DOS deck vam omogućuje besplatno igranje nekih od najvećih klasika u pregledniku

DOS deck vam omogućuje besplatno igranje nekih od najvećih klasika u pregledniku

0

Martin Kool, dizajner igara i partner u nizozemskoj IT agenciji Q42, na webu je objavio novi projekt pod nazivom DOS_deck, koji vam omogućuje da u internetskom pregledniku na svojem računalu ili Steam Deck konzoli igrate neke legendarne DOS igre s punom podrškom za igraće kontrolere.

DOS_deck radi na Steam Decku, Macu i Windowsima koristeći Chrome, Edge ili Safari preglednike na TV-u ili zaslonu laptopa, uz podršku za gamepad ili miš i tipkovnicu.

Svoje omiljene MS-DOS igre možete igrati bez preuzimanja, instalacije ili konfiguriranja, bez brige da ćete izgubiti svoj napredak, jer DOS_deck automatski sprema vaše stanje igre kada izađete, tako da uvijek možete nastaviti tamo gdje ste stali, a tu je i virtualna tipkovnica koja je dostupna kada trebate unijeti tekst, a ne želite ustati s kauča.

Svaka je igra unaprijed konfigurirana za korištenje kontrolera, a DOS_deck navodi koje se tipke tipkovnice i gumbi kontrolera koriste kako bi vam pružio najbolje iskustvo igranja.

Sustav se temelji na postojećem DOSBox emulatoru i JS-DOS portu za web preglednike, a trenutno se u ponudi nalazi 14 naslova, no u budućnosti bi ih moglo biti znatno više ukoliko ovaj servis ostvari popularnost.

Zasad se u ponudi nalaze Wolfenstein 3D, One Must Fall 2097, Warcraft: Orcs & Humans, Jazz Jackrabbit, Syndicate, Doom, Epic Pinball, The Black Cauldron, Command & Conquer, Heretic, Commander Keen, Commander Keen 4, The Lost Vikings i Supaplex pa navalite.

Ako se pitate jesu li ove igre legalne, autor kaže da jesu jer je svaka provjerena i ima neku od licenci za dozvoljenu distribuciju kao shareware, freeware, demo ili “liberated”, što se odnosi na igre koje su bile izdane komercijalno, no kasnije ih je developer odlučio proglasiti besplatnim.

Prije igranja bi bilo dobro da na stranici DOS-decka kliknete na poveznicu About kako biste dobili neke dodatne korisne savjete ili upute kako omogućiti igranje putem Steam Decka.

Moramo vas samo upozoriti da su sve igre u ponudi izuzetno zarazne pa bi se moglo dogoditi da usprkos rudimentarnoj grafici iz samih početaka gaminga, totalno zabrijete i provedete čitavu noć u ubijanju nacista u Wofensteinu ili napucavanju kuglica u fliperu.