Top 10 neočekivano opasnih životinjskih neprijatelja u igrama

Top 10 neočekivano opasnih životinjskih neprijatelja u igrama

0

Kojoj dvoličnoj peradi najmanje vjerovati? Jesu li srne uistinu tako plahe kakve se predstavljaju? Koji je morski plod najsigurnije skuhati u svetoj vodi?

Poprilično je poznato kako nas u svijetu video igara napada sve što šeta (ili gmiže ili leti), a pred vama je popis obilat ne tako mirotvorno nastrojenim životinjama, a od kojih sigurno ne biste očekivali smrtonosni napad. Možda vas upravo ova lista podsjeti na neke od naslova koje biste ponovno voljeli zaigrati ili da isprobate neki novi i susretnete naše (ne tako) dražesne životinje.

#10 Kazuar (Far Cry 3)

Kao osoba koja je iz vlastitog iskustva saznala da su purani vrlo krvoločne životinje, ne mogu reći da nisam očekivala napad od životinje koja izgleda kao njihova masivnija verzija. Mnogi igrači doduše nisu imali bliske susrete s opakom peradi pa nisu očekivali da će kazuari (engl. cassowary) na otocima Rook biti toliko opaki. Nekima naizgled slatke krilate životinje na dvije noge iznimno su opasne kad vas napadnu svojim nogama i kljunom te nanose golemi damage pa ih se nastojte kloniti ili ubijati iz daljine.

U stvarnom životu kazuari napadnu oko 200 ljudi godišnje, a posljednji se smrtni slučaj nakon njihovih napada dogodio 1926. ukoliko se izuzme mojih 30-ak smrti u Far Cryju.

Piše: Matija Ančić

#9 Dikobraz (Crash Bandicoot 2)

Glavna poruka Aku Akua o ježolikim bićima jest da ih se ne dira kada su ljuti, već da se pričeka nekoliko trenutaka, a moje je jedino pitanje zašto bi ih ikada itko dirao? Nadvladati tog malog bodljikavog neprijatelja zapravo i ne predstavlja pretjerani problem ukoliko igrač ima viška vremena. No, kako su svi nadobudni igrači na tragu stjecanja svih relikvija, tijekom sprinta ovi dikobrazi manifestiraju sve što ne valja sa svijetom.

Ne samo da njihov sumanuti mimohod lijevo-desno traje čitavu vječnost, već i njihova pozicioniranost nerijetko završi neplaniranim samoubojstvom dvije minute nakon što je započeo vremenski izazov. Sve u svemu, bezbroj smrti i potrošenog vremena na ova bodljikava stvorenja lakše bi pao da se Naughty Dog davne 1997. sjetio dikobraze zamijeniti s kakvim polarnim stvorenjima jer preostaje pitanje što oni uopće rade na ledenim liticama pored pingvina i tuljana?

#8 Puž (Sonic the Hedgehog 3)

Koliko opasan može biti jedan obični spori puž? Osim što njegov jezik zapravo ima hrpu malenih zubi koji mu služi za prehranjivanje i neke vrste mogu biti otrovne po život, ne čine se baš pretjerano opasnima. Iskreno, Snail Blaster ne mora biti ekstremno brz da otvori svoju kućicu i počne ispaljivati vatrene kugle u vašem smjeru jer nije riječ o tipičnom pužu kojeg možemo sresti na ulici, već o hibridnom Badnik modelu kojeg je napravio Dr. Eggman.

Ako ste mislili da je to jedini problem, pričekajte dok shvatite kako je jedini način za njegovo uništenje vrtnja u skoku kada ponovno otvori oklop jer je u protivnome neuništiv. Snail Blaster pojavljuje se i u kasnijim Sonicovim naslovima poput Sonic Lost World i Sonic Runners serijalu.

#7 Srna (theHunter: Call of the Wild)

Srne su inače miroljubiva bića. Skakuću kroz šumicu, grickaju travu, šire mir i ljubav dok spokojno promatraju svijet oko sebe, sve dok ne primijete automobil koji juri kojih stotinjak kilometara na sat pored njih pa se odluče baciti pod branik. U theHunteru pak, nakon trosatnog prikradanja kroz grmlje i izmet lovine, srne obožavaju izletiti iz obližnjeg grma i razvaliti igrača kopitima u glavu. Igrač, sada s potresom mozga i unutarnjim krvarenjem, može pokušati pucati u tu istu srnu no ona se brzinom Usaina Bolta teleportira već u drugu hemisferu pa je najbolje poći kući i odustati od lova zauvijek.

