Logitech G413 SE je mehanička gaming tipkovnica dostupna svakome

Logitech G413 SE je mehanička gaming tipkovnica dostupna svakome

0

Prste smo razgibali na novim Logitech tipkovnicama G413 serije u „SE“ varijanti. Ovi modeli pojednostavljeni su kako bi bili dostupni svakome, a da i dalje zadržavaju ono bitno iskustvo tipkanja na mehaničkim tipkovnicama uz taktilne switcheve i metalnu površinu koja tipkovnici daje rigidnost.

Logitech G413 SE tipkovnice predstavljaju najpristupačnije modele ovog poznatog proizvođača te su se njima pokušali približiti i gamerima koji svoj budžet alociraju i na druge stvari, pogotovo sada kada su cijene PC komponenata tako visoke. Mehanički switchevi u tipkovnicama generalno se dijele u tri skupine, a to su linearni, taktilni i klikavi.

Bitno je znati da će pritisak na mehaničkoj tipkovnici generalno biti registriran prije nego tipku pritisnete do dna što znači da preciznim tajmiranjem možete značajno ubrzati svoje tipkanje. Ovdje u pomoć stižu taktilni i klikavi switchevi.

Taktilni switchevi nude osjetno različit otpor pritiska prije i nakon određene dubine pritiska kada je registriran znak koji ste pritisnuli, a tako vam pomaže da se naučite koliko jako pritisnuti neki gumb i kada krenuti dalje. Klikavi switchevi obavljaju isti zadatak, no oni vam daju auditivniju naznaku da je pritisak registriran. Na kraju, tu su linearni switchevi koji nemaju ovu dodatnu funkcionalnost, već je pritisak – linearan.

Dok su klikavi switchevi generalno preglasni za multiplayer gaming jer će vaš mikrofon i te kako prenijeti svaki klik sudionicima razgovora, taktilni i linearni switchevi postali su najpopularniji u gaming svijetu.

Logitech G413 SE dolazi s novim taktilnim switchevima zahvaljujući kojima su uspjeli spustiti cijenu tipkovnica, a pokazali su se solidnim odabirom ne samo za gaming, već i za svakodnevno tipkanje, pa i uredski rad. Ostalo je još samo odlučiti se za standardnu punu ili tenkeyless tipkovnicu kraćeg formata jer nema numeričku komponentu.

Veliki fokus kod tipkovnice svakako je užitak tipkanja te su se taktilne pokazale idealne, pogotovo jednom kada se fokusirate na pravilno korištenje i prestanete lupati tipke do dna jer je ubrzanje u tipkanju primjetno. Osjećaj kod pritiska gumba mijenja se otprilike na pola stiska kada je i registriran pritisak slova. Koristite li numpad, standardna G413 SE odličan je izbor za vas.

No, ako vam je u fokusu gaming i više radite s mišem, G413 SE TKL dolazi u tenkeyless formatu koji nema numpad s desne strane i tako ostavlja više mjesta mišu na stolu za lakšu kontrolu. U to smo se uvjerili provodeći radno vrijeme na XBox Game Pass listi igara, te se u igrama poput Anvila dodatan prostor za miša na tenkeyless verziji pokazao kao veliki plus, pogotovo kada se nađete na bossu sedme planete bez dodatnih života i svaki potez može biti razlika između otključavanja nove zone ili brzog kraja dulje runde.

Zatim smo se prebacili na novi Halo Infinite i nakon par rundi CTF-a sa sigurnošću možemo reći da su nas taktilni switchevi u ovoj tipkovnici osvojili jer osim već opisanog efekta tipkovnica nudi munjevitu reakciju, a zahvaljujući metalnoj gornjoj konstrukciji nema savijanja te je dovoljno teška da ne pleše po stolu.

Svakako bismo naglasili i da smo zahvalni odluci da Logitech G413 SE dolazi s bijelim osvjetljenjem tipaka koje možete kontrolirati na samoj tipkovnici, pa nemate onaj neugodan plavkasti odsjaj kao kod drugih entry-level modela, već je osvjetljenje ugodno oku te se lagano uklapa u svaku okolinu. Za one koji vole brzi pristup nekim funkcijama, funkcijski gumbi također služe i kao multimedijski držanjem – funkcijske tipke.