Hyper Scape je besplatni vertikalni battle royale

Hyper Scape je besplatni vertikalni battle royale

0

Hyper Scape

Mada imamo osjećaj da je gaming tržište već poprilično zasićeno battle royale naslovima, Ubisoft misli da i on ima što za ponuditi fanovima tog žanra. Njegova nova igra pod nazivom Hyper Scape koja se trenutno nalazi u fazi beta testiranja, smještena je u 2054. godinu, gdje će se do 100 ratnika međusobno tamaniti u virtualnom gradu pod nazivom Neo Arcadia.

Igru potpisuje studio Ubisoft Montreal koji ju je zamislio da donese brzo i eksplozivno „vertikalno“ iskustvo battle royale igranja, a igrat će se moći solo, ili u društvu dvoje ili troje članova tima.

 

Krovovi su mjesta na kojima se odvija većina akcije. Ne bojte se visine, jer se u ovoj igri ne možete ozlijediti kad padnete

 

Mada imamo osjećaj da je gaming tržište već poprilično zasićeno battle royale naslovima, Ubisoft misli da i on ima što za ponuditi fanovima tog žanra. Njegova nova igra pod nazivom Hyper Scape koja se trenutno nalazi u fazi beta testiranja, smještena je u 2054. godinu, gdje će se do 100 ratnika međusobno tamaniti u virtualnom gradu pod nazivom Neo Arcadia.

Igru potpisuje studio Ubisoft Montreal koji ju je zamislio da donese brzo i eksplozivno „vertikalno“ iskustvo battle royale igranja, a igrat će se moći solo, ili u društvu dvoje ili troje članova tima.

 

Taktika: Kad je neki vaš suborac na ulici, bilo bi dobro da mu čuvate leđa s visine

 

Što se tiče novosti koje Hyper Scape donosi u žanr, tu su hackovi, odnosno „abilities“ sposobnosti koje igrači mogu „lootati“ na mapi na isti način kao što skupljaju oružje. Ti hackovi donose napadačke ili obrambene sposobnosti.
Zanimljiv je i način pobjede u igri. Osim što ćete postati pobjednik ako vaš tim ili vi sami ostanete jedini preživjeli igrač na mapi, pri kraju meča pojavit će se zlatna kruna pa pobijediti možete i ako je pokupite u „capture the flag“ stilu i nosite 45 sekundi što baš i nije tako jednostavno, jer čim je zgrabite postat ćete vidljivi na mapi svim ostalim preživjelim igračima, odnosno naći ćete se u ulozi glavne lovine.

 

U igri ćete morati skupljati i Hackove, odnosno specijalne sposobnosti koje igrači mogu „lootati“ na mapi na isti način kao što skupljaju oružje

 

Što se općenitog dojma tiče, nekako imamo osjećaj da će se igra dopasti igračima Fortnitea po svojem vizualnom izgledu, doduše urbanom, a nekako nam se čini da donosi i malo previše pentranja i skakanja, no hoće li nas to doista smetati reći ćemo vam kada je isprobamo.

Jedna od zanimljivosti je i integracija s Twitchem, što znači da ćete po prvi puta u jednoj igri imati mogućnost da tijekom gledanja streaming mečeva i sami indirektno sudjelujete u gameplayu postavljanjem različitih predmeta, značajki, itema, gravitacije, municije i drugih elemenata na mape, pa ćete, primjerice, igračima na određenim područjima omogućiti neograničeno zdravlje ili municiju na neko određeno vrijeme i slične fore.

 

Vizure i gameplay

Kao što ste već mogli pročitati, developeri nazivaju Hyper Scape „vertikalnom“ battle royale pucačinom i to je doista istina. Umjesto da se šuljate kroz šume, polja i brda te nastojite čim više ostati neprimijećeni od strane suparnika i izbjeći borbu sve dok je to moguće (ili dok niste 100% sigurni u eliminaciju), ovdje ćete se naći u urbanom betonskom okolišu ogromnog grada koji se proteže na promjer od jednog virtualnog kilometra i morat ćete čim prije pohrliti uvis.

