RECENZIJA: The Last of Us Part II Remastered

RECENZIJA: The Last of Us Part II Remastered

0

Remaster ponajbolje PlayStation igre krije u sebi brojne novitete i dodatke

8.5

Author's rating

Overall rating

Grafika
9.1
Animacija
9.0
Zvuk
8.5
Glazba
8.4
Igrivost
8.8
Konačna ocjena
8.8
The good
  • No Return mod
  • Igrivi izbačeni dijelovi
  • Još uvijek vrhunska igra
  • Brojni dodaci
The bad
  • Online poteškoće

The Last of Us Part II nije izgubio nimalo sjaja u posljednje četiri godine i još je uvijek besprijekoran naslov, u novom izdanju bolji no ikad.

Stigao je i nastavak. Igrači s PlayStation 5 konzolom sad mogu cijeli The Last of Us serijal odigrati u novom ruhu, tehnički besprijekorno ispoliranom i tako se pripremiti za novu televizijsku sezonu koju priprema HBO.

Piše: Vedran Vlahović

Ipak se radi o tehnički najnaprednijoj igri prošle generacije, pa koliko zapravo ima smisla uložiti u novi naslov? Prije svega, onima koji posjeduju verziju za PS4, izdavač je omogućio nadogradnju na novu verziju za samo 10 eura, no tehničke nadogradnje nisu one koje bi vas mogle nagnati da otvorite novčanik, već brojni dodaci s kojima remaster dolazi.

Grafički, Part II i nije mogao puno napredovati. Rezolucija izvođenja, kao i teksture, više su kvalitete, a likovi su i dalje najuvjerljiviji u industriji. Igra je i dalje besprijekorno izvedena i kroz ove godine, gotovo ništa se nije približilo tim produkcijskim vrijednostima.

Igrači prate sad već odraslu Ellie u novim avanturama, a proći ćemo nekoliko velikih američkih gradova potonulih u godinama bezvlađa i post-apokalipse. Kontroverzna priča i dalje je jedan od najjačih aduta, a kako neki još nisu odigrali, nećemo im pokvariti prvobitni dojam, ako se radi o starijem naslovu.

Kako su sad i Part I i II dostupni na istoj konzoli, za najbolji dojam je potrebno odigrati igre kronološki, a između odigrati i odlični dodatak Left Behind koji dolazi u paketu s prvom igrom. Igrači sad na raspolaganju imaju ultimativni The Last of Us doživljaj zaokružen upravo s ovim Part II remasterom, koji koristi sve prednosti nove konzole, ne samo s boljim izvođenjem, no i drugim prednostima nove konzole, poput odličnog 3D zvuka i efekata na kontroleru.

Bez povratka

Ono zbog čega se isplati kupiti ili nadograditi ovaj remaster upravo su dodaci koji dolaze uz igru. Nekoliko dodataka je tu za okorjele ljubitelje, poput komentara developera koje možete uključiti u opcijama i koji vas prate kroz cijelu igru.

Zanimljiv su dodatak i izbačene dionice igre iz Alpha testiranja, koje po prvi put možemo zaigrati. Međutim, one traju tek dvadesetak minuta i neće dodatno produbiti priču ili gameplay, tim više što se radi o dionicama bez akcije ili bitnih događanja. Ipak, svaki će ih fan s guštom odigrati.

Dodatak je i slobodni stil sviranja gitare, koja se skriptirano nalazi u nekoliko dijelova igre. Iako sami nećemo previše svirati digitalnu gitaru na kontroleru, sigurni smo da će YouTube biti prepun odličnih covera popularnih pjesama. Neki igrači su doista impresivno strpljivi i vješti, što smo se nemali broj puta uvjerili. Ipak, onaj najveći i najimpresivniji dodatak je novi No Return mod igranja.

Radi se o rogue načinu igranja koji je Sonyju u posljednje vrijeme posebno zanimljiv nakon uspješnice Returnala. U remasteru Parta II, on će pred igrača staviti niz izazovnih arena koje kulminiraju borbom protiv bossa. Igrač će u predahu između arena biti u svom skrovištu, gdje može kupiti ili nadograditi oružja, te birati sljedeću arenu na karti. Imate tek osnovne informacije o sljedećem izboru arene, poput lokacije, vrste protivnika i načina igranja, bilo da se radi o tome da morate poraziti valove neprijatelja, opljačkati sef ili pak preživjeti određeno vrijeme.

Svakim uspješnim završavanjem, iduća arena je sve teža, a zdravlje, naoružanje i materijali se prenose, pa je potrebno dobro čuvati resurse u lakšim arenama kako one teže ne bi značile kraj preživljavanja. Brojne arene će imati i modifikatore, neke kao plus za igrača poput suborca, dok bi druge znatno mogle otežati stvari, poput bombe koju ispuštaju protivnici kad umru.

Svako uspješno završavanje izazova ili seta arena će otključati nove izazove, likove ili drugu kozmetiku, pa će tako igrači dobiti priliku zaigrati s voljenim likovima poput Joela ili Tommyja, koji nisu primarni akteri glavne igre. Zbog vremenskog ograničenja, manjka streljiva i izazovnih arena, kao i rangiranja na kraju svake, No Return od vas traži drugačiji, agresivniji pristup nego glavna priča, te služi kao odličan dodatak ako nakon igre trebate još koji izazov.

Nagrade su zbilja mnogobrojne, a neke se prenose i u glavnu igru. Iako No Return ne pridonosi priči, on je najbolji dodatak ovog remastera i prava poslastica za one koji žele akcijski orijentiran The Last of Us.

Kraj putovanja?

Ovaj nastavak se završava sa željom za još više, a iznimna popularnost serijala garantira da ćemo vidjeti barem još jedan nastavak ove fantastične post-apokaliptične avanture. PlayStation 5 igrači konačno imaju priliku zaigrati oba nastavka u najboljim izdanjima dosad, a brojni dodaci opravdavaju cijenu nadogradnje remastera.

I dalje se radi o ponajboljoj igri koju vlasnici Sonyjeve konzole mogu zaigrati, a ako vam je ovo prvi put da koračate cipelama odrasle Ellie, čeka vas nevjerojatna igraća poslastica. U četiri godine, koliko god tmurna post-apokalipsa bila, nije nimalo izgubila svoj sjaj.

Odlični dodaci su samo bonus kojem će se vratiti i veterani serijala, a komentari developera su primamljiv dodatak za još jedno igranje. Zbilja ćete dobiti dubok uvod u razvoj AAA igara i koliko je promišljena svaka odluka developera u kreiranju nezaboravnog iskustva za igrače. Ovo je samo uvod u ono što nas očekuje od serijala u budućnosti.