Sonic Colors: Ultimate

Sonic Colors: Ultimate

0

Za tridesetu godišnjicu serijala, Sega nam je pripremila remaster jednog od najboljih modernih Sonic nastavaka.

7.5

Author's rating

Overall rating

Grafika
6.4
Animacija
7.0
Zvuk
7.2
Glazba
7.6
Igrivost
8.0
Konačna ocjena
7.5
The good
  • Ponajbolja Sonic igra
  • Zabavno i brzo
  • Odlično za klince
The bad
  • Zastarjela mehanika i dizajn
  • Slaba grafička nadogradnja

Prije desetak godina, hvaljeni Sonic Colors je bio isključivo Nintendova ekskluziva, zbog čega su nastavak propustili brojni igrači na drugim konzolama i PC-u. No nikad nije prekasno ispraviti nepravdu.

Sonica ili volite, ili ne. Radi se o platformeru koji je s nama već posljednjih trideset godina i koji uspješno odolijeva Super Mariu kao najljuća konkurencija, iako je po putu izgubio matičnu konzolu i postao multiplatformski naslov.

Piše: Vedran Vlahović

Ipak, ironično je da je upravo najuspješniji moderni nastavak, Sonic Colors, do sad bio ekskluziva za Nintendove konzole, gdje je Super Mario alfa i omega svih platformera. Sonic Colors nas smješta u ulogu naslovnog junaka, koji još jednom mora zaustaviti svog vječitog antigonista Dr. Eggmana. Ovaj put, doktor se odlučio za napad iz orbite, gdje je sagradio najveći zabavni park u svemiru, a samo mu Sonic i prijatelji mogu stati na kraj.

Tu počinje naša avantura, u casinu koji će biti uvod i tutorial za igru, gdje ćemo naučiti osnove kretanja i borbe, te sve ostale informacije čak i ako vam je ovo prvi Sonic naslov. Zabavni park je podijeljen na nekoliko tematski različitih regija, a osim spomenutog casina, biti će dio sa slatkišima, dio s vlakom smrti i drugim atrakcijama koje nalazimo u zabavnom parku. Svaka tematska regija je podijeljena na šest razina i sedma, koja je isključivo boss borba, pa imamo mnoštvo razina za prelazak do kraja igre, a potom i uvježbavanje za najbolji mogući rezultat.

Kad se male ruke slože

Igra je u suštini lagana i namijenjena najmlađima. Iako neke razine mogu predstavljati prepreku, količina checkpointova i drugih pomagala je velika. Igra postaje izuzetno izazovna tek ako želite dobiti najviše rankove i osvojiti sve posebne prstenove koji otključavaju opremu i dodatke za Sonica, ali i najteže bonus razine. Taj sadržaj je posve opcionalan, no uz malo vježbe će se i to lako svladati, prvo C rang, pa B i tako sve do prestižnog S ranga.

Nemojte mislili da je zbog tematike casina igra neprikladna za najmlađe. Nema nikakve subliminalne poruke, ta tematika je odabrana jer paše zabavnom parku, pršti od jarkih boja i sve sjaji novčićima i zlatom. A nakon njega ionako slijedi svijet slatkiša koji će najmlađima biti najinteresantniji, s velikim bombonima, lizalicama i čokoladama.

Za uspješno svladavanje razina pomoći će vam Wispovi, malo izvanzemaljci koji Sonicu daju posebne sposobnosti, poput bušenja zemlje za brži prolazak kroz razine ili drugi koji će dati moć ispaljivanja poput loptice skočice, kad će se Sonic suludo odbijati od svih površina i tako stići do dotad nedostupnih mjesta. Kroz igru ćemo pronaći devet različitih Wispova, svaki sa svojom bojom, koje trebamo osloboditi i potom iskoristiti njihovu moć za svladavanje Dr. Eggmana, a oni su sa svojim bojama ujedno glavni junaci igre i razlog zašto se igra zove Sonic Colors.

Isprana boja

Sonic Colors je načelno lijepa igra, ali isto tako je stara preko deset godina, te dolazi s originalno s najslabije platforme svoje generacije, Nintenda Wii. Sukladno tome, grafika je zapela na početku dvijetisućitih i ne možemo se oteti dojmu da smo ljepše igre igrali 2005. Ultimate inačica jest remaster koji ima veću rezoluciju i bolje teksture, te brojne druge efekte, no načelo, ispod novog sloja boje, radi o se starom dizajnu i geometriji. Ima to i svoje prednosti.

Igra se izvodi odlično neovisno o platformi, u visokoj rezoluciji i zaključanih 60 sličica u sekundi, što je potrebno za brzu igru poput Sonica. S vremena na vrijeme izgleda mutno i uglato, osobito na većim ekranima, no pri velikoj brzini ćete se brzo naviknuti na nešto slabiju grafiku. Zvukom dominiraju glasni efekti i pomalo djetinjasta glasovna sinkronizacija, no upravo je to ono što klince okupira, zar ne? Sve u svemu, radi se o zaokruženom paketu koji vas neće impresionirati na prvu, no sve odrađeno na vrlo zadovoljavajućoj razini i lako se priviknuti, a mlađima ionako neće nimalo smetati.

Na pola puta

Igraća industrija se jako brzo mijenja. Igre koje su bile vrhunac industrije prije desetak godina, danas bi mogle djelovati izuzetno zastarjelo. Stariji igrači se teže prilagođavaju promjenama, pa više preferiraju remakeove i remastere od novih iskustava u igraćoj industriji, koja se sve više oslanja na online komponentu i društveno povezivanje s drugim igračima. Stoga, remasteri poput Sonica su vrijedan most između starih vrijednosti u igraćoj industriji i modernih konzola.

Sonic Colors Ultimate je tim više vrijedan što je inicijalno izašao samo za Nintendo, zbog čega su igru propustili igrači na drugim konzolama i PC-u. Ovaj put imaju priliku isprobati i odigrati nastavak koji se smatra možda i najboljim modernim 3D Sonicom. Oni koji pristupaju igri znaju što će dobiti. Unikatni, brzi platformer kojeg je lako završiti, no traži stotite sati kako bi se masterirao do kraja, uz najbrži prolazak i najviši dobiveni rank. Sonic je poseban platformer, za kakve ima sve manje mjesta u modernoj igraćoj industriji. Iskoristite priliku dok je još tu.

Sretan Rođendan

Ova godina obilježava okruglu tridesetu obljetnicu otkako se Sonic The Hedgehog po prvi put pojavio na igraćoj konzoli Sega Genesis. Nazvan Super Mario killerom, Sonic je pomogao u velikom porastu prodaje Sega konzola, koje su iznjedrile i brojne kasnije inačice, poput konzola Saturn, Jaguar i Dreamcast. No čak i nakon što je Sega prestala proizvoditi igraće konzole, Sonic je ostao snažan brand u igraćoj industriji.

Sonic igre su se do danas prodale u više od 150 milijuna primjeraka, a osim igara, Sonic The Hedgehog se pojavio u stripovima, animiranoj seriji, na filmskom platnu i kao memorabilija – igračke, privjesci, motiv na majicama i na brojnim drugim predmetima koji su omiljena kupovina svih zaljubljenika u računalne igre. Sonic ima i službenu Internetsku stranicu za kupovinu upravo tih predmeta s motivima iz igre, gdje možete pronaći čak i kuhinjska pomagala poput pregača i daski za rezanje s motivom popularnog plavog ježa.