Nitko vam doduše ne brani da se i u Neo Arcadiji spustite na tlo i krećete na razini ceste, no vrlo brzo ćete otkriti da je gotovo čitava akcija iznad vas i da sve što vas može ubiti uglavnom dolazi s visine.

 

Solo ili u timu? Po nama igranje u društvu suboraca je barem 100 tisuća puta bolje nego u solo modu, no možda među vama čuči neki usamljeni vuk koji ne želi ovisiti o ničijoj tuđoj pomoći.

 

Vizualni izgled utopijskog futurističkog grada djeluje prilično zanimljivo s velikim naglaskom na pretjerivanje u veličini, pa su sve zgrade, poput hotela, nebodera i crkvi poprilično masivne, a nigdje na mapi nećete pronaći travnatu površinu, kao ni brdo na kojem biste se mogli „zakempati“ i snajperom iz potaje čistiti sve što ugledate u daljini. U ovoj betonskoj džungli morat ćete se čim prije popeti na vrhove građevina uz pomoć običnih ili duplih (double jump) skokova i „jump pad“ odskočišta koja se nalaze posvuda, kako biste se čim prije našli blizu oblaka i pratili što se događa na krovovima. A događa se puno toga i to u velikoj brzini. Ako ste među onima koji su 1993. godine igrali legendarnu multiplayer FPS igru Quake 3 Arena, Hyper Scape će vas po tom elementu prilično podsjetiti na stara dobra vremena, što znači da ćete biti prisiljeni na luđački brzo kretanje, još brže pronalaženje neprijatelja i pogađanje u glavu stanovnika tijekom dvostrukog skoka, bez usporavanja ili ne daj bože stajanja na mjestu.

Osim što će se od vas osim preciznog pucanja tražiti jako dobar i brz „movement skill“, koji je u današnjim igrama pomalo pao u zaborav, na raspolaganju ćete imati i spomenute hackove, specijalne sposobnosti koje će vam dati neke prednosti u borbama. U meču ćete moći nositi dva hacka i zamijeniti ih kada god to želite i kada nađete bolje. To pomalo podsjeća na Apex Legends, s time da ćete ih trebati skupljati na mapi (lootati) kao i oružje, a ne odmah dodati svojem liku prije početka partije.

 

Likovi su živopisni i dobro ušminkani, a koji god odaberete za svoj avatar, moći ćete činiti iste stvari, pa su razlike uglavnom samo kozmetičke prirode

 

Među tim hackovima nalaze se kratkodometni teleporti, polja za samoiscjeljivanja i pojačanje za oklop koje će vas nekoliko sekundi učiniti „bulletproof“ (nepropusnim za metke). Vjerujemo da ćete nakon nekoliko mečeva, prema svojem stilu igre trebali znati što će vam više koristiti, kako biste mogli preživjeti barem djelić sekunde duže od protivnika, što često može biti velika razlika između pobjede i poraza. Na mapi ćete moći pronaći osrednje, dobre i visokoprofilne hackove koji će se brže „hladiti“, pa ćete ih moći brže i češće koristiti. Svaki puta kada pronađete hack koji već posjedujete, on će se nadograditi jačim modelom do razine 4.

S druge strane, u igri nećete imati klasični oklop, naprtnjače, kao ni „health pakete“, obzirom da vam se zdravlje regenerira automatski ili pomoću health hacka, a za oružje ne postoje eksterne nadogradnje, već ćete imati mogućnost zamjene jednog modela oružja naprednijom verzijom, na isti način kao u slučaju hackova. Na primjer, Protocol V snajperska puška razine 4 omogućuje eliminaciju jednim metkom u glavu, pa vam je jasno koliko će vam biti važna potraga za naprednijim oružjem, jer ćete, primjerice, s oružjem razine 1 imati puno muke u borbama.

Jedna od zanimljivih stvari u igri će biti i pogibija. Umjesto da se vučete po podu „teško ranjeni“ kao u nekim drugim battle royale igrama, ili da se pokušate vratiti u meč pobjedom u Gulagu kao u slučaju Warzonea, ovdje ćete postati neka vrsta nevidljivog duha koji će se moći kretati mapom i izviđati teren za svoje suborce, a oživjeti vas se može na lešu neprijateljskog igrača.

