Martha Is Dead

Martha Is Dead

0

Ratovi su prepuni malih tragedija pojedinaca. I priča koje nikad nisu ispričane.

8.5

Author's rating

Overall rating

Grafika
8.4
Animacija
7.6
Zvuk
7.5
Glazba
7.9
Igrivost
8.8
Konačna ocjena
8.5
The good
  • Aspekt fotografije
  • Intrigantna priča
  • Mnoštvo detalja
The bad
  • Previše uznemirujuće za neke
  • Kratko iskustvo

UPOZORENJE: NIJE ZA ONE SLABIJEG ŽELUCA!

Martha is Dead je fantastičan psihološki horor za ljubitelje žanra koji priča tragediju koja se odvija za vrijeme rata, ali nije o ratu.

Koliko pogubna može biti mala laž? Nakon utapanja sestre blizanke, Giulia je majci potvrdila da je ona svoja sestra, gluhonijema Martha. Sad mora poduzeti sve korake da bi zadržala uvjerljivost te laži.

Piše: Vedran Vlahović

Giulia i Martha su sestre blizanke, koje s roditeljima žive na imanju u okolici Toskane, u ratnoj 1944. godini. Iako u Italiji vlada nestašica i glad, djevojčicama ništa ne nedostaje. Njihov otac je cijenjeni nacistički general, dok je majka talijanska domaćica. Saveznici napadaju na raznim frontama i svima je jasno da se ratu polako bliži kraj. Međutim, ovo nije priča o ratnoj tragediji.

Jedan od zadataka jest pronaći pumpu za gumu bicikla, kako bi Giulia mogla otići u udaljene dijelove mape.

Jedne večeri, dok je Giulia fotografirala obližnje jezero, vidjela je djevojku na površini vode. To nije bio nitko drugi no njena sestra Martha. Kako ih ni vlastiti roditelji ne mogu razlikovati, kad su došli do obale jezera, upitaju živu djevojku je li dobro, te je oslove Martha. Budući da je majka voljela njenu tek preminulu sestru, a Giuliu je okrivljavala za svoj gubitak plodnosti, ona je prihvatila identitet sestre i potvrdno kimnula glavom.

Fantastična mehanika klasične analogne fotografije izuzetno je detaljno prebačena u medij video igre.

Giulia sad mora preuzeti Marthin identitet, te sve njene vrline i mane. Kako je Martha bila gluhonijema, Giulia zna da više nikad u životu neće moći izustiti riječ, kao ni slušati glazbu, te da će sve svoje hobije morati zamijeniti Marthinim. Možda je nije ubila, no Giuliu izjeda osjećaj krivnje zbog krađe sestrinog identiteta. Koliko još može izdržati u svijetu laži i obmana vlastite obitelji?

Četrdesete su, nemamo Polaroid ili digitalnu kameru. Sve fotografije ćemo trebati samostalno razviti u mračnoj komori.

Fotoaparat u torbi

Martha is Dead spada u žanr horora, iako bi ga zlobnici nazvali walking simulatorom. Taj žanr je sve popularniji, no kako ga nadograđuju horor i avanturističkim elementima, novi predstavnici su sve složenije i zanimljivije igre. Ne radi se o složenoj avanturi, a slagalice se uglavnom svode na pronalaženje pravog predmeta. Međutim, ono što intrigira je najsloženiji gameplay element, a to je aspekt fotografiranja. Glavni protagonist Giulia je strastvena fotografkinja, a igra će vas na interaktivan način upoznati sa svim čarima tradicionalne, crno-bijele analogne fotografije.

Ukoliko dobro izoštrite fotografiju i ne ostavite ju predugo u tekućini, konačan rezultat je impresivan.

U igri je glavni alat fotoaparat, a kako bi ga iskoristili po jakom svijetlu i u tmini noći, za makro i mikro fotografiju, kao i različite motive, po imanju će biti rasuti brojni dodaci koji će vam omogućiti fotkanje najbolje moguće fotografije. Tako ćete pronaći tripod, koji će omogućiti fotografiranje s dugom ekspozicijom, fleš za snimanje po noći, narančasti i plavi filter, ovisno o osvjetljenju sunca, različite veličine role filma i druge dodatke. Sam proces fotografiranja je izveden od početka do kraja, uz najsitnije detalje. Namještate kadar objektivom fotoaparata, te po potrebi, namještate otvor blende, ekspoziciju, kao i fokus objekta.

Šetnja šumom po mraku nije nimalo ugodna, a developer se pobrinuo da vas prate sablasni zvuci iz daljine.

Nakon snimanja na film, jeste li napravili dobru fotografiju, znat ćete tek spuštanjem u podrum, gdje se nalazi mračna komora. Morate eksponirati negativ i prenijeti fotografiju na foto-papir, te je zatim zaroniti u kupku razvijača. Cijeli postupak je nevjerojatno detaljan, a u svakom trenutku se može pogriješiti, te je cijeli postupak potrebno ponoviti. Razvojni studio je išao toliko daleko da je ubacio efekt sive mrene ako foto-papir predugo ostavimo u razvijaču. Cijeli postupak od fotografiranja do razvijanja, može potrajati i petnaest minuta, pa je ovo igra za strpljive. Osim fotografiranja eksponata bitnih za priču, fotoaparatom možete snimiti svaki motiv koji vam se sviđa, a razvijene fotografije kasnije pregledati u foto-albumu.

