Ranch Simulator

Ranch Simulator

0

Djedov grunt

Naslijedili ste ranč u ruševnom stanju. Hoćete li ga pretvoriti u uspješno poljoprivredno gospodarstvo ili ćete se samo zafrkavati s prijateljima u obližnjoj šumi? Isprobali smo beta verziju igre koja će zasigurno pronaći svoju publiku

 

Ranč možete razvijati sami ili u društvu od ukupno četiri igrača. Što više ljudi, posao će biti lakši pa će puno više vremena ostati za zabavu

Kamen po kamen, palača.

Jaje po jaje, farma. Kako opisati Ranch Simulator? Igrali smo Farm Simulator, ali to nije to. Igrali smo House Flipper, ali ni to nije to. Ranch Simulator bi se najbolje opisao kao kombinacija te dvije igre i PUBG-a. Kako se ova posljednja našla u kombinaciji? Igra je simulacija šumskog ranča u Early Access fazi, te dok puno inspiracije vuče iz simulatora farme i simulatora građevinskih radova, House Flipper grafički i mehanički, kretnjama, kontrolama i integracijom co-op načina igranja nevjerojatno podsjeća baš na PUBG. Čak sam za testiranje našao isto društvo kao na tom popularnom BR izdanku. PC igrači često vole baš takve otvorene igre u razvoju, komunikaciju s developerima, konstantne nadogradnje i unaprjeđenja. Za svoj doprinos i pomoć često su nagrađeni niskom cijenom igre, posebnim predmetima, pa čak i uvažavanjem želja svojih prvih igrača. Prije igranja potrebno je izraditi lika s kojim igramo, a igrači mogu birati spol i brojne druge fizičke karakteristike rančera, toliko ekstremne da izgleda kao s drugog svijeta. Ranch Simulator podijeljen je na nekoliko različitih igraće-mehaničkih cjelina. Igrači mogu kupovati i sakupljati materijale kako bi razvili ranč, uredili ga ili sagradili nove građevine. Tu spadaju staje, kokošinjci i druge građevine poljoprivrednog gospodarstva. Kako bi dobili potreban novac, potrebno je uzgajati jaja, svinje, krave, konje, koje možete prodati i višestruko vratiti uloženo. Igrate li u više igrača, poslove možete podijeliti pa će sve ići puno, puno brže. Igra još uvijek nema dedicirane servere, no svatko na svojem računalu može podići privatni server koji neće biti opterećen jer će i na sporijoj internetskoj vezi bandwidth biti dostatan za četvoricu igrača. Drugi dijelovi igre uključuju ekonomsku stranu ili uživanje u lovu u šumi na ranču. Lov može biti ekonomski i vrlo isplativ ukoliko ste vješt lovac i svoj ulov također prodate u gradu. Igra već sada nudi brojne aktivnosti koje pronalazimo u sličnim simulatorima, no razvojni studio ima dugoročni plan razvoja novih aktivnosti, poput ribolova i drugih aktivnosti ranča.

 

Neke kontrole su vrlo nepraktične zbog čega bi čak i osnovne radnje mogle biti frustrirajuće

Simpatična ruševina

Ranch Simulator u sadašnjoj fazi nije lijepa igra. Puna je bugova, često ružna i s vrlo lošim performansama, no u tome leži neki šarm. Cijela igra djeluje kao dobra zafrkancija pa smo sigurni da bi neke bugove mogli popraviti, ali možda su ih ostavili toliko da se igrači, pogotovo u multiplayeru, zabavljaju s ponekad nerealnom fizikom, glitchevima i drugim smiješnim situacijama koje proizlaze iz pretjerane kolizije objekata. No, ako imate PC koji će ostvariti dobar broj sličica u sekundi, dobar procesor i višak memorije koji će s lakoćom podnijeti i veću farmu, vizuali igre će vam prirasti srcu, jednako kao i zvučna kulisa koja je često prenaglašena i gotovo nerealna. Budući da je igra u Early Access fazi, bugovi će se s vremenom popravljati, a grafička prezentacija unaprjeđivati. Samo usporedite grafički vrlo sličnu igru PUBG na početku razvoja i danas. Oni koji pomno prate razvoj reći će da je to gotovo druga igra te ne bi bili daleko od istine. Postoji cijeli community koji pomaže razvojnom studiju u kategorizaciji bugova i drugih problema, a može im se pridružiti svatko putem Steam Communitya.

 

Pogled s krova staje na maleni kokošinjac koji proizvodi većinu prihoda ranča

 

Uzgajanje i prodaja jaja brz je način zarade na samom početku razvoja farme

Uspješan OPG

Uza sve tehničke probleme i za neke neprivlačnu temu, igra nas je stalno privlačila nazad. Igrate li u više igrača, svi će se odlično zabavljati i rado se vraćati igri. Bilo da se dogovorite da u sesiji razvijate i gradite farmu ili idete u šumu loviti divljač, svaki je scenarij prilika za nove zabavne avanture. Čak i najbanalnija stvar, poput odlaska na benzinsku po gorivo, može poći potpuno krivo i postati suluda zabava. Tim više što vas može ubiti samo divljač i drugi igrači, a kako nemate nikakvih penala za pogiblju, često ćete čisto iz zabave ili dobronamjerne pakosti otvoriti vatru na prijatelje u igri. Nisam imao previsoka očekivanja jer je gomila sličnih igara na tržištu, nekih dobrih, ali puno više njih ispodprosječnih. Ipak, igra je nadišla sva moja očekivanja i stvarno smo se dobro zabavljali. Zbilja u svima nama čuči veliko dijete. Igra je tek nedavno postala dostupna igračima, a vjerujem da će joj popularnost samo rasti i rasti. Streameri su je objeručke prihvatili i samo je pitanje vremena kada će joj popularnost eksplodirati, pogotovo zato što su i proizvođači next-gen konzola izjavili da su zainteresirani za Early Access igre na svojim platformama. Nadamo se samo da će do izlaska finalne inačice srediti bugove koji su nam kvarili užitak igranja na djedovom gruntu.

 

 

 

DIGITALNI POSAO

Zašto su simulatori toliko popularni?

Jedan od neobjašnjivih fenomena igraće industrije je velika popularnost simulacija, osobito u istočnoj Europi. Razni simulatori su toliko popularni da više nema građevinskog i drugog zanimanja koje nema svoju digitalnu inačicu. Dok su devedesetih bili popularni simulatori raznih prometala, poput aviona, vlakova ili brodova, tek je pojavom digitalne distribucije porast simulatora na tržištu eksplodirao. Neke od igara su više zabavnog karaktera, neke cinično pristupaju temi, dok su neki od simulatora ozbiljne i složene simulacije farme, tvornice, gradilišta i drugih industrija. Među popularnijim novim simulatorima ističu se dugogodišnji cijenjeni serijal Euro Truck Simulator, koji ima poprilično precizne karte pojedinačnih država, automehaničarska simulacija Car Mechanic Simulator te simulator građevinskih radova House Flipper, iz kojeg Ranch Simulator crpi veliku inspiraciju.