 

Ulice grada su mjesta na kojima se ne isplati duže zadržavati, pa vam preporučamo da se čim prije popnete na “sigurnu” visinu.

 

Presuda bez ocjene

Kako se čini, Ubisoft je prilično dobro zamislio Hyper Scape, no pitanje je hoće li se u dovoljnom broju naći profili igrača koji su do sada izbjegavali „jednoživotni“ battle royale žanr. Mi bismo rekli da bi idealan kandidat za Hyper Scape trebao biti netko tko je igrao i podjednako volio Quake 3 Arenu, Apex Legends, Warzone i Fortnite, što su sve krasne igre, ali pitanje je ima li netko želju da ih dobije odjednom sve u jednom paketu. S druge strane mnogim novim igračima (čitaj: noobovima) bi se Hyper Loop mogao dopasti zbog velikog faktora zabave u obliku originalnih značajki kakve nisu viđene u drugim battle royale igrama. Što se zasićenosti tržišta tiče, mislimo da svi oni koji su se nakon nekog svojeg omiljenog battle royale naslova usudili isprobati neki drugi, neće htjeti propustiti ni Hyper Scape, pa prognoziramo da će igra u prva dva-tri tjedna nakon lansiranja okupiti veliku masu igrača. Tek nakon toga će se vidjeti hoće li joj se rast nastaviti, jer se trebamo sjetiti nekih drugih zanimljivih naslova iz prošlosti poput Ring of Elysiuma, koji je puno obećavao, ali ga danas nema nigdje, bez obzira što je besplatan kao i Hyper Scape.

Drugim riječima, bez obzira plaćali neku multiplayer igru ili ne, zarobit će vas na duže vrijeme samo ako vam odgovara osobnom stilu te ako imate ekipu s kojom ćete pustošiti servere svaku večer. Slobodni strijelci u battle royale žanru ne traju dugo jer vjerojatno umru prije od dosade nego od metka.

 

Igramo betu

Ako posjedujete račun za Ubisoftov servis Uplay, od sada možete preuzeti i zaigrati Hyper Scape betu, a ako nemate, onda si ga kreirajte i to je sva mudrost oko instalacije. Instalacijska datoteka je velika oko 9 gigabajta, što je za današnje prilike sića, pa vjerujemo da nećete imati problema s prostorom pohrane, kao što smo mi nedavno imali u slučaju COD Warzonea i bolesno velikih nadogradnji za njega.

 

 

Čim uđete u predvorje igre, imat ćete mogućnost pregledati razne značajke igre, namjestiti postavke i potom birati što ćete raditi. Mada možete odmah proći kroz veliki zlatni portal koji će vas smjesta uvesti u igru, gdje ćete se sami ili u društvu dvoje suboraca odmah krenuti obračunavati protiv drugih igrača, no mi vam preporučujemo da prvo odaberete vrata za trening, kako biste na brzinu prošli sve što vas čeka u mečevima, isprobali oružja i hackove te malo bolje stekli osjećaj trčanja, skakanja i pucanja.

 

Na raspolaganju za isprobavanje imate sve što vas čeka u pravoj igri, osim što su botovi nepomični i ne uzvraćaju paljbu. Kada trening jednom elaborirate (nemojte se žuriti), vrijeme je da prođete kroz zlatna vrata, nakon čega ćete imati mogućnost biranja solo ili timskog moda. Mi smo za početak odabrali solo igranje, ali vam to nikako ne bismo preporučili dok ste početnik, jer će vam snalaženje biti znatno teže i život kraći. Stoga bi bilo pametnije da odaberete tim i potom ga slijedite poput psića.

