Legende pucačina u dokumentarcu First Person Shooter: The Definitive FPS

Legende pucačina u dokumentarcu First Person Shooter: The Definitive FPS

0

Tijekom 2022. godine, svim gamerima, posebioe ljubiteljima žanra pucačina iz prvog lica, pružit će se prilika da pogledaju dokumentarni film u trajanju od čak 3 sata, u kojem sudjeluju John Carmack, John Cook, John Romero, stari prijatelj PC Playa Richard Levelord Gray, Adrian Carmack, Warren Spector, Scott Miller i drugi legendarni developeri koji su najzaslužniji za postojanje FPS žanra.

Piše: Igor W1k1n6 Sečen

Ti i mnogi drugi ljudi iza kojih stoje naslovi kao što su Doom, Wolfenstein 3D, Unreal, System Shock, Deus Ex, Duke Nukem 3D, Quake, Tom Clancy’s Rainbow Six, Half-Life i druge fenomenalne igre koje su ispisale povijest gaminga, u dokumentarcu će nam otkriti kako su uopće došli na ideju da pucačkim igrama pruže dimenziju igranja iz prvog lica i kako su okupili ekipe istomišljenika uz čiju pomoć su nastale game developerske kompanije id Software, 3D Realms, Valve, Ion Storm, Ubisoft i mnoge druge kojima dugujemo da FPS danas predstavlja jedan od najpopularnijih žanrova u svijetu gaminga.

Film režira Chris Stratton kojem će ovo biti redateljski debi, koji je do sada sudjelovao u produkciji brojnih dokumentarnih filmova i glazbenih spotova u ulogama producenta, snimatelja i urednika, a projekt vodi nezavisna produkcijska kuća CREATORVC, koja je do sada snimila nekoliko izvrsnih dokumentaraca, uključujući In Search of the Last Action Heroes i In Search of Darkness, čiju izradu je financirala isključivo crowdfundingom.

Na isti način prikupili su i novac za snimanje filma First Person Shooter: The Definitive FPS te su u samo dva tjedna kampanje na Kickstarteru prikupili više od 113 tisuća britanskih funti, odnosno oko milijun kuna.

Priča filma proteže se čak 48 godina u povijest, kada su tri studenta razvila perspektivu igre iz prvog lica, mada se FPS žanr počeo definirati puno kasnije, a osim male škole povijesti game developmenta dobit ćemo i obilje pikanterija i anegdota o ljudima koji su izmislili najnasilniji, najbrži i najluđi žanr akcijskih igara koji je svoje putovanje započeo na PC računalima, da bi se danas našao na svim platformama, do PS5 i Xbox Series X generacije konzola, pa čak i na mobitelima.

Što otprilike možemo očekivati od ovog dokumentarca najbolje će nam otkriti ovaj najavni trailer.

U filmu ćemo saznati kako su nastajali game enginei i pratiti razvoj tehnologije koja je uvijek bila važan pratitelj žanra i dovela do toga da FPS-ove danas koristimo i kao benchmarke za testiranje najjačeg hardvera poput procesora i grafičkih kartica.

Obzirom da smo neke od tih legendarnih developera imali prilike upoznati uživo, sigurni smo da ovo neće biti suhoparni dokumentarac jer su sve te velike face lagano “spaljene“, što je također bio jedan od preduvjeta za nastanak opičenih ideja koje su nas oduševljavale u prošlosti, a oduševljavaju nas i danas.

Osim developera, u filmu ćemo čuti i priče nekih od najpoznatijih pro gamera među kojima su Amy “Valkyrie” / “Athena” Brady, Dennis “Thresh” Fong i Randy “N0M4D” Fitzgerald. 

CREATORVC najavljuje premijeru filma za četvrti kvartal 2022. godine.