossevi

The bad
  • Malo mapa

  • Nikakve novosti u gameplayu

Ni ova samostojeća ekspanzija sigurno vas neće razočarati ako znate što možete očekivati od Serious Sam igara.

Serious Sam tip je videoigre koju se može usporediti s filekima. Ili ih volite ili mrzite. Nema trećeg. Najbolji primjer toga je Serious Sam 4 koji je u recenzijama svjetskih gaming medija pokupio ocjene najšireg mogućeg spektra. Dok su mu jedni davali ocjene tik iznad 50, drugi su se približili skoru od 90, što je najbolji pokazatelj koliko ocjenjivanje može biti besmisleno ako neku igru recenzira pogrešna osoba.

Piše: Igor Sečen W1k1n6

Mi oduvijek volimo Sama i to nikada nismo skrivali jer nas takav tip totalne akcije u kojoj su priča i mnogi drugi elementi gotovo pa nevažni oduševljava još od vremena Dooma. Daleko od toga da ne volimo igrati FPS-ove koji imaju malo složenije priče i RPG elemente, ali Sam je sama esencija originalnih pucačina, kako su izvorno bile zamišljene, i to nitko ne bi trebao negirati ako ne želi ispasti glup.

Prvi neprijatelji koji vam stanu na put lako se eliminiraju pištoljem

Okej, sad kad smo to elaborirali, krenimo na ono što donosi samostojeća ekspanzija pod nazivom Serious Sam: Siberian Mayhem. Ako vam nije poznato, kada je nešto ekspanzija, to znači da se radi o dodatnom sadržaju za neku originalnu igru, što je u ovom slučaju Serious Sam 4, dok pridjev samostojeća označava da za igranje ne trebate imati original jer funkcionira kao čitava samostalna igra, a onda se kao takva i prodaje.

Rad na ekspanziji započela je moderska ekipa iz nezavisnog ruskog studija Timelock Studio koja je očito uspjela privući pažnju naših dečki iz Croteama pa su je odlučili zajednički realizirati.

Kratki rukavi u Sibiru

Na početku igre Sam na gumenjaku pristiže na obalu Rusije i vrlo se brzo suočava s hordama gamadi koja je pred njim pobjegla u taj dio svijeta pod vodstvom izdajničkog generala Branda koji našem heroju stalno izmiče iz ruku. Kroz 5 poglavlja koja donosi ekspanzija cilj je doći do konačnog sraza s alienskom gamadi i izdajnicima u Tunguskoj, a za to ćete se morati dobro uznojiti, jer vas čeka sito i rešeto.

Snajperisti koji traže vašu glavu ne smiju predugo živjeti

Vjerovali ili ne, to je zapravo jedina priča u ovoj igri, ostatak ćete sami stvarati svojim skillom, oružjem i okom sokolovim.

Sam je i u Sibiru ostao dosljedan sebi u modnom izričaju pa ne namjerava na sebi nositi ništa više od traperica i majice s kratkim rukavima, jer kakav bi to superkiller bio kada ne bi imao bolje načine da se zagrije od oblačenja bundi i parki. Što se tiče modnog izričaja njegovih protivnika, oni su većim dijelom stara garda iz SS4, no nađe se ponešto i novih gadova, tek toliko da i u tom elementu ne ostanemo uskraćeni noviteta, a isti je slučaj i s oružjem.

Veliki gad nosi trenirku u stilu ruskih mafijaša

Krećete s nožem i pištoljem, pa prijeđete na pumpericu, pa za nju dobijete nastavak za ispaljivanje granata, pa onda pokupite dvocijevku, pa zatim kalaš, pa malo po malo sve dok ne dobijete čitav arsenal oružja svih tipova kojima je zajednička stvar da su učinkovita u razvaljivanju glavurda mrskih neprijatelja, s time da će vas neka pretvoriti u pravog masovnog ubojicu. I ne morate se plašiti da će vam usfaliti eksplozivnih strijela za samostrel, raketa za ručni bacač, struje za veliki elektromasakr gun i redenika za minigun, jer se posvuda može pronaći municija, pa je ne trebate previše štedjeti, iako baš ne morate pucati po drveću i kućama ako imate mesa ispred sebe.