 

 

Kada meč jednom počne, naći ćete se u nekakvom letećem jajetu i dok padate gledat ćete grad iz ptičje perspektive. Onaj tko već nešto zna o igri bilo bi dobro da označi mjesto na koje slijećete, a vi mu potvrdite da se slažete s tim izborom pritiskom na kotačić miša. Neposredno prije pada na tlo, izletjet ćete iz „jajeta“ i spustiti se na lokaciju koju odaberete, noseći u ruci samo štap kojim ćete teško nekoga zatući, osim ako naletite na nekog tko se također još nije dočepao pravog oružja.

Kao i u svim drugim battle royale igrama, vrijeme je za „lootanje“. Oružje, štitovi, hackovi, municija i druge stvari najčešće se nalaze unutar zgrada na čijim su vratima ili prozorima mozaik stakla koja trebate razvaliti da biste mogli ući i započeti potragu za dragocjenom robom. Ponegdje se i vani, na ulicama, balkonima i krovovima, nalaze sanduci koji skrivaju razne korisne stvari, no nemojte ih tražiti dok se malo ne opremite u zgradama jer ćete gubiti dragocjeno vrijeme.

Kada se malo „nalootate“ bilo bi dobro da s vremena na vrijeme pritisnete slovo M kako biste otvorili mapu i vidjeli gdje se nalazite, a nakon toga više zapravo i nemamo neki korisni savjet, jer se trebate sami odlučiti za taktiku koja će vam omogućiti koliko toliko dug život, osim ako nemate sreće, pa odmah nakon prizemljenja naletite na teško naoružani tim dok vi u ruci nosite samo batinu. Vjerojatno su vam te situacije poznate iz drugih battle royale igara, no nemojte se živcirati. Malo opsujte (u sebi) i krenite ispočetka.

 

Što se osjećaja gameplaya tiče, za razliku od drugih igara u žanru ovdje je sve daleko brže, imate mogućnosti običnih, dvostrukih i produženih skokova što će vas odmah podsjetiti na Quake igre, a korištenjem bilo kakvih istaka na zidovima, balkona i loža, vrlo lako se možete popeti na krov gotovo svake zgrade. Pored toga svako malo ćete na tlu pronaći odskočne „padove“ koji će vam omogućiti veeelike skokove, što će vam znatno skratiti pentranja. Nemojte se plašiti skokova u visinu, jer se u ovoj igri ne možete razbiti nakon pada. Je li bolje biti na krovu ili na tlu teško je reći, mi smo ginuli i ubijali i gore i dolje, no nekako najsigurnije nam je bilo u zgradama. Ako se cijeli tim drži na okupu, možda je najbolja taktika ići od zgrade do zgrade, mada morate biti svjesni da se u njih može ulaziti s više strana, pa nemojte misliti da ćete se „zakempati“ i biti sigurni. Općenito uzevši, gdje god se krećete, činite to čim brže i pratite gdje vam se nalaze suborci, dakako ukoliko niste odabrali patnju zvanu solo mod.

 

Sudeći prema našem skromnom iskustvu uvijek je bolje da borba dođe vama nego da joj sami idete ususret

 

Ono što vam nikako ne bismo preporučili je da odmah tražite frku, jer je uvijek bolje pričekati borbu da ona dođe k vama, nego da joj sami krenete u susret. Kada napokon ugledate protivnike i počnete pucati po njima, slijedi novo iznenađenje. S jednim rafalom ćete teško moći nekog na brzaka eliminirati, jer su protivnici dosta žilaviji nego u mnogim drugim igrama, što također podsjeća na „Quakeolike“ igre. Mi smo (kada god smo to mogli) kao jedan od hackova odabrali „health“, što će vam malo produžiti život kada naletite na protivnike a još niste dovoljno uvježbali „aiming skill“. Naravno, čim osjetite da vam neki rafal skida health najbolje je bjesomučno bježati i skakati, jer stajanje na mjestu gotovo uvijek znači doviđenja. No ni tada još niste zauvijek upokojeni, jer kada vas netko utamani, a članovi tima su još živi, postajete poluprozirno „astralno biće“. Na karti će se potom pojaviti mjesta gdje vas mogu oživjeti, pa bi bilo dobro da se tamo uputite, pogotovo ako su u blizini članovi vašeg tima. Kada stignete na mjesto za oživljavanje stisnite F, čime ćete javiti svojim suborcima da vas dođu oživjeti. Udaljenost do tih mjesta je također označena na mapi, pa je dakako najbolje odabrati najbliže.

