Little Nightmares 2

Little Nightmares 2

0

Novi mali junak s papirnatom vrećom na glavi vodi glavnu junakinju iz prvog dijela kroz lijepi mračni svijet prepun zagonetki i smrtonosnih zamki.

7.5

Author's rating

Overall rating

Vrsta: Avanturistički horor puzzle-platformer
Developer: Tarsier Studios
Izdavač Namco Bandai Games
Platforme: Nintendo Switch, PlayStation 4, Xbox One, PlayStation 5, Projekt Scarlett, Android, Microsoft Windows
Ustupio: Colby / Namco Bandai

The good
  • Odlična horor atmosfera
  • Originalni likovi
  • Izvrstan dizajn okoliša
The bad
  • Kamera

Little Nightmares 2 iliti bijeg od manijakalnih kanibala

Svijet prvog dijela igre Little Nightmares je sam po sebi bio noćna mora iz koje se satima niste mogli probuditi, a nastavak je još gori (u pozitivnom smislu) pa vam nikako ne preporučamo da ga dajete na uporabu djeci jer bi mogla imati ozbiljnih problema sa spavanjem i strahom od mraka.

U prvo dijelu ste vodili malu djevojčicu u kišnom mantilu pod imenom Six kroz opasni podvodni grad prepun zastrašujućih čudovišta i prikaza, a sada ćete izroniti na površinu, gdje je curu zarobio nekakav opaki ljudožder pa joj treba pomoć novog junaka, dječaka s papirnatom vrećom na glavi po imenu Mono. Koncept igre iz prvog dijela nije se previše promijenio u smislu gameplaya, no ovoga je puta Six samo u pratnji Monoa, što znači da njom ne možete upravljati, iako će vam biti od velike koristi, a bez nje igru ne biste mogli prijeći.

Zahvaljujući regionalnom distributeru Namco Bandai Gamesa, došli smo u priliku zaigrati demo preview inačicu igre Little Nightmares 2, koja donosi istu onu mračnu atmosferu i prekrasni otkvačeni dizajn unutrašnjih i vanjskih prostora iz prvog dijela, neobičnu i povremeno iritantnu kameru na koju se trebate priviknuti te obilje zagonetaka čije rješavanje najčešće predstavlja puku razliku između života i smrti.

Ako niste igrali prvi dio Little Nightmaresa, na početku igre dobit ćete dojam da se radi o nekoj dječjoj avanturici jer glavni protagonist Mono djeluje poput nekog malog dječaka kojeg su izgubili roditelji dok je šetao šumom u potrazi za loptom, no vrlo brzo će vas otrijezniti spoznaja da ovdje ništa nije normalno, niti svijet u kojem ste se našli, niti glavni likovi koje pokušavate spasiti, a ponajmanje ogromni stravični negativci koji predstavljaju presjek najluđih manijaka iz horor filmova.

Pored toga, vrlo brzo ćete otkriti koliko su vaši pozitivni likovi Mono i Six sićušni u usporedbi sa svijetom koji ih okružuje, posebice kada vidite veličinu zlih deformiranih kreatura koji ih žele raskomadati i pojesti za večeru.

Dječak i curica ni sami ne znaju kuda trebaju stići i kako se probuditi iz more u kojoj su se zatekli, no, prema opisu na službenoj web stranici igre, sudbina im je doći do signalnog tornja u daljini koji emitira čudan signal i čini se vezanim za sudbinu Six.

 

Mono i Six moraju surađivati ako žele riješiti neku zagonetku i pobjeći na sigurno

 

U ranom početku demo previewa vodili smo kroz šumu samog Monoa, učili njegove mogućnosti interakcije sa svijetom poput korištenja raznih predmeta za deaktivaciju zamki za medvjede, skakanju, trčanju, penjanju i rješavali u hodu lagane zagonetke koje omogućuju dalje napredovanje, no gotovo svaki novi izazov stajao nas je života. Na svu sreću, Mono ima života napretek, pa kada završi u provaliji ili ga prepolovi velika zamka, vraća se na zadnji ‘’save point’’ gdje oživljava i nudi vam mogućnost da pokušate ponovno napredovati na neki drugi način. Nismo sto posto sigurni, ali čini nam se da smo na svakom mjestu gdje smo mogli poginuti doista i poginuli barem jednom, a na težim dijelovima je umiranje bilo toliko učestalo da smo morali raditi duže pauze i oporavljati se od nakupljenog stresa.