Simbioza helikoptera i lignje je tipični Mentalov hibrid

Doduše, na težim razinama municije je manje, a neprijatelji su ubojitiji i izdržljiviji, no to je jedna potpuno druga priča. Ako mazohizam ne karakterizira vašu osobnost najbolje je igrati na težini “easy” jer je taman izbalansirana da možete pristojno napredovati, no ne bojte se da nećete pogibati. Jedino što će vam frustracije biti malo manje nego da odaberete jače težine. Doduše, na raspolaganju imate još manju težinu “turist”, no ona se doista ne isplati igrati jer je poput “god mode” cheata pa je nema smisla koristiti ako želite opravdati uloženih 18 eura koliko igra trenutno košta na Steamu.

Sibirske vizure

Ekipa Timelock Studija odradila je jako dobar posao u dizajnu levela, pa ekspanzija vizualno djeluje kao da su je radili krotimovci, vrlo lijepo i profesionalno, posebno što se tiče sela, zgrada, tvornica, crkvi, željezničkih postaja, gradova i drugih “stambenih” vizura, dok je dizajn otvorenih vanjskih prostora u klasičnom krotimovskom stilu, što znači da je sve ogromno, zbog čiste potrebe da može udomiti velike valove neprijatelja koji će vas pokušati smlaviti. Ovdje doduše nema one spektakularne arhitekture kao što smo mogli vidjeti primjerice u Rimu i Vatikanu u Serious Samu 4, ali ni “arhitekti” iz Timelock Studija nisu odradili puno slabiji posao.

Mech s ogromnom motorkom umjesto ruke dobro bi nam došao u gradskim gužvama

Kao i u slučaju originalnog SS4, borbe u Siberian Mayhemu će vam u nekim trenucima stvoriti ugođaj monumentalnih bitaka koje djeluju kao da se radi o nekoj strategiji, s tom razlikom da vi nemate svoju vojsku, jer Sam sve te horde rješava sam uz pomoć oružja i sirove snage.

Ledena verzija jednookog Polifema puno je opasnija od standardne

Doduše, ponovno imate opciju (mod) kooperativnog igranja, što znači da možete pozvati frendove i zajednički tamaniti gadove, a i u nekim dijelovima singleplayera imate AI suborce koji će vam pomagati u egzekuciji. Ono što je primjetno u ovoj ekspanziji je da na raspolaganju imate nešto više zatvorenih prostora za igru, pa ćete na pojedinim mjestima imati osjećaj kao da igrate neku “doomoliku” igru, no glavna, najuzbudljivija i najteža akcija je i dalje u ogromnim prostorima sibirskih tundri.

Djelić atmosfere možete osjetiti u ovom videu:

 

Ponekad je u zatvorenim prostorima borba previše konfuzna jer horde neprijatelja u njima stvaraju preveliku zbrku i ne nude previše mjesta za pobjeći i predahnuti, no to je vjerojatno i bila ideja ruskih developera.

“Mesoreznica” na električni pogon jedno nam je od najomiljenijih oružja

Kao što smo rekli, igra se sastoji od 5 velikih poglavlja s obiljem glavnih misija, no unutar njih imate sekundarne opcionalne koje možete (ali ne morate) odraditi prije nego nastavite prema glavnim ciljevima. Neke od tih “side” misija poprilično su velike i ubitačne, pa ih je doista šteta propustiti, tako da vam preporučujemo da svaki kutak svih mapa dobro pretražite jer možete pronaći doista zanimljivih stvari, pa i skrivenih prostora i korisnih predmeta koje nećete pokupiti ako nastojite čim prije doći od točke A do točke B.

Specijaliteti šefa kuhinje

Sjećate li se velikog dvonožnog vatikanskog “mecha” koji vam je dala stara nona u SS4? Ušli ste u njega i potom spektakularno tamanili neprijatelje mitraljiranjem, raketiranjem i gaženjem. U ovoj ekspanziji su ga malo doradili pa su mu na jednu ruku zavarili ogromnu motornu pilu koja će uspješno raskomadati svako čudovište koje vam stane na put, od manjih do onih najvećih. Doista nema većeg gušta nego krenuti u najgušću neprijateljsku formaciju i motorkom si čistiti put, što na momente stvara neopisivi kaos kakav i očekujemo od svih Serious Sam igara.