U usporedbi sa srnama na steroidima, napad losa ili risa jedva uspije ostaviti modricu na našem lovcu pa se postavlja ozbiljno pitanje o zakonima prirode koji su ovdje na djelu. I ne, ne brinite se, ukoliko igrate s ATV Saber 4×4 DLC-em, srne će izlijetati pred vas, a zaslijepljene dugim svjetlima postat će lak plijen.

#6 Ptica kukavica (Cuphead)

Malo tko pobuđuje traume igranja Cupheada koliko Wally Warbles. Inspiriran Perom djetlićem, ova ptičurina, zaštićena satom kukavicom, kljuca jedino po igračevim živcima sa svojih stotinu faza i pregrštom gotovo neizbježnih napada. Wally puca metke, jaja, mitari svoje perje, a njegov jajima okružen pomladak puca lasere. Njegova završna faza napada doslovno je smeće koje dolazi iz svih strana svijeta, a na igraču je da iskoristi svega nekoliko piksela prostora da sve to izbjegne. Iako su kukavice prefrigane ptice od kojih bi se ovako što i očekivalo, Wally nedvojbeno zaslužuje krunu u kategoriji opake leteće peradi u video igrama.

Kada je riječ o pticama kukavicama, možemo se prisjetiti i jedne iz naslova Rayman Origins koja svim silama želi zariti svoju glavu u naša tijela ili, s obzirom na njezinu veličinu, obrnuto. Jedna je od iritantnijih neprijatelja u igri, a umjesto da dolazi prema nama, pokušava nas usisati u svoj kljun kako bi nas pretvorila u hranu za svoje mlade demonske potomke.

#5 Muha (Fallout: New Vegas)

Ubiti muhu u Falloutu zahtjevno je koliko i ubiti muhu u stvarnom životu. Bilo što će poslužiti kao oružje, a treba ju samo čvrsto odvaliti dok miruje. No onda je Obsidian odlučio objaviti Old World Blues DLC, a kurir se zatekao u tajanstvenoj pećini Big M.T.-ja. Neovisno o motivu dolaska u pećinu pred igračem se ocrta Legendarni Bloatfly i… deathscreen.

Da je kućna muha najjači neprijatelj u pustoši Nevade potvrđuje i Fallout Wiki, a Falloutov subreddit na spomen ovog legendarnog neprijatelja momentalno postane pretrpan kreativnim psovkama. I dok igrač na maksimalnoj razini s OP opremom nikada neće biti spreman nositi se s ovom borbom utjehu može potražiti u iskaljivanju bijesa nad muhama u vlastitome domu koje, na svu sreću, ne pucaju plazmu iz svoje stražnjice.

#4 Zec (Sims 4: Cottage Living DLC)

Kada je Sims 4 objavio Cottage living DLC upitnu stavku predstavila je pojava cilja „preživjeti tri napada divljih životinja“. Među divljim životinjama našao se ljupki zec, a instiktivni smijeh zamijenio je strah. Vanny iz Five Nights at Freddy’s i krvoločni zec iz Monty Pythonovog Svetog grala očito su poslužili kao prototip za zečeve u DLC-u za Sims 4 budući da samo jedan napad zeca uzrokuje bliski susret sa smrti.

 

Ukoliko se pak dogodi da vašeg Simsa zec napadne dva puta u istome danu, očekujte dolazak Kosca na vaša vrata i uplakanu obitelj i prijatelje. Pouka priče, ukoliko vidite ne baš tako raspoloženog zeca, bježite i ne okrećite se!

#3 Škamp (Metro: Last Light Redux)

Bogat vitaminima i mineralima, ukusan u rižotima, tjesteninama ili na pizzi, postoje razlozi zašto ih ponekad treba i izbjegavati. Jedan je od razloga prevelika koncentracija kolesterola, a na drugom se mjestu nalazi njihova neopisiva želja za smaknućem čovjeka što je često izjednačeno i s rizikom od unosa previše toksina i parazita tijekom konzumacije. Upozoravamo da je važno obratiti pozornost na upozorenja na pakiranju!

