Kontroverzna igra Six Days in Fallujah dolazi u Early Access na Steam

Kontroverzna igra Six Days in Fallujah dolazi u Early Access na Steam

0

Taktička pucačina iz prvog lica Six Days in Fallujah već je više puta bila najavljivana i odgađana te je u jednom trenutku, ne tako davno, izgledalo da nikada neće vidjeti svjetlo dana, no sada je izdavač Victura najavio dolazak na Steam Early Acces 23. lipnja ove godine.


Igra rađena prema istinitim događajima druge bitke za grad Fallujah u Iraku 2004. godine, smješta radnju u jednu od najkrvavijih bitaka iračkog rata u kojoj je živote izgubio veliki broj pobunjenika, američkih vojnika i civila, a posebno kontroverzna su bila bombardiranja u kojima su Amerikanci koristili bijeli fosfor koji izaziva teške opekline, a neki izvještaji govore da se zbog toga od 2005. godine rađaju djeca s deformacijama, mada se bijeli fosfor ne smatra kemijskim oružjem.

Prvi developer igre Atomic Games koji je igru trebao razviti za Konami 2009. godine, želio je prikazati šestodnevnu bitku za Fallujah s visokom dozom realizma, pa su u razvoju sudjelovali brojni američki vojnici kao stručni savjetnici. Zbog velikog pritiska dijela javnosti koja je smatrala da je od stvarnih događanja proteklo premalo vremena da bi se po njima radila video igra, Konami je odustao od izdavanja, dok je Atomic Games nastavio raditi na njoj.

Više od desetljeća su se smjenjivale informacije da će igra biti izdana ili da neće nikada izaći, da bi 2021. predsjednik Atomic Gamesa Peter Tamte osnovao izdavačku kuću Victura i objavio da je razvoj povjerio developerima iz studija Highwire Games.

Sada je napokon izvjesno da igra izlazi na PC, PS5, Xbox Series, Ps4 i Xbox One platformama, a prvi će je moći zaigrati korisnici Steama 23. lipnja ove godine, kada stigne u Early Eccess fazu, dok se izlazak za PlayStation i Xbox konzole očekuje za 2024. godinu.

Igra će biti taktička pucačina iz prvog lica s naglaskom na kooperativnu igru za 4 igrača, koji će morati donositi odluke o svojim djelovanjima u opasnom urbanom okolišu, na sličan način kao što su to činili Marinci u stvarnoj bitki.

Tamte opisuje projekt kao “pomno rekreiranu verziju Falluje u igri, zajedno sa stvarnim marincima koji posuđuju svoja imena i likove, kao i rekreacijama specifičnih događaja iz bitke”.

Povodom skorog izlaska igre na Steam Early Access, danas je izdan najavni video trailer koji možete pogledati dolje.