9 Monkeys of Shaolin

9 Monkeys of Shaolin

0

PROIZVOĐAČ/IZDAVAČ: Sobaka Studio / Ravenscourt, Buka Entertainment
MULTIPLAYER: Da

9 Monkeys of Shaolin je predivan nalet nostalgije za „nekim boljim vremenima“, bilo da je riječ o beat ‘em up šorama ili tradicionalnoj Kung Fu kinematografiji.

7.5

Author's rating

Overall rating

Grafika
5.2
Animacija
8.2
Zvuk
7.6
Glazba
8.5
Igrivost
9.0
Konačna ocjena
8.7
The good
  • Odlična i zabavna borba
  • Originalni vizuali
  • Kung Fu nostalgija
  • Multiplayer
The bad
  • Protivnici se ponavljaju

Tridesetak godina nakon pomame za Beat ‘em up žanrom svjedočimo njegovom novom uzdizanju. Je li ovo samo početak ili jednokratan zgoditak?

Putevima stare slave

Radnja igre 9 Monkeys of Shaolin odvija se u 16. stoljeću u nešto izmijenjenoj povijesti Kine. Priča prati glavnog lika, skromnog ribara Wei Chenga, kojeg je djed, također ribar, odgojio nakon što su mu još kao dijete ubili roditelje. Jednog dana, Wei Cheng se vraća u selo koje je u međuvremenu napadnuto od strane bandita, Weiov djed je ubijen, on gotovo smrtno ranjen. Nakon što ga Shaolin redovnici pronađu i izliječe, kreće Weiov put osvete. Ovakav zaplet radnje podsjeća na tradicionalne Kung Fu filmove iz sedamdesetih i osamdesetih. Jednostavna priča o osveti kroz igru se razvija u složeniju radnju, a sve je ispričano kroz rukom crtane, vrlo stilizirane međusekvence.

 

Unatoč skromnim vizualima, neke lokacije su artistički zbilja impresivne

 

Put šake

Pomalo neobično, igra spada u zaboravljeni beat ‘em up žanr. Radi se o preteći modernih akcijskih avantura, a koje su koncipirane tako da se u 2.5D arenama probijamo kroz horde protivnika, porazimo završnog šefa i tako svladavamo razinu po razinu. Tu će nam pomoći pregršt poteza i drugih okolnosti koje olakšavaju borbu. Sam gameplay je koncipiran od tri osnovne vrste udarca, što uključuje zamahe, prodore i udarce nogom. Osnovno oružje u igri je štap, a kombinacijom ili slijedom udaraca igrač stvara kombo udarce. Držeći tipku duže vrijeme igrač prikuplja moć u jače chi udarce, koji nanose više štete te su čak neophodni za poražavanje besmrtnih protivnika koje jedino oni ozljeđuju. Borba je jednostavna, ali vrlo atraktivna i stilizirana. Većina udaraca proizvodi pretjerane audio-vizualne efekte, a konačni, jaki udari nakratko zaustavljaju vrijeme kako bi simbolizirali jačinu njihovog udara. Takva borba nikad ne dosadi, a jedini problem u igri predstavlja malen broj različitih vrsti protivnika, što može dovesti do repetitivnosti u borbi. Ipak, to neće predstavljati preveliki problem, jer je 9 Monkeys of Shaolin relativno kratka igra, s trajanjem od tek četiri do pet sati, što opravdava i vrlo povoljnom cijenom na svim popularnim digitalnim trgovinama.

