Ghost of Tsushima Director’s Cut

Ghost of Tsushima Director’s Cut

0

Nakon fantastičnog samurajskog hita Ghost of Tsushima kojeg smo nahvalili prošle godine, vrijeme je da se ponovo vratimo u ulogu Jina, te saznamo što se neobično zbiva na otoku Iki, ali i da iznova okusimo unaprijeđenu inačicu osnovne igre.

9.0

Author's rating

Overall rating

Grafika
9.2
Animacija
8.8
Zvuk
8.6
Glazba
8.5
Igrivost
9.0
Konačna ocjena
9.0
The good
  • Odličan novi sadržaj
  • Nove vještine i oprema
  • Unaprijeđeni vizuali
  • Dodaci za PlayStation 5
The bad
  • Nepamtljivi sporedni likovi

Otok Tsushima je obranjen od najezde mongola, no na odroncima otoka se događaju čudne pojave. Stanovnici gube razum, spušta se neobično gusta magla, a iz daljine se čuju obredi nepoznatog kulta. Heroj otoka je jedini koji može stati na kraj ovoj novoj prijetnji.

U orlovim kandžama

Piše: Vedran Vlahović

Vratiti se na predivan otok Tsushimu nije bilo teško. Godinu dana nakon debija na PlayStationu 4, samurajska avantura se u osvježenom izdanju vraća na PlayStation 5, s pregršt novina zbog kojih i ponavljanje igre neće predstavljati problem. Pred svakog igrača, novopridošlicu ili veterana, stavljen je izbor pokretanja nove igre ili prijenosa snimljene pozicije s PlayStation 4 konzole. Čak i ukoliko niste ranije napravili transfer podataka na novu konzolu, ukoliko ste član PlayStation Plus servisa, moguće je ranije učitanu poziciju preuzeti iz PlayStation Clouda. Prijenos učitane pozicije omogućava igračima početak nove kampanje na otoku Iki odmah nakon učitavanja prenesene pozicije. Ukoliko niste sačuvali poziciju, kako biste otvorili novu kampanju, potrebno je proći oko trećinu igre.

U prvom napadu na orlovu utvrdu Jin biva zatočen i omamljen, pa će ga halucinacije pratiti cijelu ekspanziju.


Igra će vas detaljno provesti kroz osnovne, ali i složenije napade. Tutorial je u potpunosti integriran u radnju.

Nakon osvajanja utvrde Kaneda, igračima će se pojaviti obavijest da je otvorena mogućnost igranja kampanje na otoku Iki, kojoj se pristupa na južnom dijelu sjevernog otoka, zapadno od utvrde. Ipak, nova kampanja je značajno teža od osnovne igre, te traži uvježbanost igrača i otključane sposobnosti, te se blago nadovezuje na kraj radnje, stoga preporučujemo igranje kampanje tek nakon završavanja osnovne igre.

Ponovo iskusite originalnu kampanju. Osvježeni vizualni čine igru još primamljivijom.


Ghost of Tsushima ima nevjerojatno atraktivno korisničko sučelje. Karta je prolivena tinta.

Opet u sedlu

Na odroncima Tsushime, ljudi gube razum, te se pojavljuje nova prijetnja kultista s obližnjeg otoka Iki. Klan Orla prijeti osvajanju Tsushime, baš kao što su pokušali dok je glavni protagonist Jin bio mlad. Njegov otac je u pohodu na Iki izgubio život, ali je svejedno zaustavio najezdu kultista. Povijest se ponavlja, te Jin mora iznova na otok, ne bi li zaustavio novo rađanje Orlovog klana. Dolazak na otok Iki obilježava strašna oluja koja vas odvaja od vjernog pastuha, pa je početak nove kampanje nešto sporijeg tempa. Jin biva uhićen i drogiran, te ga odvode pred vođu klana, koji je njegovog oca stajao života. Srećom i spletom okolnosti, Jin bježi, upoznaje stanovnike otoka, svojevrstan pokret otpora protiv kulta, te pronalazi svojeg konja koji sad ima nove trikove, što su ujedno i novi potezi koje nova inačica donosi.

Lisice i zlatne ptice vas vode do još neistraženih tajni otoka Tsushime i Ikija.


Iki je predivan i raznolik otok, s mnoštvom aktivnosti kako bi i ekspanzija potrajala pristojan broj sati.

