Horizon Forbidden West

Horizon Forbidden West

0

Na PS5 konzoli smo odigrali još jedan impresivan naslov koji predstavlja veliku uzdanicu Sonyu i garantira vjernost fanova platformi.

9.0

Author's rating

Overall rating

Grafika
9.5
Animacija
9.3
Zvuk
8.7
Glazba
8.5
Igrivost
9.0
Konačna ocjena
9.0
The good
  • Predivan svijet
  • Taktička borba
  • Mnoštvo novih mehanika
  • Bogatstvo sadržaja
The bad
  • Repetitivni zadaci

Predivan nastavak Aloyine avanture veća je, ljepša i u svakom segmentu unaprijeđena akcijska avantura dostojna nove generacije konzola.

Nakon što je spasila Meridian, glavni grad tzv. primitivnog istoka, Aloy zaključuje da nije vrijeme za slavlje i odmor, već odmah kreće u potragu za odgovorima koji nedostaju. Kad je naša civilizacija uništila svijet kakav poznajemo u 22. stoljeću, dr. Elizabeth Sobeck i njeni suradnici napravili su projekt Zero Dawn, koji ima za zadaću obnoviti svijet koji će roboti i druga ljudskom rukom izrađena oružja i tehnologija uništiti.

Piše: Vedran Vlahović

No Hades, failsafe podsistem za uništenje života na zemlji, ipak nije u potpunosti uništen jer postoji backup na dalekom zapadu, a svijet malo-pomalo nagriza korozija koju stvara. Aloy se upućuje na zapad, gdje će osim backupa Hadesa, naći i backup cijelog projekta Zero Dawn, počevši s glavnim sistemom GAIA, a zatim i podsistemima za kontrolu vremena, vode, usjeva i drugih. Ipak, zapad skriva i brojne nove tajne.

Novi high-tech primitivni alati

Horizon Forbidden West akcijska je avantura koja u centar pažnje stavlja glavnu protagonisticu Aloy, lovkinju vještu u korištenju luka i strijele, kao i bliskoj borbi, stoga je tim elementima posvećeno najviše pažnje.

Ovaj put Aloy na raspolaganju ima nove lukove i druga oružja, s još više različitih strijela koje možete izraditi. Oružja se mogu pronaći u škrinjama i s palih ljudskih protivnika, ali su izuzetno rijetka, stoga ćete češće novo naoružanje dobivati kao nagradu za uspješno izvršavanje zadataka ili ćete ga jednostavno kupiti.

Brojni audio logovi su predstavljeni kao hologrami, kako bi se uvela dodatna doza interaktivnosti

Isto vrijedi i za oklope, dok posebnu opremu dobivate isključivo napredovanjem u priči, poput dodatka za paljenje korozije, padobrana i druge.

Horizon donosi mapu zapadnog SAD-a tisuću godina nakon pada naše civilizacije, a ona je golema. Podijeljena je u četiri velike regije s gomilom mikroregija, sve krcate brojim zadacima i interesantnim točkama, a kako bi se lakše kretali po mapi, osim robotskih beštija za jahanje, u ovom nastavku možemo skakati s litica jer imamo hologramski padobran koji će olakšati slijetanje, a kasnije u igri možemo pripitomiti leteće beštije, koje je pravi gušt jahati iznad sveg kaosa koji se zbiva na tlu.

Headshot je uvijek dobro rješenje

Svaki element igre je dotjeran, pa tako i razvoj glavnog lika. Aloy ima nekoliko različitih stabala za razvoj, a nove vještine i poteze kupujete skill bodovima koje dobivate kod izvršavanja zadataka ili prelaska na novu razinu uz pomoć XP bodova. Stabla su podijeljena u skupine, pa je tako prvo za borbu prsa o prsa, drugo za uporabu luka i drugog dalekometnog naoružanja, zatim za prikradanje, izradu lijekova i drugih pomoćnih alata i druga. Stabla su odlično posložena u mozaike, a kako bi otključali najbolje vještine, nerijetko treba otključati i sve okolne, budući da su istaknute vještine centralne i traže više ulaganja u stablo.

Širok šor

Kako su robotske beštije u nastavku znatno snažnije i agresivnije, potrebna je dobra taktika i pristup svakoj borbi, osobito kad se borite protiv cijelog čopora. Ako su vam beštije nepoznate, dobro ih je prije borbe inicijalno skenirati i proučiti.

Napadnete li ih frontalno i agresivno, to je obično brza smrt za igrača, čak i kod nižih postavki težine. Beštije imaju ogromno zdravlje, a vaše su strijele primitivno oružje, stoga ih treba napasti kirurški precizno. Novi model skeniranja omogućava brzu izmjenu i označavanje točke interesa na beštiji, a brzo svladavanje ovisi o igračevoj preciznosti. Prva strijela je najlakša, jer je beštija mirna, no brzo će biti razjarena i agresivna. Ako se radi o većoj i snažnijoj zvijeri, promotrite ima li vatrenu moć na sebi. Otkinete li taj dio s nekoliko dobro usmjerenih strijela, osim što ćete mu značajno smanjiti napadačku moć, nerijetko isto to oružje možete iskoristiti u borbi protiv njih samih.

