U Hrvatskoj održan okrugli stol o zaštiti intelektualnog vlasništva u industriji video igara

U Hrvatskoj održan okrugli stol o zaštiti intelektualnog vlasništva u industriji video igara

0

U auli Sveučilišta u Zagrebu održan je okrugli stol pod nazivom „Intelektualno vlasništvo u gaming industriji“, čiji su sudionici bili Krešimir Partl, državni tajnik Ministarstva kulture i medija, Davor Švaić, dekan Akademije dramskih umjetnosti, Mirko Sužnjević, profesor na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, Aleksandar Gavrilović, Klaster hrvatskih proizvođača računalnih igara/Gamechuck, Stevica Kuharski, Fil Rouge Capital, Andrej Kovačević, Exordium Games, Nenad Marčec, glavni direktor HDS/ZAMP i Romana Matanovac Vučković, voditeljica studija Intelektualno vlasništvo.

Državni tajnik Ministarstva kulture i medija Krešimir Partl je naglasio da cilj nije financiranje bilo kakve igre već igara poput Baltazara, Vučedola, igre koja je temeljena na bajkama Ivane Brlić Mažuranić i dodao da je želja ministarstva pokušati i u gaming industriji, poput već ustaljene prakse u filmskoj industriji, ostvariti povrat sredstava u sustav kako bi se financiralo jačanje manjih firmi.

Prof. dr. sc. Romana Matanovac Vučković, voditeljica studija Intelektualno vlasništvo govorila je o važnosti zaštite intelektualnog vlasništva i o naporima koje Sveučilište u Zagrebu ulaže kako bi studentima ali i široj javnosti približila i pojasnila taj pojam.

„U sklopu kampanje Sveučilišta u Zagrebu koja ima za cilj podizanja svijesti javnosti o intelektualnom vlasništvu organizirali smo i ovaj okrugli stol kojim želimo naglasiti važnost zaštite kreativnosti u industriji računalnih igara. Naime, gotovo svaki segment video igara na neki način je zaštićen pravima intelektualnog vlasništava – od autorskog prava preko žigova i industrijskog dizajna do patenata i poslovnih tajni. Upravo zato promoviramo i naš poslijediplomski interdisciplinarni specijalistički studij Intelektualno vlasništvo koji će iznjedriti treću generaciju stručnjaka za različite industrije pa i gaming industriju“. – kazala je profesorica Matanovac Vučković.

Video s okruglog stola možete pogledati na Facebook stranici Sveučilišta u Zagrebu: https://www.facebook.com/UniZg/videos/206148138916368