Nova mapa za CS:GO sadrži tajnu sobu u kojoj možete vidjeti ruske zločine u Ukrajini

Nova mapa za CS:GO sadrži tajnu sobu u kojoj možete vidjeti ruske zločine u Ukrajini

0

Najveći finski dnevni list Helsingin Sanomat, želi probiti zid propagande koja ruskim građanima ograničava pristup stvarnim informacijama vezanim uz rat u Ukrajini, izradom mape za popularnu MP igru Counter-Strike: Global Offensive.


Mapa pod nazivom de_voyna na površini izgleda kao standardne CS:GO mape za igranje modova Classic, Deathmatch, Demolition i Custom, no sadrži i podzemnu ratnu tajnu sobu, u kojoj će gameri dobiti multimedijsku priču iz stvarnog svijeta o ruskoj invaziji na Ukrajinu, s vojnim kartama, video materijalima i fotografijama koje ukazuju da se u Ukrajini radi o pravom ratu a ne Specijalnoj vojnoj operaciji kako to nazivaju Putin i društvo.

Nakon što siđu niz stepenice, igrači vide mračnu sobu s crvenim svjetlima koja vise sa stropa i naslov na zidu nasuprot ulazu, koji glasi: “Protuudarac slobodnog tiska.”

Karta otkriva civilne mete koje je pogodila ruska vojska, a tu su i tri zida prekrivena slikama iz stvarnih novinskih priča koje prikazuju neke od ruskih zločina kao što su masakr u Buči (gdje je ruska vojska pogubila ukrajinske civile na ulici i pokopala ih u masovnu grobnicu) i priča o čovjeku čija je obitelj ubijena ruskom krstarećom raketom. Također, svaki puta kada se približite nekoj vijesti, glas preko radija na ruskom jeziku ispričat će vam svaku priču.

Neimenovani dizajneri igara s kojima je Helsingin Sanomat radio, čiji se identitet čuva zbog straha od uznemiravanja ili nečeg još goreg, imali su iskustva u dizajniranju stotina CS:GO mapa.
“Uključili su se kako bi mogli sudjelovati u izradi takve mape s humanitarnom svrhom povezanom sa stvarnim svijetom”, navodi finski list. “Besmislena agresija Rusije na Ukrajinu ubila je desetke tisuća civila, uključujući djecu. Najmanje što možemo učiniti je iznijeti Putinove ratne zločine i rusku propagandu na vidjelo.”

Više detalja o mapi možete pronaći na Steamu putem ove poveznice.