Velike robotske beštije praktički su neuništive, pa dobro proučite njihove slabe točke prije napada

Važno je promotriti i elementarnu slabost protivnika. Ako beštija ima izložene velike spremnike s gorivom, njihovo zapaljenje će dovesti do lančane eksplozije, pa osim ciljane zvijeri, oštetiti i sve u neposrednoj blizini. Borba nije jedino što ćemo raditi.

Igra nudi mnoštvo zadataka vezanih uz priču, ali i one sporedne, koje donose brojne nagrade i upoznaju nas sa svijetom. Osim toga, možemo prisustvovati u nekoliko različitih arena i izbrusiti svoje vještine korištenja oružja.

Možemo posjetiti tvornice robota i naučiti kako ih pripitomiti, čak i one najveće, otići u lov po materijale za novi oklop, tražiti skrivene relikvije prošlosti i još brojne druge aktivnosti. Horizon nudi svašta za ljubitelje akcijskih avantura, pa se lako na nekoliko sati izgubiti u jednostavnom istraživanju ogromnog svijeta koji nudi.

Sunce zalazi na zapadu

Bez pretjerivanja, Horizon je trenutno najljepša dostupna PlayStation igra, na obje generacije konzola. Razlog tome je vlastito razvijen, skalabilan i impresivan Decima Engine.

Nakon impresivne jedinice prije pet godina, tehnološki analitičari su tvrdili da je razvojni studio izvukao posljednji atom snage iz sad već generacijski stare PlayStation 4 konzole, no opet, danas svjedočimo da to nije tako. Horizon Forbidden West se fantastično izvodi na starim konzolama, a kako igra ima odličan frame pacing i instantni odaziv kontrola, nemate osjećaj da igrate u manjem broju sličica u sekundi, tim više što je frame rate stabilan čak i u grafički intenzivnim situacijama.

Iako smo se šuljali, kad su nas opazili, taktiku smo brzo prebacili na brze i snažne napade

No pravi spektakl počinje u pravo na novoj generaciji. Horizon je ogromna igra, pa smo imali osjećaj da će developer morati napraviti neki kompromis kad je u pitanju grafička prezentacija. Nije, a Horizon koristi iste napredne efekte kao i konkurentne linearne igre, nerijetko i na puno višoj razini.

Od snježnih proplanaka do najdubljih oceana, od močvara do šuma i tropskih krajeva, svaki biom u igri je impresivno modeliran i uvjerljiv u nastojanju prikazivanja SAD-a u kojem je civilizacija nestala prije tisuću godina.

Tu su i tzv. Kotlovi, odnosno visokotehnološke tvornice robota, koje će svojim bliještećim strojevima i sjajnom robotskom infrastrukturom pokazati moć HDR tehnologije u suradnji s Ray-tracing osvjetljenjem i globalnom iluminacijom. Svaki aspekt zvuka također je dotjeran, a na novoj konzoli igra koristi integrirani 3D audio sustav, koji ćete osjetiti nevezano slušali igru na kućnom kinu, slušalicama ili čak običnom ozvučenju iz televizora.

Horizon je tehnički impresivna igra koja je dokazala što nova generacija već sad može, ali i koliko staru generaciju ne treba prije reda otpisati. Za kompletiranje nove Aloyine avanture, trebat će vam četrdesetak sati, dok bi, uz dodatne zadatke i sadržaj koji možete igrati i nakon završetka priče, ta brojka mogla doseći i dvostruku satnicu. Uz sve veći broj open-world akcijskih avantura, doista je teško pronaći vremena za svaku, pa je igrač često primoran birati ih po preferencijama stila koji mu odgovara.

Jedna od najboljih igara za PS5

Baš u ta dva područja Horizon Forbidden West prednjači pred konkurencijom. Predivan je to svijet za istraživanje, pun intriga i sakrivenih priča, što protagonista, što civilizacije „starih ljudi“ zakopanih u ruševinama palog svijeta.

Svaka pećina, svaka planina i potopljeni brod, zovu na istraživanje, jer nagrada nije oružje, oklop ili drugi predmet, već novi komadić priče složenoga izgubljenog svijeta. Horizon Zero Dawn bio je fantastičan prvijenac i odličan uvod u serijal, no upravo je s nastavkom razvojni studio svaki element podigao na posve novu razinu. Uložili su trud i vrijeme u brojne mehanike i unaprjeđenja, što novih gameplay elemenata, što dotjeranih starih.

Vjerujemo da će im se trud isplatiti jer je Horizon Forbidden West među najboljim igrama koje možete zaigrati.

DODATAK REZENZIJI: HORIZON LEGIĆI

LEGO setovi inspirirani popularnom kulturom sve su češći kod danskog proizvođača popularne generacijske slagalice. Bilo je pitanje vremena kad će kreatori novih setova inspiraciju pronaći u igraćoj industriji.

Nakon uspješnih setova inspirirani Super Mariom, Sonicom i Minecraftom, na tržište dolazi sve više gaming setova, od kojih su neki pravi kolekcionarski primjerci, pogotovo ako dolaze u novoj, još zapečaćenoj kutiji. Idući na listi biti će upravo Horizon, čije će zvijezde Aloy i robotska žirafa Tallneck doći kao impresivan kolekcionarski set s više od 1.200 LEGO dijelova. Set se u prodaji očekuje u svibnju ove godine.