Steam Machines je mrtav, živio Steam Deck!

Steam Machines je mrtav, živio Steam Deck!

0

Valve je ponovno odlučio ući u proizvodnju igraćeg hardvera, prvenstveno namijenjenog za igranje njegovih igara za operativni sustav SteamOS, no radi se o punokrvnom mini PC-u na koji možete instalirati i Windowse.

Piše: Igor Sečen

Ovih dana Valve je prilično iznenadio gamere predstavljanjem svoje mini konzole pod nazivom Steam Deck koja na prvi pogled podsjeća na malo veću inačicu Nintendo Switcha, no zapravo se želi ugurati među high-end konzole poput PS5 i Xbox Series X/S, jer u sebi sadrži prilično moćan hardver razvijen u suradnji s AMD-om.

Glavni “motor” Steam Deck konzole je AMD-ov APU temeljen na četverojezgrenom Zen 2 procesoru i RDNA 2 grafici koja bi nam trebala pružiti do 1,6 teraflopsa snage, a uz procesorsku jedinicu dobivate još 16 GB LPDDR5 RAM memorije, dok količinu integrirane pohrane možete odabrati između opcija od 64 GB eMMC (PCIe Gen 2 x1), 256 GB (NVMe SSD PCIe Gen 3 x4) i 512 GB (NVMe SSD PCIe Gen 3 x4).

Količina pohrane je zapravo jedina razlika između tri modela koji će se naći na tržištu, osim dakako cijene, no ako uzmete i model s najmanje memorije moći ćete je proširiti SD karticom na koju ćete moći spremati igre, ali ih i pokretati s nje.

Što se zaslona tiče, Steam Deck dolazi sa 7-inčnim LCD panelom od 60 Hz osjetljivom na dodir, razlučivosti od 1280×800 piksela i svjetlinom od 400 nitsa, dok je kapacitet baterije zasad nepoznat, no kažu da će vam omogućiti između 2 i 8 sati igranja, što će naravno ovisiti o igru koju igrate te framerateu. Ako ćete igrati na 60 fps, trajanje baterije će vam biti manje, dok ćete na 30 fps imati dulje trajanje baterije, no znate i sami što to može prouzročiti u gameplayu, pa vjerujemo da ćete jako mali broj naslova igrati u 30 fps.

Kako konzola ne bi bila isključivo ručna, na njoj dobivate HDMI za povezivanje s televizorima i monitorima, dok ćete miša i tipkovnicu (ili vanjski joystick/joypad) moći spojiti preko dva USB utora (+ jedan USB-C s napajanjem).
Što se povezivanja tiče, osim Ethernet utora na raspolaganju imate i bežične opcije Bluetooth 5.0 i Wi-Fi dual-band, a za zvuk se brinu ugrađeni stereo zvučnici, mikrofon i 3.5 priključak za slušalice.

Što uopće raditi sa Steam Deckom?

Kao što možete vidjeti, konzola je opremljena standardnom kontrolerima, trackpadovima, analognim “gljivicama” i s 4 tipke sa stražnje strane, pa biste se u upravljanju mogli snaći kao riba u vodi ako ste ikada koristili PlayStation ili Xbox konzole, dok će spajanje miša i tipkovnice biti omiljeni način igranja PC gamerima, pogotovo kada Steam Deck spoje na “dock” i pretvore ga u desktop računalo povezano na vanjski monitor/televizor. Deck će se nažalost prodavati zasebno.

Iz svega priloženog može se vidjeti da je Stam Dock možda više PC nego igraća konzola, a obzirom da radi na SteamOS-u jasno je da je namijenjena upravo igrama koje podržavaju taj operativni sustav koji se temelji na Linuxu. Valve kaže da ćete na konzolu moći instalirati i punokrvne Windowse 10/11, no pitanje je kakve će vam biti performanse u zahtjevnijim igrama za Microsoftov operativni sustav. Za očekivati je da ćete sve postojeće Windows igre moći igrati u 30 fps, dok će vam 60 fps garantirati samo SteamOS igre. Valjda.

Evo što o Steam Decku kaže SteamWorks Development koji je radio na konzoli.

Za sada još nije poznato hoće li Steam Deck podržavati GeForce Now live game streaming, što bi bio veliki bonus. Vjerojatno hoće ako će vam konzola raditi na Windowsima, no za SteamOS nismo sigurni.

Prije nego što počnete skakati u zrak od oduševljenja moramo vas podsjetiti na Valveov projekt Steam Machines računala, koja su njegovi partneri radili prema specifikacijama za SteamOS gaming. Kao što znate projekt je totalno potonuo, a najgore je što su ta računala isporučivala isto ono što bi trebao donijeti Steam Deck u malom pakiranju.

Mada je Steam Deck mali i praktičan, a u sebi sadrži prilično jak gaming hardver koji možda može čak i parirati PS5 i Xbox Series X/S u nekim stvarima (a pogotovo Switchu), veliko je pitanje tko će ga zapravo kupovati. Nekako ne vjerujemo da će dobiti publiku od strane konzolaša koji već imaju svoje favorite godinama, a PC gameri do sada baš i nisu bilo previše skloni ovakvim mini rješenjima jer će većina za mobilni gaming radije odabrati gaming laptop.

Stoga moramo pričekati početak iduće godine kada će krenuti isporuke da vidimo tko je zainteresiran za Steam Deck i ima li uopće dovoljno takvih da Steam Dock ne doživi sudbinu Steam Machinesa.

Slično razmišlja i sretna ekipa s IGN-a koja je već imala priliku isprobati prototip Steam Decka, pa pogledajte što oni kažu.