Kako je nastao Access kontroler za PS5 i što je Logitech G Adaptive Gaming Kit

Kako je nastao Access kontroler za PS5 i što je Logitech G Adaptive Gaming Kit

0

Sony je objavio novi video s pričom o dizajnu Access upravljača, s detaljnijim uvidom u njegov razvoj i prvim pogledom na pakiranje.


Sonyev Access controller je periferni dodatak PS5 konzoli koji omogućuje osobama s ograničenom pokretnošću da uživaju u gamingu jednako kao i svi drugi gameri. Vodeći se idejom da invalidnim osobama pruži potpunu kontrolu nad igrom, Sony je odlučio dizajnirati modularni prilagodljivi kontroler koji se može koristiti na brojne načine.

Kako je tekao razvoj kontrolera objašnjava viši tehnički voditelj programa Alvin Daniel:
“Imali smo misiju stvoriti kontroler koji pomaže igračima s invaliditetom. I u početku, kad smo započeli projekt, činilo se tako zastrašujuće. Kako stvoriti pristupačan kontroler, s obzirom na raznolikost i različite uvjete i nedostatke koji postoje?

I tako je tim započeo s vrlo klasičnim pristupom, a to je, znate, pogledat ćemo podatke popisa stanovništva, pogledat ćemo medicinske podatke i pokušati razumjeti poput, koja su najčešća stanja invaliditeta koja postoje, i pokušat ćemo to riješiti.

I tako smo krenuli tim putem. I ispada da to nije baš učinkovito iz dva velika razloga. Prvi je da ne postoje dvije osobe koje doživljavaju invaliditet na potpuno isti način. Imali smo vrlo ranu testnu skupinu, gdje su nam došla dva igrača, a obojica su imala cerebralnu paralizu.Prvi igrač je bio u invalidskim kolicima, nije imao baš puno snage u rukama. Ali je imao dosta spretnosti prstiju. Druga osoba, je također imala cerebralnu paralizu i koristila invalidska kolica. U slučaju tog pojedinca, ruke su bile zamrznute u fiksnom položaju, kao i kruti prsti. I tako je vrlo brzo postalo očito da je standardni kontroler uopće ne mogu koristiti.

I tako je ovdje bio primjer dva igrača s istim zdravstvenim stanjem, ali koji su trebali jako različite prilagodbe. Dakle, stvar je u tome da postoji širok spektar različitih načina na koje ljudi doživljavaju određeno stanje. To je bila točka jedan.

Druga točka je da vaš invaliditet može biti dinamičan, što znači da može napredovati ili nazadovati tijekom vremena. Dakle, neizbježno, kontrola ili prilagodba koja vam je potrebna prvog dana nije prilagodba koja bi vam mogla trebati 100. dana. S obzirom na te dvije stvari, kako se zapravo može pristupiti dizajniranju kontrolera koji je dovoljno fleksibilan i prilagođen igračima potrebe?

Iz toga smo se usredotočili na tri ključna izazova. Prvo je da ne morate držati kontroler da biste ga koristili. Drugo, olakšavamo pritiskanje gumba. A gumbi na upravljaču nisu samo veći, svi su organizirani u jednoj ravnini, poput tipkovnice, što svaki gumb čini vidljivim i lakim za pritiskanje. I jedinstveno, Access controller isporučuje se kao komplet. Dakle, u kutiji imamo čitavu hrpu različitih gumba različitih oblika, tekstura i veličina koje možete upotrijebiti za fizičku prilagodbu i konfiguraciju kontrolera za sebe.

I treće, htjeli smo olakšati interakciju s palicama. I tako s dva Access kontrolera, ili s Access kontrolerom i DualSense kontrolerom sa značajkom koju nazivamo ‘kolaborativno korištenje’, sada možete slobodno postavljati palice što dalje ili što bliže [kako želite] ili u različitim orijentacijama ili različite razine, kako biste mogli igrati udobno i dulje.

Svjesni da pristupačno iskustvo počinje od trenutka kada počnete raspakirati proizvod, Sony se potrudio da i to bude olakšano korisnicima kontrolera. Dizajnirano da se može otvoriti jednom rukom, pakiranje Access kontrolera sadrži praktične omče koje se mogu povući s lijeve ili desne strane, te dodatne s unutarnje strane koje vam pomažu da otvorite kutije i lako izvučete kontroler. Unutrašnjost sadrži utore koji prikladno organiziraju različite komponente kompleta, uključujući 19 izmjenjivih kapica za gumbe i 3 kapice za štapiće u jednom sloju za jednostavno prepoznavanje i pristup”.

Iako je Access controller dizajniran kao “gotovo” rješenje za mnoge igrače s invaliditetom, postoji širok spektar različitih potreba koje je Sony također htio pokriti, pa je predstavio službenio komplet dodatne opreme pod nazivom Logitech G Adaptive Gaming Kit for Access Controller, koji je razvio Logitech u suradnji s SIE timom.

Komplet donosi niz dodatnih, izdržljivih gumba i okidača visokih performansi za Access controller koje možete zamijeniti, dodijeliti i označiti. Ovaj kompleta će biti dostupan online na LogitechG.com i kroz odabrane maloprodajne trgovine počevši od siječnja 2024. po preporučenoj maloprodajnoj cijeni od 9,99 eura.