Širok šor

Iako manjeg obima od osnovne igre, Iki je i dalje open-world igra. Otok Iki je relativno velik za pojmove dodatne ekspanzije, te je vrlo raznolik i zabavan za istraživanje. Donosi šest novih velikih neprijateljskih kampova za oslobađanje, gomilu sporednih misija, mini-igara i kutaka u koje valja zaviriti. Donosi nove oklope i opremu, od kojih su brojni inspirirani drugim PlayStation ekskluzivama, no fantastično su se uklopili u samurajsko okruženje. Ukoliko bi se fokusirali samo na radnju nove ekspanzije, ona može potrajati šest do osam sati, no za uspješno završavanje bogatog pratećeg sadržaja, računajte i na dvostruko veću satnicu. Osim originalne Ghost of Tsushima kampanje i nove smještene na otok Iki, u Director’s Cut paket je uključen multiplayer mod Legends, kooperativna igra za četiri igrača, a koju je moguće kupiti i odvojeno.

Svetišta donose najbolju opremu, odnosno amajlije, ali je ograničen broj istih koje možete nositi.


Nove amajlije su prilagođene novim gameplay elementima koje donosi ekspanzija.

Ono pravo

Ghost of Tsushima je igra koja je fantastično koristila resurse PlayStation 4 konzole. Odlično se izvodila i još bolje izgledala. Ipak, može se lako zaključiti kako je tek s PlayStationom 5 ljepota igre došla do punog izražaja. Igra se izvodi u 4K rezoluciji pri stabilnih 60 sličica u sekundi. Teksture, iscrtavanje objekata u daljini, svjetlo i sjene su bolje izraženi i u višoj rezoluciji, pa od svake scene zastaje dah. Uz integrirani SSD, učitavanja su također znatno brža, a fast travel s jednog kraja mape na drugi traje tek nekoliko neprimjetnih sekundi.

Čudne se stvari događaju na odroncima Tsushime.


Nova mini-igra koristi napredne mogućnosti PlayStation 5 upravljača.

Osim onih zasnovanih na snazi same konzole, dodani su i brojni dodaci koji donosi novi DualSense kontroler. Fantastično su iskorištene mogućnosti poput haptičkog podražaja i adaptivnih okidača, osobito kod jahanja, korištenja luka i strijele, te brojnih novih mini-igara. Također, kvalitetniji zvučnik ugrađen u kontroler, zajedno s kvalitetnijom vibracijom svaki zvuk, šum vjetra i okoline pretvara u poseban taktilni osjećaj. Teško je opisati svaki pokret, no razvojni studio Sucker Punch se doista poigrao s brojnim mogućnostima koje nova konzola donosi.

Protivnici su bolje opremljeni, ali igrač ima iskustvo iz prethodno završene igre.


Napad konja je novi potez u ekspanziji i vrlo primamljiv za stalno korištenje.

Samurajski kodeks

Director’s Cut je definitivna inačica igre. Bilo da želite ste ljubitelj igre koji ju želi iznova odigrati ili pak novi igrač koji će igru prvi put okusiti, PlayStation 5 inačica je trenutno bolji odabir. Nudi više sadržaja koji je bolje prezentiran. Nova konzola donosi taman potrebne nijanse kako bi učinili igru iznova svježom. Čak i da nije izašla godinu dana ranije, Ghost of Tsushima novom inačicom izgleda toliko impresivno da bi je mogli zamijeniti za punokrvnu PlayStation 5 ekskluzivu. Povratak na otok Tsushimu je putovanje koje se svakako isplati ponoviti.

Tri na jednog? Nikad nisam bio u boljem omjeru snaga.

I što mi je činiti ako sam već igrao igru?

Matematika je vrlo jednostavna. Ukoliko dosad niste igrali ovu fantastičnu samurajsku avanturu, PlayStation 5 je najbolje mjesto za iskusiti je. PlayStation 5 donosi fantastične nove dodatke, unaprijeđenu rezoluciju, brža učitavanja i bolje izvođenje. Također, već u osnovnom paketu dolazi u Director’s Cut izdanju, tako da inačica za novu generaciju donosi sav dodatni sadržaj, novu kampanju, multiplayer mod i drugo. Ipak, ukoliko već posjedujete PlayStation 4 verziju, možete je nadograditi na Director’s Cut izdanje za cca 20 Eura i na PlayStation 5 verziju za dodatnih 10 Eura. Ukoliko ste imali u planu još jednom odigrati Tsushimu, svakako da je najbolje iskusiti upravo najbolju verziju. Igru možete nadograditi kroz izbornik igre u bilo kojem trenutku, kao i prekopirati učitanu poziciju na novu konzolu.