 

Alt

Sav razgovor je sinkroniziran, no zbog jakog kineskog naglaska likova svi zvuče jako slično

 

Put sunca

Vizualno, igra podsjeća na već spomenute tradicionalne Kung Fu filmove, začinjene rukom crtanim međusekvencama. Grafički igra neće osvajati nagrade, ali vizualno je vrlo čista i stilizirana te je grafika prvenstveno u funkciji gameplaya. Sve je čisto, pregledno i vrlo nezahtjevno, pa je igra dostupna na brojnim platformama, a ne traži ni pretjerano jak PC. Igra se izvodi u punom 3D prikazu, ali s fiksnom kamerom i 2.5D kretanjem, što donosi dodatne optimizacije jer igrač nema potpunu slobodu kamere. Audio dojam prati vizualan, a jedini prigovor možemo imati na preslične glasove među likovima koje susrećemo u igri, zbog čega niti jedan nema pretjerano izraženu osobnost, pa likovi nisu pretjerano pamtljivi. Ipak, sve je u službi vrlo funkcionalne i simpatične indie igre, koju ćemo rado pamtiti po onom nečem posebnom što nosi između redova. Igra ima „ono nešto“ što je teško opisati riječima.

 

Igra ima brojne vještine za nadogradnju, što podiže atraktivnost borbe i nizanje combo sekvenci

 

Put nostalgije

Svakim novim igranjem, 9 Monkeys of Shaolin je sve bolja igra. Ima ono nešto – borba je vrhunska, priča zabavna i cijela igra je bolja no što bi opis svakog zasebnog elementa igre dočarao. A to je prije nego uključimo multiplayer. Igra ima lokalni i online multiplayer, koji omogućuje igranje u dva igrača. Kad se uključi drugi igrač, on preuzima ulogu mladog Shaolin redovnika, jednog od onih istih koji su našeg Wei Chenga spasili od sigurne smrti. U dvoje je zabavnije, a omogućava i nesmotrenije podizanje težine, jer će u dvoje svakako biti lakše. Kombinacijom borbenih poteza i magije, u dvoje je moguće bolje planirati svaki okršaj te se pritom odlično zabaviti u društvu prijatelja ili bolje polovice. Beat ‘em up 9 Monkeys of Shaolin je jasan dokaz da se stari, pomalo zaboravljeni žanrovi mogu lako oživiti uz kvalitetnog predstavnika žanra. Igrači nisu zaboravili žanrove, već su ih godine loših igara naučili da ih sad puno opreznije biraju. No, kad se radi o fantastičnoj igri, kroz prste se progleda malim manama. Igra je jedno od najvećih iznenađenja s kraja 2020. i jako ozbiljan kandidat za najbolju indie igru godine. Dugo se nismo tako dobro zabavili, tako dobro potukli i sa smiješkom završili priču o Kung Fu osveti.

 

Priča je ispričana kroz rukom crtane međusekvence koje funkcioniraju neočekivano dobro

 

Igra uzima svaki trik iz tradicionalnih Kung Fu filmova, ne bi li atmosfera bila što bolje predočena igraču

 

Igranje u više igrača je puno zabavnije, a prijatelje možete pozvati na lokalno druženje i igru ili putem interneta

BEAT ‘EM UP Ulična borba s automata

Prošlo je trideset godina otkako su se u zabavnim parkovima pojavili automati s video igrama, a na kojima su najpopularnije igre bile Beat ‘em up žanra. Sjećam se kao da je bilo jučer kada smo žicali roditelje ili prodavače za dodatni žeton, jer navedene igre nisu bile nimalo lake te je uvijek nedostajao žeton ili dva kako bi završili još jednu, do tada neviđenu razinu. Formula je uvijek bila ista – biramo između nekoliko uličnih boraca, muških i ženskih, s kojima se probijamo kroz horde uličnih bandi. Među najistaknutijim predstavnicima žanra valja spomenuti serijale Streets of Rage, Final Fight, Double Dragon ili nešto drugačiji Golden Axe, koji je ulice zamijenio mističnim okruženjima po uzoru na najpopularnije filmske avanture osamdesetih. Osim što su se pojavile na tadašnjim konzolama, beat ‘em up igre su developeri pokušali nekoliko puta oživjeti kao žanr, uglavnom bezuspješno. Je li žanr vezan uz romantizirano razdoblje kraja osamdesetih ili nove igre jednostavno nisu dovoljno dobre?

 

Street of Rage nam je bila i ostala omiljena beat ‘em up igra mladosti

 

Pogledajte dodatne screenshote!