Na svu sreću, rješenja svih zagonetki i problema su prilično jednostavna, no koliko god bili oprezni, gotovo smo sigurni da ćete pogibati kao muha.

 

Ovo nije igra za svakoga i to ne samo zbog mračnog settinga u otkvačenoj stvarnosti, već i zbog komandi koje će nekome stvoriti velike frustracije.

 

Držanje za ručice

Nakon što odradite prvi set savladavanja prepreka i pogibanja, dovest ćete Monoa u kuću i tek tada počinje show. Lutajući po zastrašujućoj kući ogromnih proporcija, ubrzo ćete pronaći zarobljenu Six, uz pomoć velike sjekire je spasiti iz zatočeništva i povesti sa sobom u preživljavanje.
Kao što smo rekli, Six nije igrivi karakter, što znači da njom ne možete direktno upravljati, ali njezina pomoć će vam često biti jako potrebna. Na primjer, kada trebate dohvatiti nešto na visini koju ne možete dohvatiti, Six će vam ponuditi “lopovske ljestve”, a kada trebate preskočiti provaliju, ona će vas s druge strane hvatati u svoje ručice i omogućiti vam preživljavanje.

 

Bez ručice male Six dečko ne može preskočiti provaliju koja vodi u sigurnu smrt

Zanimljiva je i glasovna komunikacija između vaših malih protagonista. Oni nikada ne govore, već se mogu samo dozivati s “hej”, no i to će vam biti od velike koristi jer će vam Six ponekad pokazati “hint” gdje trebate ići ili što raditi, a vi ćete i nju moći pozvati da se recimo namjesti za hvatanje. Osim takve komunikacije, s njom možete imati i interakciju držanja za ručicu, što je također povremeno jako korisno, posebice kada trebate zajedno negdje šmugnuti pred opasnošću koja vas proganja.

 

Realizam i nadrealizam

Kako biste bili svjesni da je svijet u kojem se nalazite potpuno nadrealan, brinu se neka čudna neočekivana zbivanja koja ne možete nikako objasniti (koliko god se trudili), pa nemojte ni pokušavati shvatiti zbog čega trebate “modulirati” televizor iz kojeg dolaze iritantni glasni zvukovi koji paraju uši. To je jednostavno tako i tome se morate prilagoditi jer je došlo iz mašte Davea Mervika, game dizajnera koji je osmislio čitav koncept priče, radnje i gameplaya. Ne znamo ima li taj čovjek problema sa spavanjem i uzima li neke psihostimulanse, no njegove igre su doista posebno i uznemirujuće iskustvo, uz dodatak vrlo intuitivnih zagonetki koje krase ovaj avanturistički “puzzle-platformer”.

 

Poludjeli televizor dovodi naše junake u vezu s mističnim signalom koji djeluje na čitav svijet

 

Kako se čini, poludjeli televizor također ima veze sa signalom s tornja prema kojem Mono i Six trebaju ići, a možda je upravo taj signal razlog zbog čega su svi likovi osim Monoa i Six bolesni manijaci i zbog čega je svijet postao tako mračno i opasno mjesto. Hoćemo li na kraju otkriti o čemu se doista radi i postoji li neki direktni krivac koji je iz nekog svog razloga zamijenio jednu stvarnost drugom, teško je reći, a i da znamo ne bismo vam rekli da vam ne pokvarimo užitak igranja.

 

Igrat ćemo još

Ako bismo vam trebali prenijeti svoje prve dojmove o igri Little Nightmares 2, moramo vas upozoriti da ovo nije igra za svakoga i to ne samo zbog mračnog “settinga”, lovaca na ljude i otkvačenih zagonetki, već i zbog komandi koje će nekome stvoriti velike frustracije. Kamera u igri često ne stvara dobru perspektivu pa ćete povremeno pogibati iz jednostavnog razloga što ćete pokušati skočiti prema nekoj kuki iznad ponora pod krivim kutom, odnosno trebat će vam neko vrijeme da postavite Monoa u pravi položaj prije nego mu aktivirate skok, što će vas povremeno jako živcirati. No, ako vam se dopadne atmosfera igre i zanima vas što su sve developeri pripremili kako bi vam otežali život, postoji velika šansa da ćete prijeći preko takvih stvari i uživati u Little Nightmares 2 koji bi trebao izaći vrlo skoro.

 

Lovac ljudožder ispušta stravične urlike i sačmaricom će bez grižnje savjesti pobiti naše junake ako neće biti brzi i pažljivi

 

Pogledajte dodatne screenshote!