Naime, škampi su ne tako rijetki neprijatelji u Metrou, a jedan je od najomraženijih i najopasnijih Bog Shrimp ili majka škamp zbog koje mnogi naručuju nove kontrolere, tipkovnice i monitore. Najefektivnija je metoda imati obilje vojničke opreme i municije te hrpu filtera za zrak jer bi vas ova misija mogla ostaviti bez daha na više načina. Prije svega, najbolje se pomoliti Bogu pošto se već nalazite u crkvi i zamoliti ga za snagu koje, prema komentarima mnogih igrača, manjka u ovome dvoboju.

#2 Srebrna ribica (Minecraft)

Poznatija će vam biti pod nazivom štriga ili striga ili kućna stonoga ima samo 15 pari dugačkih nogu, a obično voli vlažnija i mračnija područja. Možda jest korisna u stvarnom životu jer se hrani kukcima, paucima, grinjama, ali izgleda kao da je upravo ispuzala iz pakla. Kada na istu naiđete u Minecraftu, vjerojatno ni na sekundu ne biste povezali o kojoj je životinji riječ. Jednu poveznicu moguće im je pronaći, štrige iz stvarnog života izgledaju kao da su izašle iz pakla, a ove iz Minecrafta se tako ponašaju.

Srebrna ribica je očigledno Superman jer ima mogućnost gledanja kroz zidove i uvijek će naći način da dođe do vas, a ako ona ne bude dovoljna, nemojte se brinuti jer će pozvati i pola svoje obitelji da joj pomogne u vašem uništenju. Jednostavno ne postoji ništa ljepše od ležernog odlaska u rudnik ili pogrešnog odabira kamenog bloka u creative modu koji završava infestacijom ovih stvorova. Možda nas jednog dana dočeka kakvi update koji će uvesti profesiju deratizatora među villagerima pa će nam ova napast nešto lakše pasti.

#1 Kokoš (Assassin’s Creed: Odyssey)

Što je bilo prije, kokoš ili deathscreen?
Zašto je kokoš prešla preko ceste? Da vas prebije na mrtvo ime.
Idu dvije kokoši ulicom, nose nož u kljunu… Ne treba dalje jer je očito da planiraju koliko će vam ubodnih rana zadati.
Kuc kuc. Tko je? Kokoda. Kokoda tko? Koko-da ti zubi izbijem?
Ukoliko nije jasno iz ovih nekoliko lošijih viceva, ova pernata stoka nešto je najsmrtonosnije u svijetu video igara. Želite li da vam netko iskopa oči kandžama, da vam iskljuca put u raj ili vas ošamuti svojim krilima samo se uputite u smjeru obližnjeg kokošinjca jer ćete dobiti sve na jednome mjestu!

Chicken Invaders već nas je otprije naučio da kokoši imaju zle planove stjecanja kozmičke dominacije, a umjesto da smo ih poslušali, mi smo nastavili stavljati kokoši u video igre. Chicken Shoot je pokazao njihovu inteligenciju i moć, u Minecraftu nas je pokoja kokoš nerijetko gurnula niz liticu, u Legend of Zelda: Ocarina of Time svjedočili smo o brutalnom udruživanju kokoši u organizirani kriminal koji je doveo do Linkovog ubojstva, u Sims 4 ova je perad jednako krvoločna koliko i zečevi, a savršen primjer kokošjeg karaktera prezentirao nam je Ubisoft u Assassin’s Creed Odysseyu. Iako je većini zabavno napasti kokoš i čekati da ona uzvrati, vrlo je moguće da miroljubivo prođete pored istih i za uzvrat umjesto pozdrava dobijete niz težih fizičkih ozljeda i završite na traumatologiji.

Nekoliko kiklopa, Sfinga, Meduza, Serberus i Minotaur, svi mogu stati u sjenu pernatom jajonoši koji ničim izazvan napada ravno kandžama u oči. Ukoliko jedna kokoš krene kljucati, garantirano je da će se pridružiti i ostatak kokošinjca, a Alexios unatoč svim svojim sposobnostima pred sobom ipak doživljava opaku borbu za život. Naš polubog možda posjeduje opako oružje i vještine, ali gipke male kokoši vješto će izbjeći njegove napade i učiniti sve da aranžiraju njegov sprovod.

Kako smo došli do samog vrha našeg popisa, valja zaključiti jedno, a to je da se niti jedan neprijatelj ne može mjeriti s pticama u bilo kojem obliku, pošto su se na našem popisu našle čak tri. Čuvajte se kljunatih stvorova jer, iako mogu biti skriveni i u malim tijelima, uvijek su spremni da vas zaskoče i podsjete da niste obratili pozornost sejva li se igra automatski.