Neke fotografije sadrže skrivene poruke. Pobrinite se da ih sve „okinete“.

Brrrr

Osim fotografije, drugi aspekt igre je avanturistički. Igra je zbilja napeta, osobito kad padne noć, a vi kroz šumu morate na drugi kraj imanja. Razvojni studio se potrudio da to ne bude nimalo ugodno iskustvo, sa zvukovima zrikavaca, ali i pokojeg jauka. Neće pomoći ni priviđanja siluete preminule sestre, kao ni slabašna petrolejska lampa koja se često gasi na vjetru.

Sve počinje nesretnim slučajem i utapanjem sestre Marthe.

Igra nije za one slabijeg srca, osobito u poprilično realističnim i morbidnim prikazima smrti. Ovim motivima developer želi stvoriti osjećaj krivnje zbog preuzimanja identiteta sestre, a sve tvori sumorni, nelagodan osjećaj u želucu. Iako smo igrali brojne horor igre kroz godine, ova nema klasična čudovišta i motive horor filmova, već konstantni osjećaj jeze i nemoći. Izuzetna igra, no ukoliko primijetite da vam je nelagodno, prestanite igrati ili bar uzmite kratku stanku.

Podrum je sablasno mjesto i nije ugodan za šetanje čak ni po danu.

Pitoreskna Italija

Martha is Dead koristi Unreal Engine, već uobičajen engine za moderne avanturističke igre, a budući da je developeru to već druga igra, izvrsno ga je svladao i naslov izgleda odlično. Atmosfera Italija sa sredine prošlog stoljeća je fantastično prenesena u igru, a svaka prostorija i zakutak igre krcati su gomilom sitnih detalja i predmeta koji odražavaju pečat vremena. Scene po danu su melankolične, pomalo romantični prikaz Italije, dok su scene po noći izuzetno zastrašujuće i nelagodne. Time je developer stvorio fantastičan kontrast i tempo igre.

Brojni elementi u igri su tu da se igraju vašom psihom i osjećam krivnje za ono što ste učinili Marthi.

Igra se na novim konzolama i PC-u, ukoliko imate dobar hardver, izvodi u 4K rezoluciji, pa će detalji i teksture visoke rezolucije prštati s ekrana. Budući da se radi o talijanskom developeru i igri smještenoj u Italiji, studio preporuča igranje na talijanskom jeziku uz titlove na drugom jeziku, kako bi atmosfera u igri bila što realističnija. To se osobito primijeti kod slušanja radija, koji uz šumove i krčenja prenosi zastrašujuće ratne odredbe i vijesti s fronte. Ipak, ukoliko želite, možete odabrati i engleski jezik kao glavni. Preporučujemo igranje sa slušalicama, kako bi direktno upili svaki sablasni zvuk, no i ozvučenje televizora će odlično poslužiti.

Predivna atmosfera Italije sa sredine prošlog stoljeća pršti iz svake scene.

Martha is Dead je fantastična horor avantura i vjerujemo kako će se pronaći na brojnim listama najboljih predstavnika žanra ove godine. Iako je nelagodan naslov, uživali smo u svakom satu priče koju igra želi ispričati, a vrijeme između dvije noći, kratili smo lutanjem po imanju i fotografiranju. Unikatan je to naslov kojeg bi svi ljubitelji igara trebali isprobati.

Pripremamo kadar za slikanje vrapca na kamenoj ogradi.

DODATAK RECENZIJI: Sporna scena koju je cenzurirao PlayStation

Sony je tražio da se izuzetno uznemirujuća sporna scena u igri dodatno zamuti filterima, te da više nema igrive elemente.

Developeri igara imaju poprilično slobodne ruke kad je u pitanju razvoj igara i realizacija njihovih najluđih ideja. Nakon velike hajke na developere početkom dvijetisućitih, osobito Rocsktara, danas rijetko pronalazimo istaknute naslove u kojima se neku igru proziva za nasilje ili druge uznemirujuće scene. Igara je više no ikad, digitalnih platforma za distribuciju također, a ESRB, PEGI i druge organizacije revno rade svoj posao kako bi sve igre što preciznije ocijenili i dali im odgovarajuću dobnu oznaku.

Međutim, Martha is Dead je jedna od rijetkih igara u dugo vrijeme koja je prešla granicu dobrog ukusa. Ovaj put se umiješao sam Sony, koji je rekao STOP. Martha is Dead na PlayStationu ne sadrži interaktivni dio sporne scene u kojoj Giulia britvom reže Marthino lice. Scena je i dalje tu ako odaberete necenzuriranu verziju igre u izborniku, no ista neće biti interaktivna, budući da je izuzetno uznemirujuća i gnjusna.

S druge strane, PC igrači, kao i oni na Xboxu, imaju izvornu scenu kakvu je developer zamislio.