Nintendo tuži proizvođača legalnog Switch emulatora za piratstvo

Nintendo tuži proizvođača legalnog Switch emulatora za piratstvo

0

Nintendo je objavio da je njegova igra The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom za Switch konzolu, piratizirana više od milijun puta i odlučio je podnijeti tužbu protiv kreatora emulatora pod nazivom Yuzu, koji korisnicima omogućuje igranje piratskih igara razvijenih za Switch na osobnim računalima i Android uređajima.


U tužbi koju je podijelio Stephen Totilo iz Game Filea, tvrtka navodi da Yuzu krši odredbe Zakona o autorskim pravima DMCA.
Nintendo kaže da štiti svoje igre enkripcijom i drugim sigurnosnim značajkama koje sprječavaju ljude da igraju piratske kopije, a Yuzu ima sposobnost poništiti te sigurnosne mjere i dekriptirati igre.

Ilegalno je “zaobilaziti tehnološke mjere koje su uveli vlasnici autorskih prava kako bi se zaštitili od nezakonitog pristupa i kopiranja djela zaštićenih autorskim pravima”, naglašava Nintendo. A distribucija “softvera koji je primarno dizajniran da zaobiđe tehnološke mjere” također predstavlja nezakonitu trgovinu. Optuženi stoga “omogućuju piratstvo kolosalnih razmjera”, tvrdi se u tužbi.

Ovaj bi slučaj mogao postaviti presedan za buduće tužbe protiv emulatora, koji sami po sebi nisu nezakoniti.