Nitko ne voli vidjet da mu prema glavi lete rakete

Osim mecha na raspolaganju imate i druga vozila koja možete koristiti za brže kretanje tundrom, napadanje i gaženje protivnika, među kojima su snowmobil i tenk. Dok je snowmobil samo prijevozno sredstvo (mada i s njega u jednom trenutku možete pucati), tenk je strašno ubitačan u kombinaciji topa, strojnice i gaženja te mu malo toga može doći glave, no trebate pripaziti jer se oštećuje, a kada ga unište automatski i vi pogibate, no dobro je što na mapi imate mjesto na kojem će se automatski popraviti kako biste mogli dovršiti masakr bez problema.

Za potrebe recenzije igrali smo na gaming laptopu Acer Nitro 5 koji smo spojili na zakrivljeni 34-inčni HDR monitor Acer Predator X34. Meci i projektili lete na najvišim mogućim postavkama.

Osim na čudovišta trebate paziti i na velike tornjeve koji crvenim krugovima označavaju dijelove terena koje će ubrzo zasuti salvom projektila. Možete pokušati bježati, ali je to puno teže nego se koncentrirati da tornjeve čim prije uništite jer oni predstavljaju opaku potporu alienskoj gamadi.

Olga je izgubila jedno oko, ali je zbog toga još bolja snajperistica

Što se neprijatelja tiče, Timelock Studio većinu je njih (možda i sve) posudio iz originalne igre, ali je dodao i neke svoje, uključujući neke spektakularne bosseve koje je poseban gušt mlatiti, a najveći umlatiti, jer su izrazito opasni i dakako smrtonosni, pa vam svaki kojeg riješite skida veliki kamen sa srca i duše.

Da su Sovjeti imali Sama u bitki kod Kurska dosta bi im bio jedan tenk

U igru su dodali i poneke interaktivne zadaće koje omogućuju savladavanje prepreka za dalje napredovanje, no teško bi se mogle nazvati “zagonetkama” jer ne trebate biti prepametni da ih jednostavno riješite. Na primjer, imate velike dizalice uz čiju pomoć morate sklanjati željezničke vagone kako biste oslobodili prugu za prolazak vlaka kojim se krećete ususret novim avanturama. Inače, svaki puta kada dođete do nekih vrata kroz koja možete proći a ne daju se otvoriti, obično trebate potamaniti sve živo i neživo, nakon čega ćete biti pušteni u novi prostor, tako da se ne trebate previše (uopće) baviti razmišljanjem.

Ruski štih s američkim okusom

U prijateljstvo između Sama Stonea i njegovih ruskih prijatelja trebali bi se ugledati Putin i Biden, jer je Sam u Sibiru pronašao dostojne suborce koji sa strahopoštovanjem govore o njegovoj pojavi i jako su zahvalni što im je odlučio pomoći u rješavanju Mentalnih alienskih hordi. Ono što smo odmah primijetili je da se Timelock Studio u ekspanziji prilično fura na Duke Nukema pa je čak odlučio u igru ubaciti neke njegove čuvene uzrečice iz igre Duke Nukem 3D.

Očekivali smo da ćemo negdje vidjeti i striptizete sa šubarama koje će plesati kazačok, no toga nije bilo, ali kazačoka i kaćuše u glazbenoj se podlozi nisu odrekli kako bi igra održala ruski štih usprkos činjenici da je glavni junak Amerikanac (hrvatskog podrijetla).

Sve u svemu, najnovija epizoda Serious Sama ni ovaj nas puta nije razočarala, dobili smo upravo ono što smo i očekivali. Dakako, za očekivati je da će igru recenzirati i osobe kojima je to glavna negativna stvar jer oni i od pucačina očekuju puno priče, zagonetki, RPG elemenata, zaboravljajući pri tome što je zapravo esencija FPS žanra.

Perun je samostrel s optikom i eksplozivnom municijom koji je u stanju razbijati najveće glave

Kao što smo rekli, nemamo ništa protiv RPG-olikih i drugih vrsta pucačina iz prvog lica, dapače, no kada instaliramo na računalo Serious Sama, doista ne očekujemo (i ne trebamo) ništa više od onoga kako ga je zamislila ekipa iz Croteama koja je s njim stekla svjetsku slavu.

Puškice su okej ako nemate previše gadova pred sobom i ako vas ne napadnu najveće mrcine

Ako ništa drugo, Serious Sam: Siberian Mayhem može vam dobro poslužiti kao ultimativni trening za esport FPS igre za brušenje movement i aiming skilla. Stavite težinu na najjače i nakon toga ćete biti puno spretniji i precizniji u igrama poput CS-a i Valoranta, vjerujte nam na riječ.

Odo ja!