Nekim novim putevima

Nekim novim putevima

0

SCS Software, tvorac dugovječnih kamiondžijskih simulacija Euro Truck Simulator 2 i American Truck Simulator izbacio je svoj najnoviji  i dugoočekivani update 1.44.

piše: Igor Čorkalo

Nakon open bete koja je vani od prošlog tjedna, službeni patch jučer se najprije pojavio na američkoj inačici, a za onu europsku možemo ga očekivati u narednim danima. Programerski tim koji stoji iza ovih popularnih simulacija svjetli je primjer kako se podržava svoj proizvod na tržištu redovitim ažuriranjima, širenjem mape i poliranjem grafike i zvuka. ETS2 pojavio se na tržištu kao indie prije punih 10 godina i svaki virtualni kamiondžija će reći kako je to danas potpuno druga igra, premda pod istim nazivom, komercijalnija i proširenija u odnosu na onu izvornu.

No vratimo se ATS-u upravo obnovljenom s novom zakrpom koja donosi puno malih i jedan veliki novitet. Pored poboljšanog force feedbacka i realističnijeg reworka nekih gradova, najveća novost su tzv. skriveni putevi. To znači da ćete tijekom vožnje nailaziti na ceste koje nisu ucrtane na mapi te će se one na njoj iscrtavati onako kako ćete ih otkrivati. Za razliku od klasičnih, već poznatih cesta, skrivene će se iscrtavati isprekidanim crtama i nemali broj puta će vam moći skratiti putovanje između dvaju lokacija jer će predstavljati svojevrsne prečice, a osim toga, odvest će vas na neke autentične ruralne lokacije udaljene od dosadnih autocesta.

Sve smo to znali još prije par mjeseci kada je i najavljeno, no sada smo provjerili kako to izgleda u praksi. Na svoj kamion prikačili smo prikolicu s nekim građevinskim materijalom u Carson Cityju i trebali je odvesti do Oxnarda, gradića na kaliforijskioj obali. Već poznate autoceste odvele bi nas tamo za nekih 8-9 in-game sati vožnje, no tada smo uočili skrivenu cestu koja vodi kroz Yosemite nacionalni park i osim što skraćuje put za dobrih nekoliko sati, omogućuje vam da uživate u prekrasnim planinskim krajolicima vjerno preslikanima iz nacionalnog parka i itekako atraktivnijima od onih uz autocestu. Jednom pronađene skrivene ceste zauvijek će ostati ucrtane u vašoj karti kako bi ih mogli ponovo koristiti.

ATS nastavlja širiti svoje horizonte po američkom zapadu. Dosad možete voziti kroz 10 zapadnih saveznih država, a nakon ovog najnovijeg updatea u pripremi su ekspanzije za Teksas i Montanu. Dakle, za razliku od američkih pionira koji su prije 200 godina osvajali Divlji zapad, u ATS-u ceste se šire na istok, sve dok se prometnicama ne spoje Pacifik i Atlantik. Na tom putu naći ćete još puno prijevozničkih izazova, zanimljivih eventa, autentičnih lokacija i živopisnih američkih gradova. No to je samo vrh brijega koliko mogućnosti nude ove igre koje su puno više od klasičnih simulacija.