Apple tvrdi da će s novim OS-om pretvoriti Macove u ozbiljna gaming računala

Apple tvrdi da će s novim OS-om pretvoriti Macove u ozbiljna gaming računala

0

Igranje na Macovima nikada nije privuklo gamere jer su Appleova računala imala slabu podršku od strane game developera, a ni čelnici tvrtke se nikada nisu ozbiljno posvetili tom segmentu tržišta.

Igara za Mac je bilo jako malo u usporedbi s onima za Windows računala, a portanje naslova je često kasnilo po nekoliko godina, tako da ste mogli reći da se na Macovima može igrati, ali da bi netko kupio Mac zbog gaminga, to nije nikada bilo slučaj.

Apple je na WWDC 2023 konferenciji za developere najavio najnovije ažuriranje svojeg macOS desktop operativnog sustava pod nazivom macOS Sonoma, koje donosi brojne značajke uvedene s iOS-om 17 i iPadOS-om 17, uključujući nadograđenu aplikaciju Poruke i novu funkciju prediktivnog automatskog ispravljanja, no po nama se najveća najava odnosi na gaming.

Naime, uz macOS Sonoma, dolazi Game Mode koji daje prioritet korištenju CPU-a i GPU-a za vaše igre kako bi se osigurao najveći mogući optimalni broj sličica u sekundi, a Bluetooth stopa uzorkovanja je udvostručena kako bi se poboljšala podrška za PlayStation i Xbox kontrolere.

Novi Gaming Porting Toolkit za programere osmišljen je kako bi značajno smanjio vrijeme potrebno za prijenos igara s PC-a na Mac, pa kažu da je “jednostavniji proces pretvorbe” uključen za shadere i grafički kod u Metal API.

Kako bi pokazao da ozbiljno cilja na gaming, Apple se obratio developeru Hideu Kojimi, autoru Metal Gear Solida i Death Strandinga koji je objavio da njegov studio donosi Death Stranding: Director’s Cut na macOS platformu krajem godine te ujedno aktivno radi na dovođenju budućih naslova u macOS.

Game Mode navodno radi sa bilo kojom igrom, uključujući sve postojeće i nadolazeće Mac igre, macOS Sonoma će biti dostupan kao besplatno ažuriranje softvera ove jeseni.