Šesnaestogodišnjaku pet godina zatvora zbog terorizma u Minecraftu

Šesnaestogodišnjaku pet godina zatvora zbog terorizma u Minecraftu

0

Ako živite u Rusiji možete završiti u zatvoru ako planirate terorističke aktivnosti u virtualnom digitalnom svijetu. To se dogodilo šesnaestogodišnjaku Nikiti Uvarovu, koji je na sudu u Sibiru osuđen na 5 godina zatvora zbog više kaznenih djela, među kojima je bilo javno dijeljenje letaka kojima se izražava podrška moskovskom matematičaru i aktivistu Azatu Miftakhovu koji se našao na sudu pod optužbom za vandalizam.

No najbizarniji dio optužbe protiv mladog Uvarova odnosi se na terorizam u virtualnom svijetu video igre Minecraft. Prema optužnici, Uvarov je proglašen krivim za izradu planova kojima je cilj bio miniranje zgrade Savezne sigurnosne službe Ruske Federacije FSB-a (nasljednika KGB-a iz sovjetskih vremena) koju je u društvu svojih pomagača sam izradio u igri Minecraft, kako prenosi Guardian.

Za razliku od njegova dva pomagača koji nisu osuđeni na robiju, Uvarova je ruski sud “rebnuo” s 5 godina zatvora, usprkos nastojanjima obrane da dokaže kako ne postoje dokazi da su Uvarov i društvo planirali išta dići u zrak, pa tako ni zgradu FSB-a sastavljenu od piksela i tekstura.

Kako je krenulo, uskoro će ljudi završiti u zatvoru zbog ubojstava u Call of Dutyu i pljačkanja u GTA V.