Logitech G Pro X 2: Vrh gaming ponude

Logitech G Pro X 2: Vrh gaming ponude

0

Kada pogledamo moderni gaming sustav, zvučnici generalno više nisu u modi jer ćete morati jasno razumjeti tihe zvukove, a pokazalo se da u većini slučajeva ukućani nisu presretni kada moraju slušati nečiji gaming. Zato nije ni čudo koliko je eksplozivan rast slušalica bio u zadnjih desetak godina, s fokusom ne samo na glazbu, već i dobivanje jasnog, prostornog zvuka kojem je lagano otkriti izvor u prostoru.

Dok bi za dobivanje surround efekta trebali imati velik broj zvučnika, strateški raspodijeljenih oko sebe, ispada da slušalice taj efekt mogu proizvesti s malo softverske magije. Dapače, mnogi tvrde kako je implementacija surround zvuka superiorna na slušalicama.

No, i dalje smo povezani žicom što je dugo bio uvjet za dobar zvuk, jer jednom kada signal prenosite bežično, javljali su se problemi kod kompresije radi spuštanja kvalitete, kao i kašnjenje zvuka kakvo se često javlja kod Bluetooth konekcija.

Kako žičane slušalice nisu idealne s obzirom da ih konstantno povlačimo, pogledali smo što se novo nudi u bežičnom svijetlu. Ono čega će se neki sjetiti je da je Logitech razvio tehnologiju upravo da riješi taj problem, prvobitno kako bi potpuno eliminirali kašnjenje u radu bežičnih miševa.

Sada kada pored svog proizvoda imaju “Lightspeed” oznaku, znate da koriste najnoviju bežičnu tehnologiju, a s obzirom da se umjesto Bluetootha ovdje radi o WiFi standardu, nisu toliko limitirani ni kvalitetom koju mogu prenijeti bežično.


Logitech je nedavno predstavio potpuno nove gaming slušalice, G Pro X 2, model koji nadograđuje popularnu Pro X verziju. Ova serija slušalica smatra se vrhom Logitech ponude, a nema nikakvih dodatnih ukrasa poput RGB-a, već se fokusira na ponudu najboljih performansi.Odmah smo provjerili konekcije koje slušalice nude i stvarno je teško prigovoriti jer nude bežično spajanje visoke kvalitete koje smo već spomenuli u obliku njihove Lightspeed tehnologije putem WiFi signala s USB recieverom koji povezujete na računalo, a recieverom su podržane i konzole poput Playstationa 5 kao i XBox Series X, a Nitendo ćete morati držati u docku kako bi se reciever mogao spojiti.


Novost kod ovih slušalica je Bluetooth povezivost, pa sada službeno svi oblici gaminga mogu koristiti ove slušalice, uključujući i mobilne korisnike na mobitelima i tabletima. Kada pričamo o bežičnim specifikacijama, Lightspeed standard drugoj generaciji Pro X slušalica nudi i do 30 metara bežičnog signala što je duplo dulje od standarda.

No, Logitech nije ovdje stao pa su slušalicama omogućili i korištenje žice za povezivanje putem 3,5 mm utora tako da su ovo među najsvestranijim slušalicama u ponudi, a povrh toga ne viču “gaming” kada ih vidite pa je lagano s njima i putovati. Plus je i što je mikrofon standardno odvojiv i također koristi dodatan 3,5 mm utor.

Kakav je zvuk?

Malo istraživanja i brzo dolazite do informacije da je novi G Pro X 2 model najveći korak naprijed napravio u kvaliteti zvuka. To je postignuto implementacijom potpuno novog drivera u čijoj je proizvodnji korišten i grafen za dijafragmu zvučnika. Iskustva korisnika su univerzalno izvrsna, bilo da slušalice koristite za glazbu ili gaming s relativno neutralnim zvukom koji će vrlo precizno reproducirati sve što na njega pustite. Svakako smo ih i mi morali isprobati.

Jednom na glavi, pokazale su se vrlo laganima za bežične slušalice, a odmah smo ih spojili na računalo da vidimo što nam mogu ponuditi. Logitech savjetuje da instalirate njihov G Hub softver za kontrolu slušalica, što i mi preporučamo jer nude veliku količinu optimizacije, od ekvilajzera kojeg možete sami postaviti, odabrati neke od pred-programiranih postavki ili pak skinuti kombinacije koje su spremili drugi korisnici na webu.

Uz sam zvuk, odvojeno postavljate surround iskustvo koje dolazi s više modova, od gaminga što je i primarni cilj s najboljim rezultatima, do drugih izvora zvukova poput videa, a podržan je i DTS Super stereo mode kojim možete dodatno optimizirati zvukove i “osjećaj prostornosti”.

Svi zvukovi slušalica su kristalno čisti i reprodukcija je vrlo neutralna, a softverom sami možete optimizirati zvukove ako želite više dubokih tonova, koji će i u tom slučaju biti iznimno precizni.

Mikrofon za čavrljanje

Uz slušalice dobivate i omnidirekcionalni mikrofon, dodatno ojačan Blue Vo!ce sustavom za dobivanje dodatnih efekata.


Sve vam je dostupno unutar G Hub softvera, a mikrofon možete prilagoditi ovisno o svome glasu (pričate li tiho ili ste glasniji), a imate i dodatan ekvilajzer kao i high-pass filter kako biste mogli izbaciti sve zvukove oko vas poput ventilatora i zujanja računala, tipkovnice i ostalih detalja koji bi mogli ometati sudionike razgovora.

Tu su naravno i brojni filteri za mijenjanje vašeg glasa ako želite začiniti iskustvo, pogotovo u novijim igrama koje podržavaju razgovor kada su igrači u blizini jedan drugog.

Ostale sitnice

Malo smo prekopali kutiju s kojom dolaze slušalice i uz njih dobivate sekundarne navlake pa osim umjetne kože s kojom dolaze standardno, dobivate i verziju s tekstilom koja će se nekima više dopasti s obzirom na vruće dane ispred nas. Moramo naglasiti i kako Logitech jamči do 50 sati rada na jednom punjenju, no lagano ćete premašiti tu brojku pa očekujte jedno punjenje svakih tjedan-dva, ovisno naravno koliko ih dnevno koristite, u kojem načinu rada i glasnoći.

Spojili smo ih i Bluetoothom na mobitel te je glazbu užitak slušati satima, bilo da volite pojačane duboke tonove ili duge riffove gitare. Gaming ima gotovo neprimjetan lag, limitacija trenutne Bluetooth tehnologije, te je i gledanje multimedije bez kašnjenja zvuka pravi užitak.

Sve u svemu, bilo da radite upgrade periferije ili slažete novi build, savjetujemo da uračunate i ovaj set odličnih slušalica koje će vas služiti godinama.