Nemojte prespavati Citizen Sleeper

Nemojte prespavati Citizen Sleeper

0

Dopustite si biti fascinirani! Koliko još igara pruža iskustvo buđenja u tijelu s mislima i uspomenama za koje znate da nisu vaše? Citizen Sleeper je u nepunih tjedan dana od objave osvojio srca mnogih igrača.

Piše: Iva Ledinščak

Indie izdavač Fellow Traveler i developer Gareth Damian Martin (aka Jump Over The Age), početkom svibnja objavili su Citizen Sleeper, narativni RPG nastavak avanturističke igre ​​In Other Waters iz 2020.

Smješten u distopijsku znanstveno-fantastičnu budućnost, ovaj narativni RPG postavlja igrače u ulogu Spavača: digitalizirane svijesti usađene u umjetno tijelo (nešto kao robot s tuđim mislima), koje bježi od svojih korporativnih gospodara. Pravi “vlasnik svijesti” je prodao svoju svijest mega-korporaciji kako bi je oni mogli koristiti za svoje posliće… Međutim, uspjeli ste pobjeći, a dečki u uniformama vas žele natrag.

Dakle, kao Spavač, jednog dana se probudite na Erlin’s Eye, napuštenoj svemirskoj stanici na rubu međuplanetarnog kapitalističkog društva te morate surađivati s plaćenicima, hakerima i izopćenicima iz društva kako biste zaradili svoje mjesto u zajednici, “popravili” svoje bolesno tijelo i otkrili tajne u ruševinama postaje.

Inspiriran tabletop RPG-ovima, Citizen Sleeper koristi turn-based sustav koji omogućuje igračima da dodijele “kockice” brojnim izborima tijekom igre, čiji će se ishodi odigrati tijekom nekoliko “ciklusa”. Svaki ciklus je nepredvidljiviji od prethodnog te morate dobro razmišljati i donositi teške odluke kako biste ostali korak ispred svojih bivših korporativnih gospodara na putu prema slobodi.

Tijelo vam se konstantno raspada, a mega-korporacija jedina posjeduje pripravak za obnavljanje zdravlja (conveniently…) Što je lošije stanje vašeg umjetnog tijela, to su vam gore kockice podijeljene na početku svakog ciklusa. Za izvršavanje gotovo svake radnje, morate baciti kocku. Ishod je ili pozitivan (dobijete energiju), neutralan (možda se ništa ne dogodi) ili negativan (gubite energiju).

Uz fascinantnu ideju i dizajn igre, dolazi isto takav art i glazba. Glazbu je skladao Amos Roddy (Kingdom: Two Crowns, Strafe, In Other Waters), a za art je zaslužan francuski crtač stripova Guillaumea Singelina.

Sama ideja da ste kopija svog pravog ja, koji vas je prodao da radite za mega-korporaciju je nevjerojatan koncept koji je uspio zaintrigirati brojne igrače. Sudeći po vrlo pozitivnim komentarima na Steamu i Twitteru, izvedba koncepta nije ništa manje nevjerojatna.

Igra je dostupna na Xbox Series X |S, Xbox One, PC, Mac i Nintendo Switch.