Gamer izradio ultimativni joypad za FPS igre

Gamer izradio ultimativni joypad za FPS igre

0

Većina ljubitelja pucačina iz prvog lica ne priznaje nikakav drugi način upravljanja osim kombinacije miša i tipkovnice, dok mnogi fanovi konzola ne vole FPS igre zbog loše upravljivosti kontrolerima, mada mnogi naslovi na konzolama danas podržavaju spajanje miševa i tipkovnica.

Gamer i uradi sam majstor Charlie Pyott s YouTube kanala PyottDesign, odlučio je istražiti zbog čega joypad kontroleri nisu dobri za igranje FPS-ova i može li ih se nekako poboljšati da mogu učinkovito zamijeniti kombinaciju miša i tipkovnice.

Nakon kraćeg istraživanja otkrio je da na internetu već duže vrijeme postoje koncepti kontrolera s trackballom, uz čiju pomoć bi brzi pokreti oružja u rukama i precizno ciljanje bilo znatno unaprjeđeno, no niti jedan od tih koncepata nije došao do tržišta.

Potom je pronašao i znanstveni rad u kojem istraživači Sveučilišta u New Yorku prezentiraju FPS kontroler s trackball kuglicom, nakon čega je odlučio napraviti vlastiti joypad koji kombinira ciljanje trackballom i analogno kretanje, koji bi mogao pružiti razine performansi usporedive s postavkama miša i tipkovnice.

Pomoću 3D modeliranja, 3D printanja i korištenja elektronike iz miša s kuglicom i Xbox kontrolera, Charlie je napravio hibrid miša i kontrolera.
PyottDesignov kontroler ima trackball umjesto desne analogne palice, što igračima pruža prednosti brzog i preciznog ciljanja i analognog kretanja u jednom kompaktnom paketu. Kontroleru je također dodao namjenske tipke miša i kotačić za pomicanje.

Nakon podešavanja funkcija i vježbanja igranja, Charlie je uspio postići da mu kontroler s trackballom ponudi 93% u odnosu na njegovu uspješnost s mišem i tipkovnicom u Aim Lab pucačini koja se koristi za treniranje ciljanja, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Hoće li Sony, Microsoft i drugi proizvođači biti zainteresirani napraviti svoje službene trackball joypadove za PS5, Xbox i PC prema Charlijevom dizajnu još nije poznato.