The Smurfs: Mission Vileaf

The Smurfs: Mission Vileaf

0

Gargamel ima diabolični plan. Kako bi zarobio štrumpfove, zarazio je cijelu šumu posebno spravljenim kemikalijama. No i štrumpfovi imaju svoj tajni plan.

7.5

Author's rating

Overall rating

Grafika
7.4
Animacija
7.0
Zvuk
6.6
Glazba
7.2
Igrivost
8.0
Konačna ocjena
7.5
The good
  • Simpatični vizuali
  • Gameplay
  • Mehanika
The bad
  • Kratko traje
  • Nezanimljiva borba

U praćenju trendova modernog društva, spajanju žanrova i igrama kao igraćim servisima, pomalo smo zaboravili da je srž gaminga zapravo iskonska zabava namijenjena svim uzrastima.

Šuma je zaražena, ali Papa Štrump, Lumen i Majstor imaju plan. Izradili su raspršivač protuotrova, a igrač će usvojiti brojne vještine kako bi izliječio cijelu šumu. I to je premisa cijele igre. Britko i jednostavno kakvi bi zapleti dječjih igara i trebali biti. Ovisno o poglavlju, igrač će voditi štrumpfa poput Hrge, Mazala ili Štrumpfete, no svima je zajedničko da koriste Smurfizer, multi-praktičnu spravu i raspršivač kojim će se štrumpfovi kretati, liječiti šumu, ali i boriti se.

Piše: Vedran Vlahović

Multi-praktik
Igrač počinje igru na odroncima šume, nadomak selu štrumpfova. Cijeli gameplay je fokusiran na Smurfizer, koji je vaše oružje i način kretanja kroz razine, a on u početku igre ima poprilično osnovne funkcije. Budući da možete samo skakati i raspršivati kratkog dometa, naučit ćete osnove kretanja i liječenja šume, uz sakupljanje pokojeg lakše dostupnog predmeta za nadogradnju. Lako bi moglo doći do inicijalne frustracije koliko toga kroz razine morate propustiti. Vrlo brzo ćete stići u selo, kad se otvara mogućnost pristupa novim razinama, ali i nadogradnja raspršivača novim i jačim mogućnostima, osim onih koje nalazite na kraju svakog poglavlja.

Vrlo brzo Smurfizer postaje moćno oružje i oruđe. Omogućava raspršivanje u svim smjerovima skokom i udarcem u tlo, dvostruki skok, lebdenje, zalet i brojne druge vještine. One su polagano dozirane igračima, pa ih lako mogu svladati i najmlađi, kojima su štrumpfovi možda i prva igra koja će ih uvesti u novi hobi. Igra ne koristi puno tipki na kontroleru, već su kontrole prezentirane više situacijski, ovisno o skoku, prilici i redoslijedu korištenja. Za sve će vam trebati tek nekoliko osnovnih tipki, uz opcionalno uzmicanje i druge složenije kontrole koje će biti praktične kod izbora viših težina.

Od šume do močvare
Uzme li igru u ruke veteran i ide ciljano prema kraju igre, završit će je već za nekoliko sati. Igra nije duga, a nudi tek pet poglavlja i ukupno petnaestak razina. Mlađi će uživati u svakoj razini, počevši od početnih razina i šume, preko dvorca, močvare, pa sve do Gargamelove kolibe. Razine su dovoljno dugačke i linearno rastu po složenosti, pa osim što postaju teže, igračeva vještina ih pomno prati. Budući da nije moguće sve skupiti u prvom igranju, a kraj vas vraća u centralno selo, može se nakupiti dobra satnica želite li pokupiti svaki predmet i izliječiti cijelu šumu.

Predmeti su potrebni za nadogradnju Smurfizera, te su za svaku nadogradnju potrebni predmeti iz svakog poglavlja. Neke su nadogradnje jednostavne poput više zdravlja ili kapacitet raspršivača, dok druge nadogradnje otvaraju mogućnost veće i proširene uporabe Smurfizera, što će omogućiti igraču da pristupi dotad nedostupnim dijelovima igre. Gameplay je neobičan spoj Kene, Luigi Mansiona, pa čak i Batmana, budući da su nas slagalice sa skupljanjem predmeta podsjetile na Riddlerove upitnike, a sve funkcionira nevjerojatno dobro i sama gameplay mehanika je najjači adut naslova.

Majstorov zanat
Nitko neće odabrati The Smurfs: Mission Vileaf u uži izbor za igru s najljepšom grafikom. Međutim, da ona odlično pristaje igri, da je vrlo uvjerljiva i da savršeno prenosi atmosferu štrupfova, to isto tako nitko ne može poreći. Sve je odmjereno i šareno, iako se engine oslanja na bloom efekt osvjetljenja kako bi prekrio poneku teksturu niže rezolucije. Igra je dostupna na svim modernim platformama. Trenutno je najljepša PC inačica, a na next-gen konzolama se može igrati samo inačica za staru generaciju, budući da će next-gen verzije biti dostupne tek iduće godine. No to ne umanjuje kvalitetu, budući da se starije inačice odlično i stabilno izvode na novoj generaciji.

Grafički je igra oku vrlo ugodna i lijepo animirana. Što se tiče zvuka, glazba je lijepa i umirujuća, kakva bi pristajala predlošku, no voljeli bi da su svi glasovi sinkronizirani. Komunikacija sa štrumpfovima u selu je isključivo pismena, dok su glasovi rezervirani za međusekvence. Kod platformera je ionako bitno da je audio-vizualna prezentacija podređena gameplayu, a skokovi i akcije precizne.

Iako ponakad zna zasmetati kakva zalutala grana, kamera obično odlično prati igrača, a sve kontrole su responzivne i instantne. The Smurfs: Mission Vileaf je izuzetno ugodno iznenađenje. Igra je namjenjena najmlađima, ali promatrajući njih, vrlo brzo bi i sami mogli uskočiti u pomoć, pogotovo za sakupljanje nedostupnijih predmeta i materijala, budući da osim vještine kretanja, često traži od igrača promišljanje idealnog puta ili tehnike. Pri tom pothvatu ćete se i sami dobro zabaviti.