 

Ako vi oživljavate druge, nastojte prvo pogledati čeka li vas tamo netko, a ako je situacija mirna približite se i stisnite F da ga vratite u svijet živih. Kao što smo spomenuli u najavi, pobjeda u igri se može postići eliminacijom protivničkih igrača, ali i čuvanjem zlatne krune u trajanju od 45 sekundi. Mi smo nekoliko puta zgrabili krunu, ali moramo vam reći da niti jednom nismo uspjeli preživjeti zadano razdoblje, jer je ovo najdužih 45 sekundi s kojima ćete se susresti u životu.

Nakon prvih nekoliko mečeva u beti, shvatili smo da je Hyper Scape doista potpuno drugačiji battle royale naslov od svih drugih, pa ni sami nismo sigurni hoćemo li ga nastaviti igrati ozbiljnije. Ako se odlučimo igrati, morat ćemo nagovoriti nekoliko frendova s dobrim skillom da nam se pridruže, jer imamo osjećaj da ćemo samo uz dobru potporu imati dovoljno volje za prilagodbu ovakvom brzom stilu. U svakom slučaju preporučujemo vam da isprobate betu, jer je Hyper Scape doista fantastičan, lijep i uzbudljiv battle royale naslov, iako prokleto težak za igranje u početku.

 

Twitch integracija

Streameri koji će vas gledati kako se igrate putem Twitcha, moći će postavljati razne nagrade igračima.

Integracija s Twitchem na način kako je to zamislio Ubisoft je potpuno nova značajka u gamingu općenito. Gledatelji koji će pratiti mečeve koji se streamaju putem Twitch platforme, moći će indirektno sudjelovati u igri, postavljanjem raznih korisnih predmeta na određene dijelove mape. Da bi se nešto moglo aktivirati na taj način, morat će biti izglasano (voteano) većinom gledatelja. Vjerujemo da će vam biti zabavno gledati kako se oko vašeg „poklona“ okupljaju igrači, a neki će biti još sretniji kada otkriju da je to mjesto na kojem se najviše gine.

 

HACKS

Hackovi će vam pomoći u igri na više načina. Za sada ih je poznato 9, no za očekivati je da će se nakon lansiranja igre svako malo pojavljivati novi. Najčešće su vremenski ograničeni a sa sobom ih možete nositi samo dva. Svim hackovima je zajednička stvar ograničeno vrijeme trajanja nakon što ih uključite.

1. TELEPORT
Trebate negdje otići jako brzo. Označite mjesto na koje želite stići i tamo ste u roku keks, odmah ili sad. Postoji ograničenje udaljenosti, pa hack prvo isprobajte u trening modu.

2. SLAM
Poletite visoko u zrak i potom se obrušite na tlo ili krov nadzvučnom brzinom. Svi oko vas trenutno padaju mrtvi.

3. HEAL
Natjerajte svoje suborce da se drže blizu vas, a ovaj hack će im nakon aktiviranja povratiti i čuvati zdravlje i život.

4. WALL
Neprijateljima koji bježe ispred vas postavite zid i potom ispalite granatu koja će eksplodirati ispred njega. Ne bismo im bili u koži.

5. INVISIBILITY
U limitiranom vremenskom roku možete postati nevidljivi što će u potpunosti izbezumiti vaše neprijatelje.

6. MINE
Ako protivnici priđu preblizu vašoj mini iznenađenja koju ste postavili na strateško mjesto loše im se piše.

7. ARMOR
Postanite otporni na metke i izbjegnite teške ozljede koje bi mogle dovesti do fatalnih posljedica.

8. REVEAL
Ovaj hack će vama i članovima vašeg tima otkriti i „pingati“ lokacije obližnjih neprijatelja.

9. BALL
Pretvorite se u veliku „lopticu skočicu“ koja uništava sve pred sobom. Treba li još nešto dodati?

 

Pogledajte dodatne screenshote!