Global Game Jam – Tko je napravio najbolju videoigru u 48 sati?

Global Game Jam – Tko je napravio najbolju videoigru u 48 sati?

0

Završeno je međunarodno natjecanje u izradi videoigara Global Game Jam koje se istovremeno održalo na 683 lokacije širom svijeta, među kojima je bila Novska.

Hrvatsko natjecanje su organizirali Poduzetnički inkubator PISMO powered by A1 i Razvojna agencije SIMORA. Prema broju sudionika, njih čak 135, ovo je najveće natjecanje ovog tipa ikad organizirano u Hrvatskoj. Zadana tema natjecanja bila je dualnost, a 22 tima imala su zadatak u 48 sati napraviti videoigre.


Po završetku izrade videoigara, tim po tim je svoje radove prezentirao tročlanom žiriju u sastavu Damir Đurović, Aleksandar Gavrilović i Dominik Cvetkovski. Prema njihovim riječima, ovogodišnje izdanje iznjedrilo je odlične videoigre, a posebno ih je iznenadila razina znanja koju su pokazali srednjoškolski timovi.


Velik izazov i poseban trud izazvale su i nagrade koje su osigurali sponzori – Jamnica Plus d.o.o., A1 Hrvatska d.o.o., VIDI – medijska kuća, magazin Reboot i Sisačko-moslavačka županija.

Prvu nagradu, iznos od 10.000,00 kuna od Jamnice i njihovog brenda pića za gejmere ProGame osvojio je tim u sastavu Mladen Bošnjak, Mateja Olujić, Marko Franjić, Mateja i Stefan Vedrina koji su igru nazvali “Odraz”.


O kvaliteti igre govori i da je dobila posebnu nagradu žirija za najbolju grafiku viđenu na natjecanju. Mateja Vedrina se u ime pobjedničke ekipe obratila i zahvalila riječima da su do sad bili na svakom Global Game Jamu u Novskoj i da su kroz godine stasali u najbolje, te da njihova pobjeda bude poticaj i svima drugima.

Drugu nagradu, iznos od 3.000 kuna od inkubatora PISMO i A1 poklon paket: Sony PlayStation 5 bundle i Xiaomi Mi Electric Scooter osvojila je ekipa u sastavu Matej Balašković, Bernarda Špoljarić, Nikola Višekruna i Neven Pilić koji su kreirali igru pod nazivom „Reflections“.


Treću nagradu, iznos od 2.500,00 kuna i A1 poklon paket: Xiaomi Mi Electric Scooter osvojila je ekipa u sastavu Zvonimir Barać, Gordan Bezjak, Sven Nemet i Maria Cvetkovski koja je napravila igru „ONENO“.

Svi članovi pobjedničkih timova nagrađeni su i sa pola godine pretplate na časopis VIDI.


Najbolja srednjoškolska ekipa bio je tim Filipa Đurđevića i Marka Pujića koji su kreirali igru pod nazivom Dimension hop, koja je ujedno posebno pohvaljena za najbolji gameplay natjecanja, a osvojila je nagradu inkubatora PISMO u iznosu od 1.000 kuna.

Žiri je kao najbolje prezentiranu igru ocijenio „GUMBO vs. GUMBO“ koju je napravio tim u sastavu Laura Tandarić, Vlatko i Siniša Kolundžija, Tamara Josić, Anja Tkalec i Oskar Dragić.


U ime organizatora natjecateljima, sponzorima, gostima i medijima se zahvalio Mario Čelan, direktor Razvojne agencije SIMORA poručivši da će i dalje raditi na razvoju gaming industrije. “Ove godine podigli smo organizaciju ovog događaja na još viši nivo. Na tome ćemo inzistirati i u narednoj organizaciji. Gaming se u našoj županiji pokazao kao uspješan. Sa 67 start up-ova registriranih u našem inkubatoru, šest generacija i više od 250 osoba educiranih kako proizvoditi videoigre, te pet razreda srednjoškolaca u Sisku i Novskoj na smjeru Tehničara za izradu videoigara jasno govori da smo postali središte gaminga Hrvatske!”, izjavio je Čelan.

Ovo natjecanje jasno pokazuje koliki je napredak u Hrvatskoj ostvarila scena domaćih game developera. Kada smo 2014. godine organizirali Game Developers Forum, domaćih developera je bilo manje nego što sada ima sudionika Global Game Jama. Jasan znak da su mladi prepoznali sjajnu perspektivu u industriji koja je već odavno premašila filmsku i glazbenu industriju zajedno.